Greenpeace-aktivister forstyrret et toppmøte for forbrukervarer i Vancouver i Canada ved å henge opp et banner som kritiserte industrien for ikke å få slutt på avskogingen. Aksjonen var et svar på en rapport som viste at minst 50 millioner hektar skog vil bli ødelagt for råvarer i løpet av de neste 10 årene. Aktivistene oppfordrer selskaper til å oppfylle løftet sitt fra 2010 om å avslutte avskogingen innen 2020.

Noen ganger ser man tilbake på livet og tenker «herregud, så naiv jeg var».

År 2020 er et rundt og pent tall, og da møter mange tidligere gitte klima- og miljøløfter sin tidsfrist. I 2010 inngikk store matselskaper som er medlemmer i det som kalles «Consumer Goods Forum» et løfte om å stoppe avskogingen som følge av deres produkter innen 2020.

Verstingselskapene vet hva de gjør

Det er særlig produkter som palmeolje, soya, rødt kjøtt og papir som står for ødeleggelsen av verdens skoger. Selskaper som McDonald’s, Kellogg’s og Nestlé, for å nevne noen, er blant de store innkjøperne av disse varene. De har skylda for ødeleggelsen av verdens skoger, og de vet det.

Derfor fikk selskapene i Consumer Goods Forum skryt for løftene sine i 2010, og kunne med fornyet troverdighet påstå at de er en del av løsningen, ikke en del av problemet. Det minner litt om det oljeselskapene påstår om klimakrisen.

Avskogingen øker

Nå er vi et knapt halvår unna 2020, og de er ikke i nærheten av å nå målet om null avskoging. Tvert om viser analyser fra Greenpeace at produksjon av råvarer de siste ti årene har skutt i været, og rasert skogområder på størrelse med Spania.

I Brasil har områder med soyadyrking økt med 45 prosent siden 2010, og i Indonesia har produksjonen av palmeolje skutt i været. Nå er det hele 75 prosent mer produksjon enn det var for ti år siden. På Elfenbenskysten har områder med kakaoproduksjon økt med hele 80 prosent. 

Samtidig spiser vi mer og mer kjøtt, som igjen påvirker avskogingen. Innen 2050 er det globale kjøttkonsumet antatt å øke med 76 prosent, soyaproduksjonen med 45 prosent og palmeoljeproduksjonen med 60 prosent. Det vil drive både klima og økosystem utfor stupet og setter vår egne liv og helse i fare.

Vi ville se forsyningskjedene

Derfor fortsetter vi i Greenpeace å ha et skarpt blikk mot selskapene som produserer, bruker eller selger råvarer som driver avskoging. Tidligere i år utfordret vi mer enn 50 globale selskaper til å vise hva de gjør for å nå målet om null avskoging fra varene deres. Dette målet satte de selv, og det skulle nås innen 2020. Vi ba dem vise hvor og fra hvem de handler inn kjøtt, kakao, melkeprodukter, palmeolje, soya, papp og papir som brukes i produktene og matvarene deres.

Så hvordan har de fulgt opp sine egne løfter? Svaret er skuffende, men dessverre ikke overraskende. Blant selskapene som faktisk gjorde informasjonen tilgjengelig, viste alle at de kjøper fra selskaper som har rasert skog. Ingen av de spurte kunne vise en troverdig plan for å avslutte forbindelser til avskoging. 

Man kan føle seg lurt av mindre. 

Forskere, leger og verdens ledere er alle enige; dagens industrielle modell for matproduksjon og konsum er ikke bra, verken for helsa eller jordkloden. Nesten en fjerdedel av klimagassutslippene kommer fra landbruk, skogbruk og annen arealbruk. Landbruk står for 80 prosent av verdens avskoging. Hva vi spiser og hvordan vi produserer maten er altså ingen smal sak. 

Det er vår fremtid dere stjeler, og vi må stå og se på. Vi er ikke lenger naive.  

Vårt budskap til selskapene er enkelt: enten legger dere om virksomheten slik at vi unngår klimakatastrofe og økologisk sammenbrudd, eller så avvikler dere og finner noe annet å gjøre.

Les hele Greenpeace-rapporten “Countdown to Extinction” her, og se hvilke selskaper som har brutt sine løfter, og hva vi og de må gjøre for å nå klimamålene og unngå økologisk kollaps.