Greenpeaces berømte skip, Arctic Sunrise, seiler igjen på verdens hav! Sammen med forskere og marinbiologer utforsker vi de mest sårbare områdene av havet. 

Skipet er på Galápagosøyene for å samle forskningsbevis som viser hvorfor øyriket trenger mer beskyttelse. Vi bruker miljø-DNA-prøver og fjernstyrte undervannsfartøy (ROVs) for å studere arter og undersjøiske fjell både i og utenfor marinereservatet. 

Målet er å dokumentere haienes migrasjonsruter fra reservatet og ut i det åpne havet.

Fuglen Blåfotsule er typisk å se i området, med sine vakre fjær og blå føtter («Sula nebouxii»). Foto: © Markus Mauthe / Greenpeace

Ekspedisjonen startet fra Galápagosøyene og skal i løpet av året til steder som Sargassohavet i Nord-Atlanteren og sjøengene til Saya de Malha i Det indiske hav. Bli med på reisen og opplev eventyret og om bord på Arctic Sunrise!

En leken Galapágos-sjøløve ser på fotografen Markus Mauthe utenfor San Cristobal Island. Foto: Markus Mauthe / Greenpeace © Markus Mauthe / Greenpeace
Galápagos, gigantiske skilpadder på Santa Cruz Island. Foto: Markus Mauthe / Greenpeace © Markus Mauthe / Greenpeace
MigraMar-forsker Cesar Peñaherrera løfter BRUVS (Baited Remote Underwater Video System) med skipets personnel. Foto: Tomás Munita / Greenpeace © Tomás Munita / Greenpeace
En liten blåfotsulekylling svømmer og leter etter mat utenfor Darwin Island. Foto: Markus Mauthes / Greenpeace
Skipets besetning og medlemmer av kommunikasjonsteamet maler bannere for fremtidige bilde- og filmsituasjoner. Foto: Tomás Munita / Greenpeace
Skipets personell og videograf Fabio Erdos (i midten) synger gratulerer med dagen om bord på Arctic Sunrise. Foto: Tomás Munita / Greenpeace
En haviguan varmer seg på en klippe. Foto: Markus Mauthe / Greenpeace
Endemisk til Galápagosøyene, altså at den kun lever her, er en prangende, men liten fugl som tilhører tyrannfuglfamilien (Pyrocephalus nanus), også kjent som «Darwins fluesnapper». Foto: Markus Mauthe / Greenpeace

Galápagos Forskningsmetoder: Miljø-DNA og Undervanns Studier

  • Metodene som brukes til å samle forskningsbevis er å utføre miljø-DNA (Environmental-DNA)-prøver for å teste tilstedeværelsen og variasjonen av arter i økosystemer i regionen.

    Ved hjelp av BRUVS (Baited Remote Underwater Video Stations) vil Greenpeace og våre samarbeidspartnere studere undersjøiske fjell innenfor og utenfor det eksisterende Galápagos marinereservatet. 
  • ROVs (Remotely Operated Vehicles) vil også bli brukt til å samle inn opptak av grunne fjell både innenfor og utenfor marinereservatet.  
  • Dokumenteringen av migrasjonsruter for haier i Galápagos-reservatet og videre ut i det åpne hav.

Implementering av FNs globale havavtale: Ekspedisjon for havvern

Skipene våre er på ekspedisjon for å bidra til å sikre at de vernede områdene blir utvidet så raskt som mulig. Sammen med våre støttespillere jobber vi for å overbevise beslutningstakere om å sette FNs globale havavtale, som ble godkjent i fjor, ut i livet uten enda flere forsinkelser. 

Havene våre kan ikke vente lenger. Behovet for å beskytte 30 prosent av verdenshavene innen 2030 understrekes gjennom truslene mot havmiljøet og betydningen av avtalen. 

Avtalen er signert, men det er nå helt nødvendig å ratifisere og implementere den for at den faktisk skal bedre forholdene for havet. Tiltak som å opprette marine verneområder og styrke havforskningen er avgjørende for å lykkes. Derfor gjør vi dette viktige kartleggingsarbeidet.

Sammen kan vi realisere havavtalen og beskytte havene. Bli med på eventyret og vis din støtte til arbeidet vårt ved å signere oppropet:

Galapagos Islands coastline.
Signer for beskyttelse av verdenshavene

Bli med på Greenpeaces skipsekspedisjon til unike undervannsverdener som trenger umiddelbar beskyttelse. Bidra til å bevare sårbare undersjøiske områder og verdifulle økosystemer. Sammen kan vi ta avtalen fra ord til handling og sikre et sunnere hav for fremtidige generasjoner.

Vær med