Marine reservater: Et viktig verktøy for å beskytte verdenshavene.

Har skrevet under Mål

{{targetCounter}}

{{goal}}

Beskytt disse havområdene!

Med min underskrift støtter jeg kravet om å beskytte havområder i disse unike og akutt truede delene av verdenshavene. Jeg ønsker hav fulle av liv –  for meg og for fremtidige generasjoner.

  • Galápagos – Flokker av hammerhai
  • Saya de Malha – Verdens største område med sjøgress
  • Sargassohavet – Hvor ålenes liv starter
  • Tasmanhavet – Hjemmet til verdens sørligste korallrev
  • Emperor Seamounts – Stillehavets unike undersjøiske fjell

Jeg ønsker å fortsette å gjøre en innsats for planeten vår og motta informasjon fra Greenpeace om hvordan jeg kan bli med og beskytte klima og miljø. Les personvernreglene våre her.

Signed up Goal

{{targetCounter}}

{{goal}}

Støtt vårt arbeid for havet ved å gi en donasjon.

Greenpeace er en uavhengig organisasjon. Vår virksomhet er basert utelukkende på støtte fra privatpersoner som deg. Vi tar ikke imot penger fra selskaper eller myndigheter. Med din støtte, er det mulig for oss å forbli upartiske og vi kan kritisk undersøke handlingene til selskaper og stater. Donér til det marine bevaringsarbeidet – hver krone betyr noe!

Havet har fått sin egen «Parisavtale»

I 2023, takket være massivt offentlig press, ble en global havavtale stemt gjennom i FN. Nå må totalt 60 land signere og ratifisere avtalen før den formelt er godkjent og kan tre i kraft.

Akkurat nå er mange havområder fortsatt uten beskyttelse. I mellomtiden fortsetter vi å jobbe for at land skal ratifiserehavavtalen og forhindre ødeleggende aktivitet i både nasjonalt og internasjonalt farvann. Norge er blant landene som per nå kun har signert, men ikke ratifisert avtalen, noe vi sterkt oppfordrer dem til å gjøre snarest mulig.

Greenpeace på ekspedisjon

Greenpeace har derfor begitt seg ut på nok en ekspedisjon til noen av de unike havområdene med akutt behov for beskyttelse. Målet er å samle kunnskap og informere verden om de mange truslene disse områdene står overfor. Vi planlegger å besøke følgende steder: 

📍 Galápagosøyene – Flokker av hammerhai

📍 Saya de Malha – verdens største sjøenger og et viktig marint område for unge blåhvalbestander.

📍 Sargassohavet – fødestedet til den truede ålen og den årlige migrasjonsruten brukt av knølhval.

📍 Tasmanhavet – hjemmet til verdens sørligste korallrev.

📍 Emperor Seamounts – De unike undervannsfjellene i Stillehavet på Hawaii.

Dette er en samling av verneverdige områder med stort behov for beskyttelse. Økosystemene er under press og kan ikke vente lenger. Derfor arbeider vi for å beskytte dem!

Planeten vår er i trøbbel og tiden renner ut

Klimaendringer, forurensing, avfall og overfisking driver våre hav mot kollaps. Når livet i havet trues, setter det matsikkerhet og milliarder av menneskers levebrød av  i fare – Men det er håp.

Forskere slår fast at vi fortsatt kan redde havet om vi etablerer et nettverk av verneområder. Marine verneområder vil gi marint liv og økosystemer en reell sjanse til å komme seg, noe som vil  sikre et sunnere hav. Det vil gagne både oss og fremtidige generasjoner.

En global havavtale kan gjøre snuoperasjonen mulig. Etter flere år med forhandlinger ble avtalen godkjent i FN i fjor. Men for at avtalen skal tre i kraft, må minst 60 land ratifisere den. Norge vil vente med å ratifisere avtalen til andre EU-land også gjør det, men vår oppgave er å sørge for at ratifiseringsprosessen settes i gang så raskt som mulig. Sårbare undersjøiske områder og verdifulle økosystemer er fortsatt ubeskyttet, men DU kan hjelpe oss med å endre situasjonen.

2024 er et avgjørende åre for verdenshavene og havavtalen. Det er på tide å holde løftene. La oss ta avtalen fra ord til handling!

Og vi trenger din hjelp. Bli med på Greenpeaces skipsreise til unike undervannsverdener som trenger umiddelbar beskyttelse.

Se et kart med trusler mot verdenshavene

Målet er at minst 30 prosent av havene skal være beskyttet innen 2030 (30×30).

Jane Fonda leverer underskriftskampanjen som krever en sterk global havtraktat i New York. © Stephanie Keith / Greenpeace

I mars 2023 overleverte vi vår internasjonale underskriftskampanje til FNs havbeskyttelsesforsamling. Kampanjen krevde beskyttelse av havene, og ble signert av mer enn 5,5 millioner mennesker fra hele verden. Samtidig, ble den internasjonale havavtalen vedtatt. Dette er en utrolig demonstrasjon av borgerlig innflytelse og viser hvor sterke vi er når vi står sammen! 

LES OGSÅ GREENPEACES SISTE RAPPORTER (rapportene er på engelsk)

Global Oceans Treaty: Hvordan FN må beskytte 30 % av verdens hav innen 2030
Skilpadder er truet: Hvorfor skilpaddene trenger beskyttelse
Det vestlige Atlanterhavet: Hvordan overfiske påvirker livet i havet
Hva er fordelen med en signaturinnsamling?

I Greenpeace jobber vi ut fra prinsippet om at vi er sterkere sammen. Når vi organiserer og kjemper sammen, kan vi rope høyere og kreve endring.

Mange av våre kampanjer blir ikke vunnet over natten. Det krever lange og tøffe tak. Gjennom solid forskning og med en omhu i hvordan vi presenterer våre argumenter til de som vanligvis motsetter oss og ideene våre, skaper vi en plattform for bærekraftige løsninger og destabiliserer aktørene som prioriterer profitt fremfor en trygg fremtid for alle på kloden vår.

Vi kan stå opp mot mektige aktører med enorme budsjetter, og derfor er det så utrolig viktig å samle så mange stemmer og underskrifter som mulig. På denne måten blir det umulig for bedrifter og politikere å ignorere oss.

Jo flere av oss som står sammen, jo større sjanse får vi til å sette våre saker på agendaen,  og å vinne seire for en grønnere framtid. Når du signerer en av våre kampanjer og deler din kunnskap om saken med familie, venner og bekjente, er du ikke bare med på å skape krusninger i vannet. Du er også med på å vise politikere og bedrifter at du krever en grønn framtid – og på den måten blir krusninger i vannet om til bølger og en rettferdig grønn omstilling.

Hvorfor ber vi om et telefonnummer?

Vi ber om ditt telefonnummer, da vi gjerne vil skape dialog om innsatsen vi sammen kan gjøre for å løse de mange miljøtruslene som vårt klima, miljø og natur står overfor. I samtalen med deg ber vi om økonomisk støtte slik at vi kan skape enda mer grønn fremgang for planeten vår. Selv om ikke alle kan eller vil støtte, opplever vi at de fleste reagerer positivt på den personlige samtalen og muligheten til å bidra til en sunnere planet og bli en del av Greenpeace – som en bidragsyter eller frivillig. Vi vil snakke om Greenpeace sitt arbeid, og du vil få mulighet til å stille spørsmål om vår organisasjon, vårt arbeid, våre metoder og hva pengene dine brukes til. Dette skaper trygghet for både deg og oss. 

Støtten som du og andre gir skaper langsiktig, økonomisk trygghet og stabilitet i arbeidet vårt, og er faktisk hele grunnlaget for at vi kan fortsette å jobbe for en sunnere og mer bærekraftig planet. Hos Greenpeace får vi ingen støtte fra selskaper eller stater, noe som gjør oss i stand til å være en uavhengig stemme som kun ivaretar miljøets interesser. Derfor er støtten fra folk som deg helt uunnværlig.