Domnule Ministru Costel Alexe,

Vă felicităm pentru numirea în funcția de Ministru al Mediului. Dorim să vă fim parteneri de dialog, să vă ajutăm să transparentizați procesul decizional în ce privește acest domeniu extrem de important pentru români. În același timp, vă vom aminti constant promisiunile pe care le-ați făcut și responsabilitățile pe care vi le-ați asumat. Pădurile României nu mai au timp, așa că trebuie să acționați urgent!

Într-un scurt film făcut public de echipa dumneavoastră, ne spuneți că la Ministerul Mediului a ajuns ”un ecologist”. Ne bucurăm să auzim asta. Vrem să vă oferim tot sprijinul pentru a dovedi, în mandatul dumneavoastră, că aceasta nu e doar o vorbă în vânt. Pentru a ne arăta că sunteți, într-adevăr, un ecologist, vă solicităm ca, în cel mai scurt timp, să marcați ca îndeplinite o serie din revendicările miilor de oameni care au ieșit duminică la Marșul pentru Păduri și ale celorlalte milioane îngrijorate de situația dezastruoasă a pădurilor României. 

Pentru a vă fi de folos în a prioritiza acțiunile care trebuie urgent puse în aplicare, iată o serie de măsuri ce trebuie luate încă din prima lună de activitate la Ministerul Mediului

  • asigurarea bugetului pentru achiziționarea de imagini satelitare de înaltă rezoluție pentru monitorizarea atentă a pădurilor României; 
  • asumarea datelor din Inventarul Forestier Național (Ciclul 2) ca bază pentru elaborarea de politici publice care să combată tăierile ilegale și asigurarea bugetului pentru continuarea Ciclului 3 al IFN;
  • înființarea unui grup de lucru interdisciplinar format din specialiști și actorii relevanți din domeniul forestier, la care să participe și ONG-uri de mediu, pentru elaborarea unui SUMAL 2.0 funcțional și eficient.

Pe termen mediu mai cerem:

  • registru electronic în depozitele de lemn;
  • GPS obligatoriu pe toate mijloacele de transport al lemnului;
  • camere de supraveghere în puncte cheie din rețeaua rutieră, la gatere și la depozitele de lemn;
  • relansarea într-o versiune îmbunătățită a aplicației pentru cetățeni Inspectorului Pădurii, amputată în ultimii ani de funcții importante.

De asemenea, solicităm măsuri imediate care să asigure protecția reală a pădurilor seculare și a biodiversității pe care acestea o găzduiesc, cu prioritate pentru ultimele 526 000 de hectare de păduri primare și seculare identificate conform studiului recent PRIMOFARO, care dispar rapid sub drujbe. 

Așteptăm acțiunile dumneavoastră!

Organizatorii Marșului pentru Păduri
Greenpeace, Agent Green, Declic