Bildet er fra Oslo tingretts behandling av klimasøksmålet i januar 2024. © Marthe Haarstad / Greenpeace
Bildet er fra Oslo tingretts behandling av klimasøksmålet i januar 2024. © Marthe Haarstad / Greenpeace

I januar fant Oslo tingrett at mangelen på konsekvensutredning av forbrenningsutslipp fra tre oljefelt i Nordsjøen strider både med norske lover og EUs prosjektdirektiv. De tre oljefeltene ble dermed dømt ugyldige. Staten anket, og lagmannsretten har nå bestemt at saken skal forelegges for EFTA-domstolen i Luxembourg.

I en nylig dom fra britisk høyesterett ble tillatelsen til en planlagt oljeutbygging i England funnet ugyldig, fordi myndighetene ikke hadde vurdert klimaeffektene av oljen. Der hadde de britiske dommerne samme tolkning av EUs prosjektdirektiv som Oslo tingrett i sin dom fra januar i år. Denne tolkningen er den norske staten uenig i, og det er i lys av denne såkalte Finch-dommen at staten mener det er behov for at tolkningen av direktivet må avklares av EFTA-domstolen. 

Foreleggelse av en sak for EFTA-domstolen er imidlertid noe staten vanligvis motsetter seg, og sjeldent etterspør. Vi mener at staten med dette kun forsøker å forlenge rettsprosessen, og er også bekymret for hvordan denne ekstra rettsrunden vil påvirke advokatkostnadene.

– Spørsmålet rundt tolkningen av EU-direktivet har aldri vært mer avklart enn det er i dag, spesielt etter Finch-dommen. At staten ønsker behandling i EFTA-domstolen nå fremstår først og fremst som en uthalings- og fordyringstaktikk. Vi ser uansett frem til EFTA-domstolens uttalelse i saken. Den kan ha positive ringvirkninger for klima og miljø i vår sak, men også i lignende saker på norsk kontinentalsokkel, og i Europa generelt, sier Klimentina Radkova, juridisk rådgiver i Greenpeace Norge.

Les mer om dommen i klimasøksmålet og EUs prosjektdirektiv her.

Etter behandlingen vil EFTA-domstolen komme med en rådgivende uttalelse om hvordan prosjektdirektivet skal forstås. Når saken kommer opp for lagmannsretten vil denne uttalelsen bli tillagt stor vekt.

Forføyningssaken behandles som planlagt i lagmannsretten

Rettssaken om forføyningene, altså om hvorvidt utbyggingen på de tre oljefeltene som tingretten kjente ugyldige burde stoppes inntil en rettskraftig dom om deres lovlighet foreligger, går som planlagt i Borgarting lagmannsrett 3.-13. september. 

– Nå som staten åpenbart prøver å drøye ut en endelig avgjørelse, forventer vi at staten begynner å respektere forføyningen, som forbyr videre utvikling av de tre oljefeltene. I flere måneder har staten gitt stadig nye tillatelser til utbygging av feltene. Det må ta slutt, sier Gytis Blaževičius, leder i Natur og Ungdom. 

LES OGSÅ: Det nye klimasøksmålet: Forbudet består

Vanlig behandlingstid i EFTA-domstolen er ca 8-12 måneder, men det er mulighet for hastebehandling som organisasjonene håper på.