Plasticul este o amenințare pentru oceane. Află ce țări au interzis ambalajele din plastic

Vești bune! În ultima vreme, forurile legislative din mai multe țări, cum ar fi SUA, India sau Maroc, au preluat controlul asupra problemei poluării cu plastic, mergând până la interzicerea completă a plasticului sau a anumitor tipuri de plastic cum ar fi polistirenul.

1. Karnataka, India

În luna martie a acestui an, statul indian Karnataka a interzis complet folosirea plasticului. Niciun retailer sau vânzator din acest stat nu mai poate comercializa, depozita sau folosi pungi, farfurii, pahare, tacâmuri sau folii din plastic, plus alte produse similare. De când a intrat în vigoare interdicția, adică acum 5 luni, 39 de tone de plastic ilegal au fost ridicate din capitala statului, Bangalore. Și dacă tot au ajuns până aici, au interzis inclusiv “microbeads”, adică particulele de plastic folosite în general în produse de igienă – cum ar fi pasta de dinți – sau produse cosmetice, cum sunt gelurile exfoliante. Aceste microparticule de plastic nu pot fi filtrate de sistemele de curățare a apei și ajung în râuri și oceane, poluând întregul ecosistem.

 2. SUA (doar în câteva locuri)

În 2007, San Francisco a fost primul oraș din SUA care a interzis pungile de plastic, iar în 2014 s-a interzis folosirea sticlelor de plastic în clădirile administrative. Luna trecută, San Francisco s-a alăturat Los Angelesului și Portlandului și a interzis folosirea polistirenului expandat. Acesta se folosește la fabricarea materialelor de ambalat, pentru conținutul bean-bag-urilor și multe altele. Polistirenul este un plastic problemă întrucât este foarte greu de reciclat. În SUA este folosit în mare parte pentru împachetarea ouălor, a cărnurilor și a fructelor. Impactul pe care l-ar avea interzicerea acestui tip de plastic ar putea fi foarte important tocmai datorită utilizării polistirenului expandat la scară mare.

În iulie 2015, Honolulu, Hawaii, a interzis folosirea pungilor de unică folosință (cu mici excepții, cum ar fi cele folosite de farmacii). Legea a fost votată de către consiliile locale și nu de legislatura statală, o victorie importantă pentru organizațiile locale.

3. Coles Bay, Tasmania

Primul oraș din Australia care a interzis pungile de plastic de unică folosință încă din 2003. După primul an au fost folosite cu 350 000 mai puține pungi în oraș.

4. Etiopia

În 2011, Etiopia a votat interzicerea fabricării și importului de pungi din plastic de unică folosință. Această interdicție a venit la pachet cu decizia de a dezvolta proiecte în zona verde, care implică energie eoliană și geotermală ca parte a strategiei Etiopiei de dezvoltare sustenabilă.

5. Franța

Luna trecută, Franța a interzis folosirea pungilor de plastic de unică folosință (cele care au sub 10 litri și cu o grosime mai mică de 50 de microni), cum sunt cele folosite în supermarket-uri. Această decizie face parte din strategia UE, care a recunoscut impactul major pe care îl are plasticul asupra mediului, problemă care trebuie rezolvată.

6. Maroc

Marocul este al doilea mare consumator de plastic după SUA. Interdicția pungilor de plastic în această țară cuprinde atât producția, importul, vânzarea, precum și distribuția acestora. Fapt care a dus la înmagazinarea masivă a pungilor de plastic înainte ca interzicerea lor să intre în vigoare. Iar asta nu poate decât să demonstreze cât de înrădăcinată este obișnuința de a folosi pungi de plastic și mai ales cât de importantă este interzicerea lor.

Plasticul din oceane reprezintă o problemă reală. Consecințele sunt dezastruoase pentru animalele marine, care confundă microparticulele de plastic cu hrana.

Greenpeace luptă pentru stoparea poluării cu plastic a oceanelor. Alătură-te campaniei noastre și adaugă-ți numele aici!

Articol scris de Fiona Nicholls, coordonator campanie protejarea oceanelor, Greenpeace UK, tradus și adaptat de Simona Rădoi, ofițer presă Greenpeace România.