Fermele de copaci distrug habitate naturale și subminează lupta împotriva crizei climatice.

Milioane, sute de milioane de puieți! Politicienii și corporațiile se întrec în a ne asigura că plantează vaste păduri, ca urmare vom vedea multe fotografii cu sapa în mână și zâmbete bine exersate.

Dincolo de exercițiile de imagine, fie că sunt electorale sau de greenwashing, un lucru e clar: ce plantăm acum va crește în sute de ani; ce tăiem acum ne distruge secole de reziliență și ne lasă descoperiți în fața crizelor de tot felul.

Unii consideră că dacă plantează niște arbori au mână liberă să taie păduri sau să polueze la greu. Asta se cheamă, în limbaj lobbyist-guvernamental „offsetting” sau „neutralitate netă”. Cumperi niște certificate de poluare și poți să distrugi în continuare, e atât de simplu! Cu toate că am trecut de mult de punctul în care mai putem să ne batem joc de planetă, considerând „externalități” toate deșeurile noastre, mai ales pe cele mai puțin vizibile (gaze de seră, noxe, deversări, arderi de gunoaie, tăieri neconforme).

O plantație nu poate înlocui o pădure, așa cum un zoo nu poate fi o junglă, scria jurnalista Luiza Vasiliu, care ne-a însoțit în păduri virgine și seculare. Monoculturile și agricultura cu copaci subminează grav lupta climatică și devastează biodiversitatea. Uneori, viața sălbatică al cărei habitat îl distrugem constant și speciile pe care le facem să dispară prin acțiuni nesăbuite ne pot pregăti surprize de proporții, precum cea pe care o trăim acum.

Citește mai mult!