Rainforest Fire in Amazon, Brazil. © Campbell Plowden / Greenpeace
Skogbrann i Brasil © Campbell Plowden / Greenpeace

Avskogingen i Amazonas nådde rekordnivåer i første halvdel av året. 3988 kvadratkilometer skog ble rasert fra januar til og med juni i år. Det er et område fem ganger så stort som New York City.

Dette viser ny data publisert av Brasils romforskningssenter INPE.

– Den økende avskogingen er et resultat av den brasilianske regjeringens handlinger, som har oppmuntret til miljøkriminalitet og vold mot urfolk og lokalsamfunn, sier Romulo Batista, talsperson for Greenpeace Brasil.

– Det er spesielt bekymringsfullt at økningen er konsentrert i en ny front i det sørlige Amazonas.

1236 kvadratkilometer skog ble avskoget i delstaten Amazonas, mens i delstatene Pará og Mato Grosso ble respektive 1105 og 845 kvadratmeter skog ødelagt.

Hvorfor øker avskogingen i Amazonas?

Det er ikke tilfeldig at avskogingen øker, brannene blir verre og verre, og at urfolks liv og levemåte trues. Brasils president Jair Bolsonaro og regjeringen hans vil tjene mest mulig penger på industrielt landbruk, gruvedrift og hogst i regnskogen.

I løpet av de tre og et halvt årene han har vært president, har Bolsonaro bevisst undergravd institusjoner og ordninger som skal beskytte regnskogen, oppfordret til enda mer industriell aktivitet og fremmet flere radikale lovforslag, blant annet en lovendring som gjør det lettere å invadere urfolksterritorier.

LES OGSÅ: Greenpeace knallhardt ut mot Bolsonaro om regnskog

Båtekspedisjon i unike regnskogområder

“Amazon We Need” Expedition in the Amazon in Brazil - Boat "Almirante Moreira VII". © Todd Southgate / Greenpeace
I juni 2022 reiste en gruppe forskere, journalister og Greenpeace-aktivister til uberørte områder av Amazonas, i båtekspedisjonen vi kalte “The Amazon we need”. © Todd Southgate / Greenpeace

Dette er et skjebnesvangert år for Amazonas, og Greenpeace mobiliserer før høstens presidentvalg i Brasil. Vi er nødt til å gjøre alt vi kan for å beskytte fantastiske Amazonas. 

I juni reiste en gruppe forskere, journalister og Greenpeace-aktivister til uberørte områder av Amazonas, i båtekspedisjonen som vi kalte “The Amazon we need”. Fra båten har forskerne tilgang til unike avsidesliggende områder, og målet er å vise verden regnskogens rike biologiske mangfold og alle de uoppdagede mulighetene som finnes her.

Slik arbeider vi for Amazonas

“Amazon We Need” Expedition in the Amazon in Brazil - Birdlife researchers. © Tuane Fernandes / Greenpeace
Forskere fra National Institute for Research in the Amazon (INPA) ble med på Greenpeace-espedisjonen «The Amazon We Need» for å studere det biologiske mangfoldet ved Manicoré-elva. © Tuane Fernandes / Greenpeace

Foruten å vise fram det Amazonas vi elsker og trenger, er et mål med ekspedisjonen å underbygge hvorfor det må opprettes et verneområde ved Manicoré-elva.

Framover skal vi også:

  • Invitere reportere, fotografer og påvirkere til senteret vårt for forskning og undersøkelser i Manaus og lar dem følge med mens vi overvåker og analyserer branner og avskoging i Amazonas
  • Planlegge regelmessige flyvninger for å dokumentere branner og avskoging
  • Publisere minst tre rapporter, blant annet om de store konsekvensene industrielt landbruk har på avskoging i Amazonas
  • Jobbe for å få gjennom en sterk skoglov i EU som kan forhindre import av varer som har bidratt til avskoging og brudd på menneskerettigheter