Earth Hour 2010. © Greenpeace
Earth Hour i 2010. © Greenpeace

Energisparing og energieffektivisering er to gode svar på hva du kan gjøre i møte med strømpriskrisen som rammet Europa og Norge i forbindelse med Russlands invasjon av Ukraina. Her er ti tips til energieffektivisering og -sparing. Det sparer både lommeboka di og miljøet.

Energisparing er et steg på veien til energieffektivisering 

Vi sier ofte at den mest miljøvennlige strømmen er den strømmen man ikke bruker. Energisparing er altså miljøvennlig, samtidig som det vil bidra positivt til lommeboka di. Du lurer kanskje på hva du kan gjøre for å spare energi og hvordan du kan kutte ned energiforbruket? Les våre tips til energisparing, og sett deg et eget mål for strømsparing. Gjennom å redusere energibruken din, bidrar du til energieffektivisering. Skal vi ha nok strøm i framtiden, uten å legge beslag på urørt natur, må vi bruke strømmen mer effektivt, altså energieffektivisere bruken. Og første skritt på veien er å spare der vi kan.

7 enkle steg til mer effektiv energisparing hjemme 

Energisparing er både bra for lommeboka og miljøet. Her får du noen enkle tips til hvilke grep du selv kan gjøre både for å bruke mindre strøm og å bruke strømmen mer effektivt. 

1. Kartlegg forbruket ditt, så du ser hvor du kan spare mest mulig energi

Enova tilbyr støtte til energirådgivning, så du kan få profesjonell hjelp med hvor du kan spare mest, og hvilke tiltak du kan gjøre i boligen din for å spare mest mulig energi. En slik kartlegging av ditt eget forbruk gir deg økt bevissthet om forbruket ditt, noe som erfaringsmessig vil redusere forbruket ditt med inntil 10 prosent.

2. Lavere innetemperatur og effektiv lufting er energisparing i praksis

Mellom 50 og 70 prosent av energiforbruket i husstander går til oppvarming av rom og varmtvann. Å redusere innetemperaturen vil derfor ha stor effekt, og en tommelfingerregel er at for hver grad du reduserer innetemperaturen, reduserer du oppvarmingskostnaden med 5 prosent. Hvilken innetemperatur som fungerer for oss er veldig individuelt, men du kan prøve deg fram med å redusere temperaturen med for eksempel én grad. Skru også ned temperaturen på varmekabler om du har det hjemme.

Skru også av oppvarming i rom du ikke bruker eller oppholder deg i. Et annet tips er å ha temperaturstyrte termostater, så varmeovnene dine regulerer seg selv. Skru også gjerne ned varmen om natten.

3. Redusert og smartere bruk av varmtvann

Varmtvann er også en viktig kilde til energisparing. Dusj kortere og se om du kan dusje sjeldnere.

Du kan også bytte til en sparedusj. Det er et enkelt grep som kan spare mye varmtvann, da vannforbruket kan reduseres fra 20 til 6 liter vann i minuttet. Men ikke hvil på laurbærene – om du bytter til sparedusj, bør det ikke være en unnskyldning for å dusje tre ganger så lenge.

4. Energisparing fra smartere bruk av lys

Skru alltid av lyset i rommene du ikke er i. Om du har utelys der du bor eller på fritidshuset ditt, burde du slå det av når du legger deg eller ikke er på fritidseiendommen din. I tillegg til å spare på strømmen vil det være bra for dyrelivet. Lysforurensning er nemlig et økende problem for dyr og planter

Du kan også bytte til mer energieffektive lyspærer. Nå er kanskje ikke glødepærer så vanlig lenger, men sparepærer og LED-pærer kan redusere strømforbruket fra lyskilder med 70–90 prosent, om det erstatter de gamle glødepærene.

5. Energismarte, nye produkter

Et generelt tips er å bruke kjøleskap, varmtvannsberedere, komfyrer, frysere etc. til de slutter å fungere. Men om du må kjøpe nytt, anbefaler vi å kjøpe energismarte produkter. Nye produkter er energimerket, og selv om de med best energimerke kanskje koster litt mer, så kan de bidra til å over tid gi deg lavere energikostnader. Spesielt kjøleskap, frysere og tørketromler bruker mye strøm, så her er det ekstra viktig.

6. Spar energi med mer effektiv vedfyring

Har du en peis eller vedovn hjemme, kan noen enkle tips gjøre vedfyringen mye mer effektiv. Det vil redusere behovet for elektrisk oppvarming, men også vedmengden du trenger. Det er energisparing i praksis.

Bruk tørr ved, og sørg for at det er god nok trekk. Det reduserer lokal forurensning fra vedfyringen, og gjør at du får mer varme ut av hver vedkubbe. Du kan også vurdere å bytte til en moderne og rentbrennende ovn. Det vil også bidra til mindre skadelige utslipp og gi deg mer varme for hver vedkubbe.

7. Liste over flere konkrete tiltak til energisparing hjemme

Redusert og smartere bruk av elektroniske hjelpemidler gir energisparing. Se listen nedenfor for konkrete tiltak som du kan ta hjemme. 

  • Sørg for at oppvaskmaskin og vaskemaskinen er helt full før du setter på den neste maskinvasken. For oppvaskmaskinen kan du også kjøre eco-programmer som bruker mindre strøm. For klesvask så kan du også kjenne på om det er mulig å bruke klesplaggene lenger før du vasker dem.
  • Dropp eller reduser bruken av tørketrommel om du har det. Sett på en god sang om du liker musikk, og ta deg tid til å henge opp klesvasken i stedet.
  • Når du koker vann, ikke kok mer enn du trenger. Skal du lage deg en kaffekopp, trenger du ikke å fylle opp vannkokeren. Og koker du noe på plata, sørg for å ha på lokket og å bruke kokeplaten med riktig størrelse – det vil bidra til energisparing.
  • Du kan sette på timere og/eller sensorer på lys- og varmekilder, så det skrur seg av automatisk, eller reduserer oppvarmingen.
  • Skru av elektriske duppedingser, for selv om de er i standbymodus, bruker de strøm.
  • Har du elbil, kan du spare mye strøm på å redusere farten. Det amerikanske energidepartementet sier at en tommelfingerregel er at en reduksjon på 16 km/t reduserer energiforbruket med 14 prosent. Reduserer du farten, reduserer du dessuten risikoen for ulykker, samtidig som du reduserer mikroplastforurensningen fra bildekkene.

Tre steg til energisparing som krever større investeringer 

Disse tiltakene vi nå skal se på krever litt investeringer i energisparing, men på sikt vil disse investeringene lønne seg. Det gjelder spesielt nå som strømprisen i Norge ligger an til ikke å gå ned til den lave prisen vi hadde før.

1. En varmepumpe er utmerket for energisparing og -effektivisering

Det er nå over 1,1 millioner varmepumper i Norge, og de bidrar til energisparing og reduserte strømregninger. Ifølge Norsk varmepumpeforening gir en varmepumpe to til fem ganger så mye varme som den bruker i strøm. Å installere en varmepumpe er en større investering, men det kan på sikt lønne seg, fordi varmepumper er så mye mer effektivt enn oppvarming fra elektriske ovner.

2. Energisparing i boligen: Slik holder du på varmen i huset ditt 

Som nevnt går 50–70 prosent av en husholdnings energiforbruk til oppvarming og varmtvann. Reduserer du varmetapet, er det altså et stort potensial for energisparing.

Etter å ha snakket med en energirådgiver kan du se hvor du kan spare mest, men noen stikkord er:

  • Etterisoler tak, loft og vegger. 
  • Bytt ut gamle vinduer med nye, energismarte vinduer. Faktisk kan nye vindusglass redusere varmetapet gjennom vinduet med 50–70 prosent.
  • Finn luftlekkasjer og tett dem. Har du for eksempel på vinteren merket at det trekker rundt balkongdøren? Sjekk om du kan bytte gummilistene rundt vinduet for å stoppe lekkasjen.

3. Solenergi – solcellepanel og solfanger

Å installere solcellepaneler bidrar kanskje ikke direkte til energisparing, men det kan gi deg lavere strømregning på lang sikt. Gjennom å produsere egen strøm vil du også bli mer oppmerksom på eget forbruk, noe som vil kutte forbruk. 

Du kan også installere solfangere på taket, som kan gi deg gratis varmtvann fra sola.

Sjekk med Enova om du kan få støtte til det.

Fordeler med energisparing 

Fordelene med energisparing og energisparing er mange, både for miljøet og for lommeboka di. Du kan begynne i det små med enkle tips og triks i hverdagen, ellers så kan du gjøre større investeringer som på sikt vil gi deg lavere strømregning og mer komfortabel innetemperatur. Om du etterisolerer og bytter vinduer, kan du for eksempel stoppe den kalde, ubehagelige trekken på vinteren, samtidig som du trenger mindre strøm til oppvarming.

Likte du disse tipsene til energisparing?

Støtt arbeidet vårt, så vi kan nå ut til flere og fortsette å jobbe å jobbe for en grønn omstilling. Bruker du disse tipsene, kan du sitte igjen med mer penger. Noe av det kan du bruke på å bli fast månedlig giver hos oss.

Ofte stilte spørsmål om energisparing 

Hva mener vi med enøk-tiltak? 

ENØK er en forkortelse for energiøkonomisering. Kort fortalt handler det om å bruke energi på en mer økonomisk måte. ENØK betyr ikke nødvendigvis at man skal kutte i komfort for å spare energi, men at man skal effektivisere og forvalte energien riktig – sløse mindre og få mer ut av hver kilowattime. Om du for eksempel oppgraderer til en varmepumpe kan du ha det like varmt som før, men bruke mindre energi, altså strøm, på oppvarmingen. 

Hvorfor er energieffektivisering viktig?

Mer effektiv bruk av strømmen betyr mindre forbruk. Det betyr mindre press på å bygge ut mer energiproduksjon, og det er bra for klima og miljø. Vi ser også at tiden med store strømoverskudd i Norge nærmer seg slutten. Statnett melder at Norge går mot et kraftunderskudd innen 2027. Samtidig vet vi at nye, grønne industrier trenger strøm for å kunne etablere seg. Og skal vi lykkes med en rettferdig omstilling fra fossilt til fornybart, trenger vi flere grønne industriarbeidsplasser. Så energieffektivisering er viktig.

Hva kan vi gjøre for å spare energi? Og hvordan kutte ned energiforbruket?

Vi håper du har fått svar på disse spørsmålene i denne artikkelen. Om ikke kan du lese litt mer her.

LES OGSÅ: 10 enkle klimatiltak du kan ta i hverdagen