Bruxelles, 13 decembrie 2019 – După o serie de dezbateri în cadrul Summit-ului de la Bruxelles, 27 din 28 de guverne europene au ajuns la un acord de a atinge obiectivul neutralității climatice până în 2050, creând spațiu pentru viitoare discuții referitoare la acțiuni imediate din partea UE.

Totodată, guvernele au ajuns la un consens conform căruia Comisia Europeană va propune o țintă de reducere a emisiilor pentru 2030 revizuită “în timp util”  pentru următoarea conferință climatică globală care va avea loc în noiembrie 2020.

În ciuda opoziției continue din partea Poloniei, Comisia va continua, la începutul anului 2020, cu un plan de a legifera ținta pentru 2050. Acest lucru nu ar necesita sprijin unanim din partea guvernelor și nu ar putea fi blocat de guvernul polonez.

Joi, 12 decembrie, zeci de activiști Greenpeace Belgia au organizat un protest impresionant la locul summit-ului pentru a avertiza asupra faptului că ținta pe termen lung trebuie să fie alăturată acțiunilor imediate pentru combaterea urgenței climatice.

Greenpeace activists wrap the EU summit venue in Brussels with images of giant flames, setting off clouds of smoke, flares and sounding a fire alarm to urge European government leaders to take immediate action to respond to the climate emergency.

Sebastian Mang, consultant politici climatice din partea Greenpeace EU“Europa nu își permite să se blocheze. Urgenta climatică nu poate să aștepte și nici să negocieze. Guvernele europene trebuie să-și canalizeze atenția spre acțiuni climatice concrete și urgente. Discuțiile trebuie să aibă loc din timp pentru a aduce actualul obiectiv al UE de reducere a nivelului emisiilor pentru 2030 în linie cu avertismentele comunității oamenilor de știință. Eșecul de a realiza acest lucru va face mult mai dificil și mai costisitor întregul obiectiv de a atinge neutralitate climatică și va pune în pericol Acordul climatic de la Paris cu care UE se mândrește atât de mult.”

Greenpeace Polonia a proiectat o imagine a premierului polonez Mateusz Morawiecki alaturi de exclamația retorică „SERIOS ?!” („SRSLY” în engleză) pe cea mai mare si poluantă termocentrală pe cărbune din Europa, Bełchatów, pentru a protesta împotriva încercărilor sale de a împiedica acțiunile climatice ale UE.

Mang a adăugat: “Anumite guverne au șantajat lideri europeni să își protejeze interesele financiare ale unei industrii compromise. Dacă ar lua în serios combaterea urgenței climatice, aceștia ar admite public că energia nucleară reprezintă o distragere periculoasă și costisitoare care obstrucționează dezvoltarea soluțiilor reale precum energia regenerabilă. În loc să piardă timp prețios și resurse financiare, guvernele ar trebui să ia măsuri urgente care să reducă în mod real nivelul emisiilor, în acord cu cerințele și avertismentele științifice.”

Conform Acordului climatic de la Paris, guvernele trebuie să propună planuri climatice noi sau actualizate pentru 2030 înainte de Summitul climatic global COP26 din noiembrie 2020, la Glasgow. Aceste planuri sunt menite să oblige guvernele să ia măsuri pentru a limita încălzirea globală cât mai aproape de 1.5°C, pentru a evita o catastrofă climatică. Un nou raport ONU arată că propunerile climatice globale actuale vor contribui la o încălzire globală de 3.2°C, în timp ce țintele actuale ale UE ar duce la o încălzire de până la 3°C.

Pentru a spori șansele limitării încălzirii globale la 1.5°C , Greenpeace solicită Uniunii Europene să își actualizeze ținta de reducere a nivelului emisiilor cu cel puțin 65% până în 2030 (în comparație cu nivelurile propuse în 1990).

Persoane de contact:

Sebastian Mang  – consultant politici climatice din partea Greenpeace EU:  +32 (0)479 601289, [email protected]
Birou presă Greenpeace EU: +32 2 274 1911, [email protected]

www.greenpeace.eu