Ny klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen. Foto: NTB Kommunikasjon / Statsministerens kontor
Ny klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen. Foto: NTB Kommunikasjon / Statsministerens kontor

I går presenterte Jonas Gahr Støre de nye statsrådene i regjeringen på Slottsplassen. Espen Barth Eide fratrer rollen som klima- og miljøminister, og gir stafettpinnen videre til Andreas Bjelland Eriksen.

Greenpeace har høye forventninger til den nye klima- og miljøministeren, og leder i Greenpeace, Frode Pleym, ønsker Andreas Bjelland Eriksen lykke til. 

– Vi forventer at han og regjeringen sørger for at verdens klima, og ikke norsk olje, definerer miljøpolitikken vår, sier Frode Pleym.

Superpinlig for Norge

Norge har lenge sett på seg selv som en leder i klimakampen, men dette er ikke realiteten. Greenpeace peker på at Norge ikke har en troverdig omstillingsplan, og at regjeringens planer om videre utbygging av oljefelt går imot deres egne mål om utslippskutt. 

– Det var superpinlig for Norge at vi ikke fikk snakke på klimatoppmøtet i New York i september. Nå hviler det et tungt ansvar på Bjelland Eriksen om å gjennomføre en klimaplan som både kutter minst 55 prosent utslipp til 2030, og redder det livsviktige 1,5-gradersmålet, sier Pleym. 

Høye forventninger til Bjelland Eriksen

Også når det gjelder natur, er forventningene til klima- og miljøminister Bjelland Eriksen høye. Særlig viktig er det at gruvedrift på havbunnen, som blir en av de viktigste miljøkampene denne høsten, stoppes før det får begynne.

– Naturavtalen krever radikale tiltak: ingen nye hytter, motorveier eller åpning for gruvedrift på havbunnen. Gruvedrift på havbunnen truer føre-var-prinsippet og en faglig fundert forvaltning. Vi krever at Bjelland Eriksen rydder opp og stanser åpningen, sier Pleym.  

LES OGSÅ: Gruvedrift på havbunnen: alt du må vite

I tillegg til endringer i regjeringen, ble det bestemt at Olje- og energidepartementet bytter navn til Energidepartementet. Utelatelsen av ordet “olje” har den samme eimen av grønnvasking som vi kjenner igjen fra da Statoil byttet navn til Equinor, og kvittet seg med assosiasjonene til olje, til tross for at selskapet er 99 prosent fossilt. 

– Statsminister Jonas Gahr Støre må sørge for at det er Klima- og miljødepartementet som er tungvekteren i regjeringen framover, ikke Energidepartementet. Hurdalsplattformen sier at natur og klima skal være en ramme rundt all politikk. Det har til nå ikke skjedd i praksis, avslutter Pleym.

Signer: Stopp gruvedrift på havbunnen

Vi må stoppe gruvedrift på havbunnen. Vi er allerede flere hundre tusen mennesker som står sammen mot den nye skadelige industrien. Bli med, signer oppropet.

Vær med