Den danske Miljøstyrelsen stopper importen av skittent oljevann fra Equinor og norsk oljeindustri. Det skjer etter sterk lokal motstand og langvarige Greenpeace-aksjoner ved Equinors oljeraffineri på Mongstad og i Danmark.

Miljøstyrelsen varslet nylig at Danmark i to konkrete tilfeller stanser importen av norsk oljevann, et avfallsprodukt fra oljeproduksjon. Det betyr at havet i danske Agersø Sund nå får en velfortjent pause fra skittent oljevann fra Equinor og norsk oljeindustri.⁣⁣ 

Forhåpentligvis er dette begynnelsen på slutten for forurensningen av danske havområder.

LES OGSÅ: Greenpeace-aksjonen på Mongstad, dag for dag

Hva er oljevann?

Et skip er i ferd med å overføre last med giftig avløpsvann fra norsk oljeindustri til renseanlegget RGS Nordic på Skælskør i Danmark.
Renseanlegget RGS Nordic i Danmark.

Oljevann, eller produsert vann, er et uunngåelig avfallsprodukt fra oljeproduksjon. Når Equinor og andre selskaper pumper opp olje, følger det med vann. Dette vannet inneholder lave konsentrasjoner av olje, selv etter at det har blitt separert og renset. I tillegg inneholder oljevannet også kjemiske stoffer som kan være skadelige for miljøet.

I 25 år har norsk oljeindustri – ledet av Equinor – eksportert tonnevis med giftig oljevann til Danmark. Etter dårlig rensing er vannet blitt sluppet ut i sårbare Agersø sund, i et såkalt Natura 2000-område. Det er et naturområde med ekstra vern på grunn av viktig biologisk mangfold.

Lokale fiskere danske medier har snakket med, uttalte at kjemikalieutslippene fra renseanlegget RGS Nordic i Agersø Sund har ført til massedød i fiskebestandene.

Interessert i å bli Greenpeace-aktivist eller frivillig og utgjøre en forskjell for klima og miljø? Neste introduksjonskurs til sivil ulydighet skjer 20. januar 2024, les mer her:

Bli Greenpeace-aktivist

Det første steget mot å bli Greenpeace-aktivist er å delta i kurset “Introduksjon til sivil ulydighet”. Her får du lære mer om sivil ulydighet og kraften i fredelige aksjoner. Registrer deg i dag.

Vær med

Tydelig signal til Equinor

– Avgjørelsen er et tydelig signal til Equinor og andre selskaper om at de må ta ansvar for dritten sin selv. Det skal aldri være noen løsning å eksportere et miljøproblem ut av landet, sier leder Frode Pleym i Greenpeace Norge til Bergens Tidende.

Den danske miljøvernministeren Magnus Heunicke har vært under stort press fra både lokale innbyggere, miljøorganisasjoner og politikere for å få stoppet importen. Nå har presset endelig virket. Seieren kommer et halvt år etter at Greenpeace-aktivister fra Norge og andre nordiske land aksjonerte både på Mongstad og i Danmark.

– Båteiere, innbyggere og aktivister har kjempet en tøff kamp sammen for å stoppe importen av norsk oljevann, som altfor lenge har fått lov til å forurense og ødelegge vannet rundt Agersø. I dag har vi lyktes. Presset har virket, og norsk oljeindustri er endelig kastet ut av hardt prøvede Agersø Sund, sier Helene Hagel, klima- og miljøpolitisk leder i Greenpeace Danmark.

LES OGSÅ: Aktivist Amanda: «Jeg had­de blitt knust om li­vet i sjø­en vår forsvant»

Hva vi krever av Equinor og norske myndigheter

Demonstrant i kajakk ved Agersø sund. Demonstrantene protesterer mot Equinors dumping av giftig avfall i Danmark.
Demonstrant i kajakk ved Agersø sund. Demonstrantene protesterte mot Equinors dumping av giftig avfall i Danmark.

Norske myndigheter må stille krav til at Equinor bygger opp kapasitet for å håndtere avfallet her hjemme i Norge, slik Baselkonvensjonen krever. Inntil denne kapasiteten er bygd opp, må oljeproduksjonen eventuelt reduseres og tilpasses til den kapasiteten for å håndtere avfallet fra produsert vann som finnes i dag. 

Ved behandling av produsert vann i Norge må det stilles strenge miljøkrav. I Danmark har danske medier rapportert om at rensingen ikke har skjedd ved bruk av den best tilgjengelige teknologien. Det kan ikke tillates i Norge.

I tillegg må Equinor betale for en uavhengig overvåkning av den økologiske tilstanden i havområdene hvor avfallsvannet slippes ut avfallsvannet. Om den økologiske tilstanden forringes, må miljøkravene skjerpes ytterligere.

Bli med

Takk til alle dere som har engasjert dere og skapt økt oppmerksomhet om denne saken. Vi i Greenpeace jobber for en grønn omstilling. Vi presser myndigheter og selskaper til å ta klima- og naturkrisen på alvor og omstille seg raskere. Men vi er avhengige av støtten fra enkeltpersoner som deg. Sammen står vi sterkere i kampen for en grønnere og mer rettferdig framtid:

Flyfoto av en øy formet som et hjerte
Støtt arbeidet vårt for klima og miljø

Sammen utgjør vi en forskjell for den sårbare planeten vår.

Vær med