I dag markerer vi arbeidernes dag. Med en utrolig styrke og utholdenhet, har arbeidere og fagforeninger spilt en grunnleggende rolle i å forme verden slik vi kjenner den. Er du en av de mange som setter pris på frihelger, sykepenger og foreldrepenger? Da drar også du nytte av rettighetene som har blitt kjempet fram av arbeiderbevegelsen. 

Folkemakt ligger Greenpeace sitt hjerte nært, og arbeiderbevegelsen har mye å lære oss. At mennesker kan jobbe sammen for å gjøre verden til et bedre sted, vises tydelig både i makta som ligger i å stille kollektive krav, og i motet som kreves for å gå i streik. Hatten av for det.

Hvordan vil klimaendringene påvirke arbeidere?

Mange mennesker får levebrødet sitt fra forurensende bransjer. Eksempler på dette er olje- og gassarbeidere, flyteknikere og fabrikkarbeidere som produserer bensin- og dieseldrevne biler. Ettersom vi må kutte i utslipp er en nedgang i disse industriene uunngåelig. Dette vil påvirke arbeiderne og familiene deres, og mange ser nå etter alternative arbeidsplasser.

Samtidig ser vi også et massivt behov for arbeidskraft, for å opprette et grønnere transporttilbud, skape ny infrastruktur og for å gjenoppbygge ødelagt natur. Dette er industrier som vil fortsette å vokse og som med riktig opplæring og investering vil kunne erstatte tapte arbeidsplasser og by på spennende muligheter. 

Gjort riktig, kan det grønne skiftet bli en mulighet for å bekjempe ulikheter i samfunnet. Gjort feil derimot, risikerer vi at ulikhetene blir større. Alle mennesker bør ha muligheten til å sikre en trygg framtid for seg og sine. Vi kan altså ikke ha en klimakamp uten sosial rettferdighet. 

Hva må vi gjøre?

En rettferdig grønn omstilling kommer ikke av seg selv. For å forsikre oss om at nødvendige investeringer og støtteordninger er på plass, må vi jobbe sammen. 

Dette poenget har blitt fremmet av både fagforeninger og arbeidere verden rundt i en årrekke. Selve begrepet rettferdig omstilling kommer fra arbeiderbevegelsen og har påvirket hele samfunn. Arbeiderbevegelsen stiller krav om omskolering, jobbsikkerhet i industriell utfasing, gode lønns- og arbeidsvilkår i industrier som satser på grønn omstilling, tilgang til fagforeninger og nødvendige godtgjørelser. Historien har lært oss at industrielle omstillinger kan ha store ringvirkninger og flere har verken ressurser til eller ønske om å bytte beite.  

Sammen med fagbevegelsen, andre miljøorganisasjoner, kirken og forskere krever Greenpeace at norske myndigheter legger til rette for et fornybart Norge ved å bremse oljeutvinning og skape 100 000 nye klimajobber. Det må tilrettelegges for og investeres i oppskalering av grønn industri, tuftet på stabile og bærekraftige arbeidsplasser. Lokal tilpasning er avgjørende, og de involverte partene og deres fagforeninger må bli hørt. 

Hvem skal ta regninga?

Som vi alle vet har næringslivstopper og den økonomiske eliten tjent seg styrtrike på forurensende industrier i årevis. Vi mener det er disse som nå må punge ut.

Når olje- og gasselskaper sår tvil om forskning, fornekter omfanget av det vi står overfor, lover jobber de i realiteten ikke kan tilby, eller bruker klimaendringene som unnskyldning for nedbemanning gjort av andre grunner, gjør de virkelig ikke de ansatte noen tjeneste. Tvert imot drar det dem lengre ned i graven selskapene selv graver.

Så la oss i dag, på arbeidernes dag, slå et slag for rettferdig omstilling og en grønn og fredelig framtid. Ikke bare i ord, men også i handlinger og politiske krav. La oss aldri glemme makta som ligger i å jobbe sammen for en bedre verden.