Astăzi, 21 aprilie, am trimis, împreună cu Ecopolis, o scrisoare Ministrului Mediului Costel Alexe, prin care am solicitat un raport al controalelor efectuate de Garda Naţională de Mediu și al sancțiunilor aplicate în ceea ce privește episoadele de poluare masivă cu particule de praf înregistrate în București în ultima perioadă.

Încă de la începutul anului și până acum au fost făcute o serie de promisiuni privind îmbunătățirea monitorizării calității aerului în România tocmai pentru a-i informa eficient pe cetățeni și a limita pe cât posibil expunerea lor la niveluri nesănătoase de poluare. Din păcate, măsurile promise se lasă așteptate în timp ce noi, chiar și în timpul izolării, asistăm tot mai des la diverse episoade de poluare a aerului cu surse misterioase.

Stimate Domnule Ministru,

Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, cu sediul în str. Ion Brezoianu, nr. 23-25, corp A, etaj 2 și Fundația Greenpeace CEE România, cu sediul în Strada Louis Blanc, nr. 16, Sector 1, București, în temeiul Legii 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public, precum și în temeiul Legii 86/2000 privind ratificarea Convenției de la Aarhus, în contextul constituirii grupului de lucru privind crearea unei reţele comune de monitorizare a calităţii aerului în care să fie luate în calcul atât datele din rețeaua naţională de monitorizare, cât și din rețeaua independentă de senzori, vă solicităm să ne comunicați, de preferință prin email la adresele [email protected] și [email protected], următoarele informații:

În cadrul celei mai recente întâlniri a grupului de lucru din 09.03.2020, au fost anunțate mai multe măsuri despre care considerăm că sunt benefice, eficiente și ar ajuta la atingerea unei monitorizări adecvate a calității aerului:

  1. Una dintre măsuri vorbește despre decizia Ministerului Mediului de a crea o rețea independentă de monitorizare a calității aerului prin senzori. În acest scop a fost anunțată intenția de a achizitiona 50 de senzori pentru București. În ce stadiu este procedura de achiziție, când se va finaliza și când vor fi instalați cei 50 de senzori în București?
  2. O altă măsură vorbește despre achiziția a încă 21 de stații oficiale de monitorizare a calității aerului pentru extinderea Rețelei Naționale de Monitorizare a Calității Aerului (RNMCA). În contextul urgenței date de Comisia Europeană care a început, în 2017, o nouă procedură de infringement cu privire la monitorizarea defectuoasă a calității aerului din România, iar în 25.07.2019[1] a fost trimisă o scrisoare de punere în întârziere suplimentară cu termen de două luni pentru un răspuns, în ce stadiu este procedura de achizitie, când se va finaliza și când vor fi instalate cele 21 de stații oficiale suplimentare? Care este stadiul reorganizării RNMCA pentru atingerea standardelor europene privind amplasarea, numărul și tipul de stații de prelevare necesare?
  3. În contextul informării populației în timp real cu privire la gradul de poluare la care se expun, platforma calitateaer.ro este un instrument necesar care trebuie îmbunătățit. Care este stadiul eficientizării site-ului calitateaer.ro – plata serviciului Google Maps, dezvoltarea unui sistem eficient de alerte de calitate a aerului, dezvoltarea unui sistem de prognoză a calității aerului?
  4. Vă rugăm să ne furnizați un raport al controalelor efectuate de Garda de Mediu și a sancțiunilor aplicate în ceea ce privește episoadele de poluare masivă cu particule de PM2.5 și PM10 înregistrate în Capitală, în perioada 1 martie- 15 aprilie 2020.

Scrisoarea integrală poate fi consultată aici.

[1] Infringement nr. 20172024 privind monitorizarea defectuasă a calității aerului în România https://ec.europa.eu/atwork/applying-eu-law/infringements-proceedings/infringement_decisions/?typeOfSearch=true&active_only=0&noncom=0&r_dossier=20172024&decision_date_from=&decision_date_to=&EM=RO&DG=ENVI&title=&submit=Search&lang_code=ro

Car exhaust fumes, London. © Greenpeace / Maggie Gowan Implică-te