Oljeplattform i Nordsjøen

Miljøorganisasjonene Greenpeace og Natur og Ungdom går til nytt klimasøksmål mot staten. Organisasjonene mener staten har brutt Høyesteretts krav ved ikke å utrede klimakonsekvensene ved godkjenning av tre olje- og gassfelt i Nordsjøen, samt at barns beste ikke er tatt hensyn til. Organisasjonene mener utbyggingen er grunnlovsstridig og må stanses umiddelbart.

Det nye søksmålet er en videreføring av det første klimasøksmålet, som gikk tre runder for retten i årene 2017-2020. Dommen fra Høyesterett brakte med seg noen viktige gjennomslag for miljøet: Den norske stat plikter å konsekvensutrede de globale klimavirkningene av nye oljefelt før disse kan godkjennes.

Denne plikten mener Greenpeace og Natur og Ungdom at Olje- og energidepartementet brøt da de godkjente planer for utbygging og drift (såkalte PUD-er) for de nye feltene Yggdrasil, Breidablikk og Tyrving i Nordsjøen.

Trosser klimavitenskapen og Høyesterett

Organisasjonene påpeker at vurderingen av globale klimavirkninger på de tre feltene er enten ikke-eksisterende eller svært mangelfulle, uten at det har vært mulig for sivilsamfunn og forskere å gi innspill i god tid før avgjørelsen ble tatt, slik Grunnlovens miljøparagraf krever. 

– Regjeringen trosser klimavitenskapen og vår egen Høyesterett når den tillater nye oljefelt uten å utrede om disse er forenlige med et levelig miljø, sier Frode Pleym, leder i Greenpeace Norge.

Lær mer om det nye klimasøksmålet her

Tar klimakampen inn til domstolene

Grunnloven og FNs barnekonvensjon krever at det tas hensyn til barns beste i saker som angår dem. Miljøorganisasjonene viser til at dette også må gjelde i beslutninger om klima og oljeforvaltning, og at myndighetene plikter å veie konsekvensene av klimaendringer opp mot for eksempel kortsiktig profitt ved oljeutvinning. Ettersom konsekvensene for barn og unge ikke er vurdert for de tre oljefeltene, mener miljøorganisasjonene at godkjennelsene også på dette punktet er ugyldige.

– Det er på høy tid at regjeringen begynner å vurdere barns beste i beslutninger om å bygge ut mer fossil energi. Vi unge må ikke bare ta regningen for regjeringens hensynsløse oljepolitikk fordi vi vokser opp til ekstremvær, tap av dyrearter, flere flyktningstrømmer og ressurskriser. For hvert nye oljefelt overlater regjeringen større og større utslippskutt til neste generasjon og gjør omstillingen til grønne næringer enda vanskeligere. Alt dette er en vanvittig urettferdig byrde for dagens unge. Nå tar vi kampen for våre rettigheter inn til domstolene, sier Gina Gylver, leder i Natur og Ungdom.

Tilsier at klimasøksmålet behandles raskt

Miljøorganisasjonene har også levert krav om midlertidig forføyning for de tre prosjektene. Det ene, Breidablikk-feltet, er allerede under utbygging. Organisasjonene mener utbyggingen må opphøre inntil domstolen har vurdert det juridiske grunnlaget. Søknaden om midlertidig forføyning tilsier at saken vil behandles raskt av retten. Søksmålet prosederes av advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig ved partner Jenny Sandvig. 

Kontakt:

Oda Grønbekk
Kommunikasjonsrådgiver i Greenpeace Norge
[email protected]
Tlf: 92 42 12 15

Mer bakgrunn

  • I desember 2020 avsa Høyesterett sin dom i det såkalte klimasøksmålet med Greenpeace og Natur og Ungdom på den ene siden, og staten ved Olje- og energidepartementet (OED) på den andre. Miljøorganisasjonene vant ikke fram med påstanden om at tildelingen av nye oljefelt i Barentshavet var i strid med Grunnlovens miljøparagraf, § 112. Organisasjonene fikk imidlertid et mindretall av Høyesterett på sin side (4 mot 11), samt en viktig delseier: At staten plikter å utrede de globale klimaeffektene av nye oljefelt som en del av konsekvensutredningen, når disse er til behandling hos OED. 
  • I etterkant av det første klimasøksmålet, leverte Greenpeace og Natur og Ungdom en søknad til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg. Søknaden er tatt inn til behandling. Mer bakgrunn her.
  • Like etter høyesterettsdommen fikk OED et rekordhøyt antall søknader om nye utbygginger (såkalte PUD-søknader). Bakgrunnen for dette var den midlertidige oljeskattepakken som ga oljenæringen store subsidier dersom de søkte om nye utbygginger under koronapandemien. 
  • Som en del av oppfølgingen av Høyesteretts dom i klimasøksmålet har OED bedt oljeselskapene gjennomføre en såkalt “kvalitativ stresstesting av finansiell klimarisiko” ved behandlingen av søknader om PUD. Greenpeace har bedt om innsyn i disse vurderingene, men fått avslag.
  • I stedet for å vurdere klimaeffekten av feltene i den ordinære konsekvensutredningen, har Olje- og energidepartementet selv regnet ut klimaeffekten for feltene Yggdrasil og Tyrving, og uten grunnlag i vitenskapelige bevis konkludert med at førstnevnte på ett eller annet vis vil redusere globale klimagassutslipp. For Breidablikk ble det ikke gjort noen slik vurdering, til tross for at tillatelsen ble gitt etter Høyesteretts dom i det første klimasøksmålet.