Tirsdag 28. november starter rettssaken der Greenpeace og Natur og Ungdom saksøker staten for manglende vurdering av klimakonsekvensene av eksporterte utslipp fra tre oljefelt. 

Det nye klimasøksmålet er en videreføring av det første klimasøksmålet, som gikk tre runder for retten fra 2017-2020, der Høyesterett slo fast at den norske stat plikter å konsekvensutrede de globale klimavirkningene av nye oljefelt før de kan godkjennes. Greenpeace og Natur og Ungdom mener at Olje- og energidepartementet (OED) brøt denne plikten da de godkjente planer for utbygging og drift (såkalte PUD-er) for de nye feltene Yggdrasil, Breidablikk og Tyrving i Nordsjøen.

– Vi vil helst slippe å møte staten i retten nok en gang. Men vi har ikke noe annet valg når regjeringen trosser Høyesterett ved å åpne for oljefelt uten å vurdere klimakonsekvensene. Vi har en sterk sak og vitenskapen på vår side, så vi er optimistiske om at vi vil vinne dette, sier Frode Pleym, leder i Greenpeace Norge. 

Organisasjonene påpeker at vurderingene av de tre feltenes globale klimavirkninger er enten ikke-eksisterende eller svært mangelfulle, samt at det ikke har vært mulig for sivilsamfunn og forskere å gi innspill i god tid før avgjørelsen ble tatt, slik Grunnlovens miljøparagraf krever. Organisasjonene mener derfor at godkjennelsene er ugyldige. 

Grunnloven og FNs barnekonvensjon krever at det tas hensyn til barns beste i saker som angår dem. Miljøorganisasjonene viser til at dette også må gjelde i beslutninger om klima- og oljeforvaltning, og at myndighetene plikter å veie konsekvensene av klimaendringer opp mot for eksempel kortsiktig gevinst ved oljeutvinning. Ettersom konsekvensene for barn og unge ikke er tatt med i vurderingen av de tre oljefeltene, mener miljøorganisasjonene at godkjennelsene er ugyldige også på dette punktet.

– Norge må la olja ligge, men isteden overlater staten stadig større utslippskutt og farlige klimaendringer til neste generasjon. Dette er en vanvittig urettferdig byrde for dagens unge. Det er på høy tid at barns beste blir vurdert i oljesaker, og barns beste er åpenbart at de voksne ikke påfører dem alvorlig ekstremvær, helseproblemer, matmangel og flyktningkriser ved å pumpe opp mer olje enn klimaet tåler, sier Gina Gylver, leder i Natur og Ungdom.

Bilder og video fra behandlingen i Oslo tingrett kommer her.


Praktisk info: 

  • Saken behandles fra 28. november til 6. desember i rettssal 227 (173 plasser) i Oslo tinghus. Det er rettsfri mandag 4. desember.
  • Det blir avholdt et pressemøte første rettsdag, 28. november kl. 8.15-8.45, der pressen får mulighet til å snakke med Gina Gylver og Frode Pleym.
  • Miljøorganisasjonene har levert krav om midlertidig forføyning for de tre prosjektene. Det betyr at utbyggingen må opphøre inntil domstolen har vurdert det juridiske grunnlaget. Kravet om midlertidig forføyning og hovedkravet i søksmålet vil behandles samtidig.
  • Behandlingen vil streames (lenke) Det er anledning til å ta bilder og filme før retten settes og i pauser.
  • Saken prosederes av advokat Jenny Sandvig, partner i Simonsen Vogt Wiig, på vegne av miljøorganisasjonene, og advokat Gøran Østerman Thengs i Regjeringsadvokaten på vegne av OED.
  • Sluttinnleggene fra begge parter, samt detaljert tidsplan er tilgjengelig her. Rettsdokumenter fra behandlingen av forrige søksmål i Høyesterett her

Kontakt:

Oda Grønbekk, kommunikasjonsrådgiver

[email protected] / 92 42 12 15

Les mer om klimasøksmålet og rettssaken

Klimasøksmålet: Følg rettssaken direkte

Dette må du vite om det nye klimasøksmålet