Fjoråret ble ikke bare preget av koronapandemien alene. Klimaendringene er her. Noen av tidenes verste klimakatastrofer traff verden med voldsom kraft, og verdens fattigste ble hardest rammet av klimakatastrofene.

Det føltes som om livet ble satt på pause. Vi måtte holde avstand til hverandre og begrense kontakten med venner og familie. Mange var bekymret for at de selv eller noen av deres nærmeste skulle bli smittet. Helsearbeidere gjorde sitt ytterste for å ta vare på alle syke, men dessverre mistet noen av oss våre kjære. Selv om verden stanset opp, så dundret klimakrisa ufortrødent videre og gjorde stor skade i 2020, noe som er lett å glemme under de rådende omstendighetene. 

Bruk stemmen din og krev klimahandling

9 klimakatastrofer i verden i 2020 som viser at klimakrisen er her

2020 ble Norges varmeste år noensinne, og temperaturen lå i snitt rundt 2,5 grader over normalen. Avskogingen i Amazonas nådde nye høyder. FN slo alarm om akutt krise for det biologiske mangfoldet og rapporterte om en nedgang i antall ville dyr med to tredjedeler siden 70-tallet. Tusenvis av mennesker kjempet for å overleve konsekvensene av klimakrisen. 2020 besto av en rekke farlige fenomen som skogbranner, varmebølger, orkaner og supertyfoner, noe som igjen førte til massive oversvømmelser flere steder i verden. 

Her finner du et utvalg bilder fra noen av de verste naturkatastrofene i verden i 2020:

Ødeleggende skogbranner i Australia

Mark Bennett løpet gjennom skogen for å kunne nå flammene i Numeralla, Australia. Mark er 70 år og har vært frivillig brannslukker i 46.
Mark Bennett løpet gjennom skogen for å kunne nå flammene i Numeralla, Australia. Mark er 70 år og har vært frivillig brannslukker i 46.

Skogbrannsesongen i Australia går inn i historien som en av de verste noensinne. Det rapporteres om at mer enn 1 milliard fugler, pattedyr og reptiler ble skadd eller omkom i brannene. 

Klimakatastrofen i Antarktis

Ringpingvin på Elephant Island i Antarktis – hjemmet til en av verdens største kolonier.
Ringpingvin på Elephant Island i Antarktis – hjemmet til en av verdens største kolonier.

På nyåret var Greenpeace i Antarktis. I samarbeid med en gruppe forskere undersøkte og dokumenterte vi effektene av klimakrisen i området. Et av de sørgelige funnene var at pingvinbestanden minker drastisk. Siden 70-tallet har flere pingvinkolonier hatt en nedgang på 70 prosent på grunn av klimaendringer.

Naturkatastrofer på Filippinene

En mann bærer hunden sin gjennom en oversvømt gate, full av gjørme etter tyfonen Ulysses – byen Rodriguez i Rizal-provinsen øst for Manila.
En mann bærer hunden sin gjennom en oversvømt gate, full av gjørme etter tyfonen Ulysses – byen Rodriguez i Rizal-provinsen øst for Manila.

Flere tyfoner rammet Filippinene i november og forårsaket enorme oversvømmelser som gjorde mer enn tre millioner mennesker hjemløse. Befolkningen krever at regjeringen tar ansvar for sviktende beredskap og at verdens største forurensere endrer praksis og ikke forverrer klimakrisen.

Skogbranner i Amazonas

Skogbrann i Amazonas
Hver år flyr Greenpeace over Amazonas for å overvåke avskoging og skogbranner.

Brannene i Amazonas er påtent for å rydde jord til beitemarker og industrielt jordbruk. Praksisen har blitt mer utbredt etter at president Jair Bolsonaro kom til makta. Urbefolkningene er mest utsatt ettersom deres hjem, mattilgang og helse trues av brannene. Her kan du lese mer om situasjonen i Amazonas.

Bleking av koraller i Great Barrier Reef

Jomfrufisker og skjellfinnefisker svømmer ved en bleket acroporakorall.
Jomfrufisker og skjellfinnefisker svømmer ved en bleket acroporakorall.

De høye temperaturene i 2020 har ført til at det for tredje gang på fem år har foregått en enorm bleking av korallene i verdens største rev, Great Barrier Reef i Australia. Denne gangen var blekingen mer utbredt enn tidligere.

Naturkatastrofe i Japan

Massive ødeleggelser i Hitoyoshi, Japan.
Massive ødeleggelser i Hitoyoshi, Japan.

Kraftig regn ødela store områder på øya Kyushu i Japan. Oversvømmelser og jordskred førte til omfattende skader, og mer enn én million mennesker måtte evakuere.

Klimakatastrofer i Sibir

Skogbranner i Krasnojarsk kraj.
Et team fra Greenpeace dokumenterte skogbranner i Krasnojarsk kraj.

Sommeren i Sibir viste oss ulike konsekvenser av klimakrisen: varmebølger, skogbranner og oljeutslipp, forårsaket av opptining av permafrost. De russiske myndighetene stanset ikke brannene, men lot ødeleggelsen av den verdifulle taigaen trekke ut. Konsekvensene var store for lokalbefolkningen og klimaet.

Oversvømmelser i Kenya

En kvinne ser på det som er igjen av hjemmet sitt etter en oversvømmelse i Kenya.
En kvinne ser på det som er igjen av hjemmet sitt etter en oversvømmelse i Kenya.

I løpet av mai og juni rammet flere store oversvømmelser Kenya. Hundrevis av mennesker omkom, tusenvis mistet hjemmene sine og avlinger ble ødelagt. Regn- og tørkesesongene i Øst-Afrika påvirkes av de globale klimaendringene.

Skogbranner i California

Fra en skogbrann i California ser man en enorm røyksøyle med pyrocumulus over.
Varme fra branner kan føre til at røyken stiger opp i luften og danner pyrocumulusskyer. Fra en skogbrann i California ser man en enorm røyksøyle med pyrocumulus over.

Skogbrannsesongen i California varer lenger og blir mer intens for hvert år på grunn av stigende temperaturer.

LES OGSÅ: Klimakrisen: Fire ting du kan gjøre

Flere klima- og naturkatastrofer i årene som kommer

Klimaendringer gjør at ekstremvær og klimakatastrofer vil ramme oftere i årene framover. Under håndteringen av pandemien har gang på gang sett hvor viktig det er at vi samarbeider, og hvor mye vi kan oppnå når vi drar lasset sammen. Det samme gjelder når vi jobber for naturen. Til tross for at utfordringene er store og kan virke uoverkommelige, er framtiden fortsatt ikke her – vi kan forme den nå.

Engasjer deg i kampen mot klimakrisen

Utgjør en forskjell som støttemedlem i Greenpeace. Vi er en helt uavhengig miljøorganisasjon som kun tar imot støtte fra engasjerte enkeltpersoner som deg:

Flyfoto av en øy formet som et hjerte
Støtt arbeidet vårt for klima og miljø

Sammen utgjør vi en forskjell for den sårbare planeten vår.

Vær med