Black Friday-aksjon i Oslo i Norge. © AMANDA IVERSEN ORLICH / Greenpeace
Greenpeace frivillige henger opp plakater mot overforbruk i forbindelse med en aksjon på Black Friday i 2021. © AMANDA IVERSEN ORLICH / Greenpeace

Klimakrisen og tapet av biologisk mangfold kan være overveldende, og det kan være lett å føle seg maktesløs og usikker på hvordan man kan bidra. Det er mange enkle klimatiltak vi kan ta i hverdagen som kutter forbruket og kan utgjøre en viktig forskjell for klimaet og naturen, i tillegg til å hjelpe oss å spare penger og leve sunnere.

LES OGSÅ: Black Friday og kunstige behov: Har forbrukere skylden?

Eksempler på klimatiltak du kan iverksette i dag 

1. Spis mer planter 

Maten vi spiser, spiller en stor rolle i dagens miljø- og klimautfordringer. Plantebaserte matvarer har et mindre fotavtrykk enn animalske matvarer, og beskytter dyr, drikkevann, skogene og verdens klima. I tillegg til å være et bra klimatiltak kan plantebasert ofte også være et billigere valg, særlig hvis du velger mindre produsert mat som frukt og grønt, belgfrukter og kornsorter. 

Begynn med å bytte ut kjøttmiddagen med vegetarisk et par ganger i uken, og legg til flere dager gradvis. På utkikk etter oppskriftsinspirasjon? Det finnes en mengde blogger og kokebøker med tips og oppskrifter, så ta en titt og finn en som passer til din smak. 

Start med et klimatiltak på kjøkkenet, og la deg inspirere av disse matbloggene:

Du kan lese mer om konsekvensene av kjøttproduksjon for klima og miljø her.

2. Reis grønnere

For å nå klimamålene er vi nødt til å redusere utslippene fra transportsektoren. Veitransport og innenlands luft- og skipsfart står for omtrent en tredel av klimautslippene i Norge. Ved å velge tog eller buss i stedet for fly kan du redusere klimaavtrykket ditt og få en mer avslappet reise. 

Planer om Europa-ferie i sommer? Interrailbilletter kan være et billig alternativ hvis du skal reise utenfor Norge. Lyst på mer inspirasjon? Det finnes mange gode ressurser for å finne smarte reiseløsninger, som bloggen “The man in Seat61” og Facebook-gruppen «Togferie«. 

For kortere distanser, vurder å la bilen stå og velg miljøvennlige transportformer som sykkel, trikk, jernbane og annen kollektivtransport i stedet.

3. Klimavennlig garderobe

Klesbransjen er en av de mest forurensende industriene i verden. Internasjonale «fast fashion»-selskaper produserer mer klær enn planeten kan håndtere. Dagens trender er morgendagens søppel, og klærne produseres billig og kastes fort. I Norge kjøper vi nå dobbelt så mye klær som i 1990.

Her er ti tips til hvordan du kan skape en garderobe med mer klima- og miljøvennlige klær.

Reduser klesforbruket ved å kjøpe klær i god kvalitet som holder lenge og kan brukes igjen og igjen. Et tips er å ha klær som kan brukes i kombinasjon med hverandre, slik at du får mange antrekk per plagg. Reparer klær som får en rift eller mister en knapp. Kjøp gjerne brukt om du må kjøpe et plagg, og bytt eller gi bort det som ikke passer lenger til venner, Fretex eller gjennom digitale plattformer som Tise og Finn.

Når du kjøper nytt, se etter mer klimavennlige merker og stoffer med mindre utslipp av mikroplast

Du kan lese mer om klima- og miljøutfordringene med klær og klesindustrien her.

4. Husk å kildesortere 

Visste du at hver nordmann produserer så mye som 178 kg avfall hvert år – bare fra emballasje? I tillegg til å redusere mengden plast og annen emballasje vi forbruker, er det viktig at vi bidrar til å forlenge levealderen til disse materialene gjennom resirkulering. 

Forvirret av hva du kan og ikke kan resirkulere? Her kan du søke frem alt fra shampoo-flasker til lyspærer – enklere blir det ikke. 

Les mer om overforbruk og konsekvensene det har for klima og miljø.

5. Enkle klimatiltak i hagen 

Slå et slag for bier, sommerfugler og andre pollinatorer ved å plante pollinatorvennlige planter på balkongen, i bedet, på taket eller i fellesområde. Les mer og få tips til hvordan du kan gjøre Norges hager villere her.

Gi naturen en hjelpende hånd ved å bidra til mindre plastforurensing av skog og hav. Ta med en plastpose neste gang du er på tur og plukk med deg søppel du finner på veien. 

VÆR MED: Krev klimahandling nå

6. Bruk mindre vann

Har du til vane å la vannet renne når du pusser tenner, eller bruke hageslange til å vanne plenen? Trykker du på den store knappen når du har gått på toalettet, selv om du bare har tisset? Det er du ikke alene om. Nordmenn er på verdenstoppen når det kommer til vannforbruk – hvert døgn bruker hver nordmann i gjennomsnitt 180 liter vann, nesten dobbelt så mye som danskene, som snart er nede i 100 liter i døgnet. 

Klimaendringene kan føre til hyppigere vannmangel mange steder i Norge, som kan føre til påbud om vannsparing. Hvis vi alle gjør enkle grep for å bruke mindre vann nå, kan det minske sjansen for påbud senere. 

Kjemikaliene som renser vannet, er også en belastning for miljøet i seg selv, så bare det å bruke mindre vann er bra for naturen. Rensing og transport av vann er en svært energikrevende prosess, og mengden varmt vann vi bruker, gir også utslag på strømregningene våre.

Våre favoritt-klimatiltak for å bruke mindre vann:

  • Skru av kranen istedenfor å la vannet renne når du pusser tenner eller vasker opp – du kan spare seks liter i minuttet
  • Ha en vannflaske i kjøleskapet, så slipper du å vente på at vannet skal bli kaldt
  • Ta kortere dusjer – fire minutter er topp 
  • Fyll alltid klesvasken og vaskemaskinen helt full før du setter på, og bruk økoprogrammet hvis du har det 
  • Samle opp regnvann og bruk dette til å vanne planter eller vaske bilen (eller hunden). 

7. Vær energismart 

Stigende strømpriser har ført til at mange har blitt mer bevisste på strømforbruket sitt. Det er mange enkle måter å bruke mindre strøm på, fra å skru av lys i rom vi ikke bruker til å bytte til LED-lyspærer. 

LES OGSÅ: Ti tips for energisparing

8. Flytt pengene dine 

Visste du at pengene du investerer gjennom pensjonen eller sparekontoen din, kan være investert i fossil energi eller andre klimaødeleggende industrier? Ved å flytte pensjonen eller sparepengene våre til såkalte «grønne fond» eller banker som gjør mer for miljøet, kan penge våre være med på å bygge en grønnere og mer rettferdig fremtid.

Her kan du sjekke hvordan Norges største pensjonsforetak rangerer. Hvis du ikke har pensjon, kan du fortsatt ha stor innvirkning ved å bytte til en grønnere bank. Her kan du sjekke hvordan din bank rangerer på klimatiltak

9. Snakk med venner og kjente om klimatiltak 

Snakk med venner og kjente om klimakrisen, og del tips om hva de kan gjøre for å leve en mer miljøvennlig hverdag. Husk at folk er mer mottagelige hvis de føler seg lyttet til, så husk å vise forståelse for hvorfor folk gjør som de gjør, og hvordan det kan være vanskelig å endre vaner. Foreslå noen enkle ting folk kan endre, og tilby å ta grep sammen.

LES OGSÅ: Dette er Earth Overshoot Day

10. Bruk stemmen din 

Selv om det er mange grep vi kan gjøre for å leve mer miljøvennlig, er det politikerne våre som har hovedansvaret for å sikre at Norge når klimamålene sine. Vær med på å sikre at klimaet og miljøet er på toppen av dagsordenen ved å kontakte politikere lokalt eller nasjonalt og delta i demokratiske prosesser som folkemøter og valg.

Du kan også bidra gjennom å støtte miljøorganisasjoner, skrive under på opprop, delta i demonstrasjoner og debatter om temaet. Engasjer deg på sosiale medier eller skriv leserinnlegg, og løft temaet på jobb, skole eller i foreninger du er med i.

LES OGSÅ: 4 ting vi kan gjøre for å stoppe klimakrisen

Har du blitt inspirert av disse klimatiltakene? 

Vi håper disse klimatiltakene kan inspirere og motivere til en grønnere hverdag. Begynn for eksempel med ett tiltak og jobb deg gjennom listen. Sammen hjelper vi hverandre med å gjøre hverdagen grønnere og innsatsen for et sunnere og tryggere klima lettere.

Her er fire tips til hvordan du kan engasjere deg for klima og miljø sammen med Greenpeace: