Greenpeace projiserte lysbilder med teksten «Stopp gruvedrift på havbunnen» på en fjellvegg i Lysefjorden.
Greenpeace projiserte lysbilder med teksten «Stopp gruvedrift på havbunnen» på en fjellvegg i Lysefjorden. © Daniel Müller / Greenpeace

Norge har åpnet for gruvedrift på havbunnen i Arktis, til tross for ekspertenes advarsler om faren for uopprettelige konsekvenser på dyphavet vi så vidt har begynt å kartlegge. Derfor legger forskere og fagfolk fra Greenpeace nå ut på en vitenskapelig ekspedisjon, til området som kan rammes av den destruktive industrien.

– For første gang i historien planlegger gruveselskaper å rasere havbunnen i jakten på mineraler. De vil starte gruvedrift i et område med sjeldne økosystemer og dyreliv som ikke eksisterer noe annet sted på planeten. Vi gjør alt vi kan for å stoppe denne katastrofale industrien før den starter, sier Haldis Helle (26), fagrådgiver i Greenpeace Norge.

LES OGSÅ: Gruvedrift på havbunnen

Den unge miljøaktivisten er spent før sin første store ekspedisjon med Greenpeace. Sammen med en liten gruppe forskere og haveksperter, forbereder hun seg nå på sommerens store oppdagelsesreise. Skipet Witness setter seil fra Bergen 29. juli, ut i det arktiske havgapet.  

Truede hvaler lever i området

Reisen går forbi Jan Mayen i sør, gjennom internasjonalt farvann og helt opp til Svalbard der skipet ankommer i midten av august – etter nesten 20 dager på sjøen. 

Målet med ekspedisjonen er å undersøke det marine livet i dyphavet. I området norske myndigheter nå har åpnet for gruvedrift, lever blant annet utrydningstruede hvaler og delfiner som både jakter og yngler langs de dramatiske fjellkjedene på havbunnen.

– Disse pattedyrene er sensitive for støy og industriell aktivitet. Vi skal hente inn kunnskap om artene som lever i området og håper at våre vitenskapelige data kan utfylle annen pågående forskning på feltet. Vi må vite mer om hva vi risikerer å miste, sier Kirsten Young, biolog og forskningsleder fra Greenpeace Research Laboratories ved University of Exeter.

Etter den vitenskapelige ekspedisjonen setter seilskipet kurs mot norskekysten, der det vil besøke både Bergen, Stavanger og Oslo utover høsten. 

– Vi risikerer å utrydde arter som ikke er oppdaget

Norges planer om gruvedrift på havbunnen har møtt sterk internasjonal motbør. Over 800 forskere og eksperter advarer om at industrien kan gjøre uopprettelig skade på havbunnen og livet i dyphavet. De ber innstendig om en pause i gruvedriftprosessen, inntil vi vet mer om konsekvensene for natur, miljø og klima. 

– Det er absurd at regjeringen ignorerer advarsler fra Havforskningsinstituttet, Miljødirektoratet, FN-topper og hundrevis av eksperter internasjonalt. Å åpne for denne destruktive industrien truer et av jordas siste uberørte naturområder. Norge har mistet all troverdighet som en ansvarlig havnasjon, sier Helle.

LES OGSÅ: Intervju med hvforsker om konsekvensene av gruvedrift på havbunnen

Gruveselskapene vil rasere undersjøiske fjell som er dannet gjennom millioner av år. Her finnes unike økosystemer vi foreløpig har lite kunnskap om, ettersom kun fem prosent av havbunnen har blitt utforsket. 

– Ved å tillate gruvedrift på havbunnen, risikerer vi å utrydde arter som ennå ikke er oppdaget, sier Helle. Selskapene som vil starte opp gruvedriften, har forsøkt å grønnvaske industrien ved å påstå at vi må hente mineraler fra havbunnen for å gjennomføre det grønne skiftet. Ny forskning tyder imidlertid på at vi ikke trenger havbunnsmineraler og at slik gruvedrift vil ha enorme kostnader for miljøet. Derfor tar en rekke store selskaper, EU-parlamentet og 27 land nå avstand til industrien.