Vi har vært gjennom en sommer med varmerekorder, med forfriskende bad og deilige fjellturer i landet vårt. Vi er inne i den tiden der flest nordmenn er ute og nyter naturen, enten det er på fjelltur, på stranda, i parken eller i hagen. Det gjør kanskje også at vi merker det yrende dyrelivet som finnes rundt oss mer enn vanlig, og nettopp dette er en god påminnelse til å tenke på ansvaret vi har for noen av de viktigste dyrene som finnes i naturen, nemlig biene. 

Pollinerende insekter, som bier og humler, er under et stort press. Faktisk står hver tredje bie- og humleart på den såkalte rødlista over truede dyrearter i Norge. Dette er ganske skummelt, fordi disse dyrene har en helt essensiell rolle i naturen. Ved å spre pollen gjør de det mulig for planter å gro mat vi og andre dyr spiser, som frukt, bær og nøtter. Dette er også viktig for å opprettholde balansen i økosystemet.

Truslene kommer fra mange kanter, og noen av de største er sprøytemidler, utbygging av veier, boligområder og industri, og gjengroing av landbruks- og beiteområder som vi brukte tidligere. I tillegg er også klimakrisen en stor trussel, fordi det fører til at noen steder blir varmere og tørrere enn de har vært tidligere, mens andre blir mye våtere. Disse forandringene betyr at biene ikke lenger kan leve der de gjorde tidligere. Sakte, men sikkert forsvinner områder biene er avhengige av. Det er på høy tid at vi tar ansvar og stanser denne utviklinga.

Heldigvis finnes det veldig gode og konkrete ting du kan gjøre for å hjelpe biene og andre pollinerende insekter! Her har du fem tips til hvordan du kan gjøre en innsats for naturen vår:

  1. Ikke bruk sprøytemidler på plantene – de er ment for å drepe insekter.
  2. Plant ting biene liker! Flere blomsterbutikker har oversikt over hvilke planter som tiltrekker seg bier, for eksempel stauder, rosebusker og blomstrende urter. 
  3. La villblomstene få gro fritt. Lag gjerne et “rotehjørne” eller en blomstereng i hagen der planter får vokse fritt – det gjør underverker. 
  4. Fjern planter som er dårlige for biene, som hageluping og sitkagran. Sjekk gjerne Artsdatabankens fremmedartsliste for planter, og se om du har noe som kanskje ikke burde være i hagen.  
  5. Spør politikere hva de skal gjøre for å ta vare på biene i din kommune! Politikere kan påvirke mer enn folk flest, og med høstens lokalvalg har vi alle en kjempemulighet til å sjekke bieplanene deres. 

Sett pris på biene og humlene som summer rundt i sommer, de gjør en viktig jobb. Ta vare på dem, og ikke glem dem selv når høsten kommer!