Oslo, 24. oktober 2019

Fredelige aktivister fra Greenpeace Norden forsøkte i morgentimene å henge opp et banner på Byporten i Oslo sentrum med teksten “empty promises = empty oceans, ocean sanctuaries now”. Aktivistene ble stoppet av politiet.

Dette skjer i forbindelse med havkonferansen Our Ocean som i år arrangeres av den norske regjeringen. Konferansen samler høytstående medlemmer av regjeringer, selskaper og organisasjoner for å diskutere bevaring og beskyttelse av havet. Greenpeace ønsker å få Norge til å støtte forskerkravet om å verne 30 prosent av verdenshavene innen 2030. Land som Storbritannia jobber allerede for å få på plass 30 prosent vern.

 – Vi har ikke lenger tid til tomme løfter. Havene er i krise og vi trenger handling. Klimakrise, forurensning og overfiske gjør at den blå planeten vår er på randen av kollaps. Land som Norge hevder å være ledende på klima og miljø, mens de i virkeligheten setter profitt over vern og tømmer havet for liv, samtidig som de kommer med intetsigende forpliktelser, sier administrerende direktør i Greenpeace International og deltaker på konferansen, Jennifer Morgan.

I går annonserte Erna Solberg at Norge gir tre milliarder til renere hav. Mesteparten av dette er gamle penger, og dreier seg om ulike typer utnyttelse av havet, blant annet til å bygge ut offshore havvind for å gi strøm til Equinors oljeplattformer. Greenpeace mener det er pinlig for en stor havnasjon som Norge at de nye løftene ikke er i tråd med de utfordringene havet står overfor. Greenpeace er også svært kritiske til at norske myndigheter motarbeider en sterk, internasjonal havavtale som vil gjøre det lettere å beskytte verneverdige havområder. 

 – Igjen og igjen ser vi bevis på veik politisk ledelse som forsøker å distrahere oss med taler istedenfor tiltak. Frivillige avtaler alene er ikke nok til å forsikre oss mot krisen vi står overfor. Vi vet at vi er i en klimakrise som trenger handling, ikke ord. Forskningen er klar: Vi må verne en tredjedel av verdens hav mot menneskelig aktivitet, i form av marine verneområder. For å oppnå det må FN vedta en sterk global havavtale neste år, sier Morgan.

På tross av at forskerne er tydelige på at vi har et akutt behov for omstilling fra fossil til grønn energi, så åpner regjeringen opp for ny oljeboring. Norge er verdens syvende største eksportør av CO2-utslipp. I det nye statsbudsjettet foreslår regjeringen å bruke 6,9 millioner på leting etter ny olje, ti ganger mer enn de vil bruke på å opprette marine verneområder.

 – Det er uforståelig at regjeringens hovedsatsing for bruk av havet dreier seg om olje. Vi står midt i en klimakrise, da er det uansvarlig å la olje være en del av den blå økonomien. Klimaendringene som bruken av oljen fører til er en trussel mot livet i havet. Regjeringen må stanse sin klimafiendtlige oljeleting i Barentshavet, forplikte seg til å verne 30 prosent av havet innen 2030, og sørge for å få på plass en ny sterk havavtale i FN, sier Frode Pleym, leder i Greenpeace Norge.