Bruxelles, 11 decembrie 2019 – Comisia Europeană și-a prezentat oficial astăzi planul pentru un Acord Verde european. Greenpeace a avertizat că, deși volumul politicilor este impresionant și promisiunile sunt mult mai semnificative decât cele ale comisiilor anterioare, politicile în sine sunt fie prea slabe, fie trebuie să fie definite precis.

Purtătorul de cuvânt al Greenpeace, Franziska Achterberg, a declarat: „Ursula von der Leyen promite că Acordul Verde european va aborda criza climatică scăpată de sub control și distrugerea masivă a naturii. Dar obiectivele climatice pe care și le propune ar fi prea puțin, prea târziu. În ceea ce privește protejarea naturii, multe propuneri sunt aspiraționale și trebuie definite punctual. Măsurile detaliate care vor urma trebuie să abordeze modelele de producție și consum care ne-au adus aici, la limită. Crizele climatice, ecologice și de inegalitate necesită o regândire fundamentală a sistemului economic care, de zeci de ani, a răsplătit poluarea, distrugerea mediului și exploatarea umană. Solicităm președintelui Comisiei, doamna von der Leyen și echipei sale, să prezinte o legislație care să fie pe deplin în acord cu această sarcină.”

Greenpeace volunteers document timber logging operations in Făgăraș Mountains, Romania, to draw attention on immoral and illegal logging occurring in the last ancient forests in Romania.

În ceea ce privește obiectivul UE de reducere a emisiilor până în 2030, purtătorul de cuvânt al Greenpeace, Franziska Achterberg, a declarat: „O reducere de 50-55 la sută a emisiilor până în 2030 nu este suficientă. Natura nu negociază. Cu cât așteptăm mai mult să facem schimbările necesare în economia noastră, cu atât vor fi provocate mai multe daune și cu atât va fi mai dificil și mai scump. Prin întârzierea propunerii până în vara 2020, Comisia riscă să submineze acordul de la Paris și orice speranță pentru UE ca leader în combaterea crizei climatice.”

Comisia a declarat că va propune o nouă țintă pentru 2030 până în vara anului 2020. Acest lucru nu ar lăsa suficient timp pentru ca guvernele UE să ajungă la un acord prin Summitul ONU pentru climă de la Glasgow, în care toate părțile semnatare ale Acordului de la Paris trebuie să prezinte noi ținte climatice pentru 2030, mai ambițioase. Aceasta ar costa UE leadershipul pe combaterea crizei climatice internaționale și ar da o scuză și altor jucători la nivel mondial să întârzie aplicarea unor măsuri esențiale.

Potrivit Agenției Europene pentru Mediu, UE nu va reuși să devină sustenabilă „continuând să promoveze creșterea economică și căutând să gestioneze impactul social și asupra mediului”. Trebuie să regândească „nu doar tehnologiile și procesele de producție, ci și modelele de consum și modurile de viață.“ Depinde de Comisia Europeană să revizuiască fundamental politicilor care fac profitabile produsele distructive.

Analiză detaliată, în curând.

Persoane de contact:
Franziska Achterberg – purtător de cuvânt al Greenpeace pentru Acordul Verde european: +32 (0) 498 36 24 03, [email protected]
Sebastian Mang  – consultant politici climatice din partea Greenpeace EU:  +32 (0)479 601289, [email protected]
Birou presă Greenpeace EU: +32 2 274 1911, [email protected]

Pentru cele mai recente știri și comentarii în domeniul chestiunilor UE: www.twitter.com/GreenpeaceEU