Starten på det nye året har vært preget av grusomme bilder fra skogbrannene i Australia. Det forrige tiåret var det varmeste som noensinne er målt. Gjennom Parisavtalen har Norge forpliktet seg til å nå klimamålene med “highest possible ambitions”. Men dessverre viser Solberg-regjeringen at de ikke tar klimakrisen alvorlig og fortsetter å gasse på med oljeproduksjon. Den ene oljenyheten etter den andre har så langt preget det nye året.

Nylig presenterte en stolt Equinor-direktør selskapets klimaplan, hvor de ønsker å redusere utslippene fra oljeproduksjonen med 40 prosent innen 2030 og videre ned mot null innen 2050. Det er ventet å koste 50 milliarder norske kroner, og skal gjøres blant annet ved å drive oljeplattformer med fornybar energi fra land.

Starten på det nye året har vært preget av grusomme bilder fra skogbrannene i Australia. Regjeringen viser at de ikke tar klimakrisen alvorlig. FOTO: SAEED KHAN/AFP via Getty Images

Dessverre er ikke planen annet enn grønnvasking. De store utslippene kommer når oljen og gassen brennes, ikke fra selve utvinningen. Om lag 95 prosent av utslippene kommer fra bruken av olje og gass, og kun 5 prosent fra produksjonen.

Det Equinor burde gjøre, er å slutte å lete etter ny olje, trappe ned dagens produksjon og investere i fornybart.

Dagen etter at Equinor presenterte sin klimaplan, åpnet gigantfeltet Johan Sverdrup. Utbyggingen er Norges største oljeprosjekt siden 1980-tallet, og er ventet å pumpe opp olje i over 50 år. Equinor annonserte også at oljefeltet Statfjord ikke skal legges ned så tidlig som planlagt, men heller drives frem mot 2040. Oljedirektoratet meldte at rekordmange felt er i produksjon og forventer en økning i oljeproduksjonen de neste årene. Og ifølge Statistisk sentralbyrå er det en kraftig vekst i oljeeksporten.

Som om ikke det var nok, kom den ferske olje- og energiministeren, Sylvi Listhaug, denne uken med 69 nye oljelisenser gjennom den såkalte TFO-ordningen. 13 av disse er i Barentshavet. Vi i Greenpeace ber statsminister Erna Solberg om å trekke lisensene tilbake.

Motsetningen mellom oljeindustriens klimaplaner og fortsatt økt oljeutvinning er ikke annet enn absurd.

Med bare 10 år igjen på å halvere verdens klimagassutslipp må den norske regjeringen slutte å dele ut nye oljelisenser, legge til rette for en styrt avvikling av oljeindustrien og omstille til fornybare næringer.

Dommen i klimasøksmålet ventes å falle i januar 2020. Emanuel Feinberg og Cathrine Hambro er miljøorganisasjonenes advokater.

Greenpeace sin hovedjobb i 2020 er å kjempe for verdens klima. Snart faller dommen i vårt klimasøksmål mot den norske stat for utdeling av oljelisenser i Barentshavet. Kanskje kan det bli den første milepælen i omstillingen bort fra oljen?

LES OGSÅ: Valget 2021: Norge må stanse leting etter ny olje og gass