Kenguruer flykter fra skogbranner i Snowy Valley i utkanten av Cooma i januar 2020.

Apokalyptiske scener fra Australia viser den enorme ødeleggelsen som brannene har forårsaket. 9. januar 2020 vet vi at 23 mennesker har dødd og 29 er savnet. Mer enn 1 500 hjem er ødelagt, og det anslås at 1 milliard dyr har dødd som følge av brannene.

Blant annet har den allerede truede befolkningen av koalaer blitt rammet veldig hardt. Hver dag får vi nye bevis på at klimakrisen forverrer de ekstreme skogbrannene, som forårsaker store skader på mennesker, dyr og miljøet.

Hvor i Australia brenner det?

Praktisk talt overalt. Men New South Wales er blitt rammet ekstra hardt, ikke minst på grunn av de tettbygde områdene i og rundt byer som Sydney og hovedstaden Canberra.

Victoria, delstaten i sør der Melbourne ligger, har også blitt rammet veldig hardt – vi har blant annet fått se bilder av mennesker som venter på å reddes fra strender som er totalt omringet av branner.

Det er også et stort antall branner i Queensland (nord for Nord-Sør-Wales der Brisbane og Cairns ligger), så vel som i det vestlige og sørlige Australia.

Hvilken skade har skogbrannene i Australia forårsaket?

Antall døde øker (23 er det siste tallet), og flere titalls mennesker er fortsatt savnet. Bare i Nord-Sør-Wales er mer enn 1 500 hjem blitt ødelagt. Man anslår at 6,3 millioner hektar land har brent så langt, et område som tilsvarer nesten halve Storbritannia.

Økologer ved University of Sydney anslår at så mange som en milliard dyr har dødd i brannene, inkludert den ikoniske koalaen, som har vanskelig for å flykte fra brannene.

Luftforurensningen i Sydney og Brisbane har nådd de mest skadelige nivåene i verden og forårsaker alvorlige pusteproblemer for barn, eldre og personer med astma. Deler av New Zealand, som ligger tusenvis av mil unna brannene, opplever også luftforurensning. Landets snødekte isbreer er blitt gule av støv og partikler fra skogbrannene i Australia.

Hvorfor brenner det? Har det ikke alltid vært skogbranner der?

Alvorlig og langvarig tørke og rekordhøye temperaturer er årsaken. I det sørøstlige Australia, som har blitt hardest rammet av brannene, råder den verste tørken noensinne. I 2019 hadde flere av de rammede områdene de tørreste periodene noensinne mellom januar og april.

Temperaturene stiger, slo rekord i midten av desember og fortsetter oppover i 2020. Mange av de rammede områdene har temperaturer rundt 45 grader. En forstad i Sydney var det varmeste området i landet på lørdag, med en rekordtemperatur på 48,9 grader.

Australia har alltid hatt årlige skogbranner, men denne startet tidligere og varte lenger på grunn av klimakrisen. Værforholdene gjør det også mye vanskeligere enn tidligere å kontrollere brannene.

I Lake Tabourie i New South Wales kan innbyggerne bare se på mens flammene truer hjemmet deres.

Hva gjør den australske regjeringen i den pågående krisen?

Militæret er satt inn for å hjelpe med å evakuere og bekjempe brannene i en skala vi ikke har sett siden andre verdenskrig.

Men statsminister Scott Morrison har blitt møtt med omfattende kritikk for sin passivitet mens Australia brenner, og for at han har redusert klimakrisens rolle i katastrofen. Men mennesker i Australia har vist handling og solidaritet og tilbudt husly, medisin og mat til de som har blitt rammet av brannene. Brannmenn – flere av dem ubetalte frivillige – har jobbet utrettelig for å bekjempe branner og redde liv.

Hva gjør regjeringen i Australia for å bekjempe klimakrisen?

Ikke mye. I 2019 var Australia verdens nest største eksportør av kull. Kull er en av de viktigste årsakene til klimaendringene – som forverrer branner.

Australias C02-utslipp har økt de siste fire årene, og regjeringen har ingen seriøse planer om å snu trenden. Statsminister Scott Morrison har i stedet nektet å knytte de seneste skogbrannene til klimakrisen og har sagt det ikke er «troverdig» å gjøre det.

I tillegg til å håndtere den pågående katastrofen må den australske regjeringen nå handle for å redusere utslippene og dempe effekten av klimakrisen på Australia og resten av verden.

Se pågående branner rundt om i verden her, i vårt interaktive kart «Fire Stories»

Hva med Norge? Planlegger ikke Equinor oljeleting i Australia?

Samtidig som Australia brenner, planlegger norske Equinor å lete etter olje i Australia, i den uberørte naturperlen Australbukta. Disse planene framstår nå som enda verre sett i lys av de enorme skogbrannene i landet som forverres av klimakrisen.

Australbukta kan sammenlignes med Norges Lofoten: et uberørt område med sårbar natur og dyrearter som allerede er truet av klimaendringer. Forskere anslår at over 85 prosent av artene som bor der, ikke finnes noe annet sted på jorden. Oljesøl vil ha katastrofale følger for den sårbare naturen og de unike dyreartene i området.

Når vi ser på de apokalyptiske bildene fra Australia, blir det ekstra tydelig: Klimakrisen kjenner ingen landegrenser. Det er meningsløst å lete etter ny olje og gass som aldri kan brennes hvis vi skal klare verdens klimamål. Tiden for grønn omstilling og avskjed til fossile brensler er nå.

Meld deg på Greenpeace sitt nyhetsbrev

Få nyheter, oppdateringer og tips om klima og miljø på e-post. Du kan vente deg oppdateringer fra oss noen ganger i måneden, og kan melde deg av når som helst.

Vær med