Mai mulți tineri activiști întind un covor roșu paralel cu Primăria Capitalei, pe bulevardul Regina Elisabeta. Deloc festiv, covorul acoperă fâșia din șosea unde nu există pista de bicicletă promisă încă din 2017, care trebuia să fie gata în 2019.  Pista de pe Elisabeta lipsește, la fel ca alte sute de kilometri rămași doar în promisiuni electorale și planuri “care să dea bine”.

Activiștii Greenpeace România au protestat pe 7 iulie în fața primăriei, în contextul în care Bucureștiul este una dintre cele mai poluate și congestionate capitale europene, România fiind condamnată în 2020 de Curtea de Justiție a UE pentru nivelul ridicat de poluare din capitală. De asemenea, pandemia Covid-19 impune o distanțare socială, iar pistele de bicicleta sunt o soluție extrem de bună și pentru atingerea acestui obiectiv.

În realitate sunt de vreo 10 ori mai puține piste decât în promisiuni 

Primăria Municipiului București nu știe sau nu vrea sa spună câți km de piste de biciclete exista în acest moment în București, deși le-am cerut aceasta informație în repetate randuri. Ne-au tot plimbat de la o instituție la alta, așa că am decis sa ne plimbam mai bine prin oraș și să estimăm lungimea pistelor de biciclete. Din măsurătorile online și offline, ne-au reieșit că sunt aproximativ 10 km de piste existente și omologate. Din noile estimări, realizate de OPTAR (Organizaţia pentru Promovarea Transportului Alternativ în România), a reieșit că în București, exista astăzi semnalizate ca piste pentru biciclete 16.64 km de trasee. În orice caz, lungimea pistelor de biciclete din București în 2020 este mult mai mică decât sutele de kilometrii promiși a fi gata de Primăria Capitalei prin Planul de Mobilitate Urbana Durabila (PMUD) și prin Planul Integrat de Calitate a Aerului (PICA).

În București, în 2020, există doar câteva bucăți de pistă, prin diverse zone ale orașului, însă acestea nu sunt conectate. Mai mult, sunt construite la standarde diferite, iar unele dintre ele sunt reale pericole, atat pentru bicicliști cat și pentru pietoni.

11 milioane de euro aruncați pe piste nefuncționale, periculoase, închise de poliție 

Primăria Capitalei mimează interesul fata de infrastructură pentru biciclete de foarte multă vreme. Primăria Municipiului București a cheltuit 11 milioane de euro în 2008 și 2010 pentru amenajarea a 122 km de piste de biciclete, însă, în 2012, Poliția Rutieră a închis aproximativ 80% dintre aceste piste deoarece erau nefuncționale – bordurile nu erau coborâte, erau copaci pe piste, stații STB, chioșcuri sau pur și simplu se opreau brusc într-un obstacol. Conform Poliției Rutiere – singurele piste omologate de biciclete din București sunt cele de pe Calea Victoriei și Strada Buzesti.

Actualul primar, Gabriela Firea promitea la început de mandat 100 km de piste pentru bicicliști. 

Prin Planul Integrat de Calitate a Aerului (PICA) se promiteau crearea a 30 de km de piste până în 2018, și a altor 70 de km până la finalul lui 2019 pentru ca mersul cu bicicleta să fie parte din soluția reducerii traficului și a poluării. Aceste planuri au rămas pe hartie, Primăria Capitalei a primit și o amendă din partea Gărzii de Mediu pentru neîndeplinirea acestor obligații.


Cu toate că infrastructura pentru biciclete este mult deficitară în București, iar mersul pe bicicleta pare o aventură periculoasă, vânzările de biciclete sunt în creștere în București. “Vânzările au crescut chiar de dinainte de ridicarea restricțiilor, când au apărut știrile că se vor relaxa. Creșterea este de aproximativ 30-40% față de aceeași perioadă a anului trecut și este mai mare decât oferta” declara unul dintre reprezentanții magazinelor specializate în vânzarea de biciclete.

Dacă alte orașe din întreaga lume au folosit perioada de carantină pentru a extinde rețeaua de piste de biciclete, în București nu s-a făcut nici măcar un metru de pista – nici din cele promise prin planuri, nici piste temporare atat de necesare în contextul distanțării fizice impuse de pandemia Covid-19. New York, Philadelphia, Vancouver, Paris, Milano, Bruxelles și multe alte orașe au investit în locuri prietenoase cu biciclistii, în perioada de carantină. Spre exemplu, Milano a transformat 35 de kilometri de străzi destinate autovehiculelor în zone pietonale și pentru bicicliști pentru a păstra calitatea bună a aerului observată în timpul carantinei, iar Parisul, care are deja 370 de kilometri de piste, a mai înființat unele temporare și a ajuns la aproximativ 650 de kilometri de piste.

În București, nici măcar în perioada de carantină, cand lucrările de amenajare s-ar fi efectuat cu mai multă ușurință, infrastructura pentru biciclete din București nu a primit atenția pe care o merită

Abia la începutul lunii iulie, la 4 luni de la izbucnirea pandemiei, Primăria Municipiului București a declarat că rețeaua de piste de biciclete din București se va extinde cu doua trasee care urmează să fie finalizate, cu întârziere, în august 2020. Pistele totalizează aproximativ 10 km (măsurate pe ambele sensuri) și fac parte din cei 100 km promisi a fi gata în 2019 prin Planul Integrat de Calitate a Aerului (PICA).

În realitate, în 2020, Bucureștiul are undeva între 10 și 20 de km de piste de biciclete, o frântură din câte ar fi nevoie pentru un trafic mai lejer și un aer mai respirabil. Printr-o rețea extinsă de piste de biciclete, Primăria Municipiului București ar adresa probleme de sănătate, schimbări climatice, poluare și alte aspecte legate de calitatea vieții în oraș. 

Greenpeace România a atras atenția asupra nivelului ridicat de poluare din capitală încă din 2017, fiind prima organizație care a măsurat independent calitatea aerului în paralel cu rețeaua oficială. De atunci, propune soluții, pune presiune pe autorități și lucrează pentru un București cu aer curat și transport durabil. 

Anul acesta, am propus 10 soluții pentru îmbunătățirea calității aerului, de care administrația trebuie să țină cont fiindcă nu există o singură soluție magică care rezolvă tot.

Semnează și tu pentru cele 10 soluții Greenpeace pentru reducerea poluării în București