
Vi vil gjerne feire noen grønne seire med deg! Her er seks gode nyheter for klima og miljø fra starten av 2025.
Seks gode nyheter for klima og miljø
1. Positive nyheter for dyphavet
Det lønner seg ikke å gamble med livet i dyphavet! I starten av april meldte det norske gruveselskapet Loke Marine Minerals at de er konkurs. Nyheten kom samme dag som vi avbrøt en lobbykonferanse om gruvedrift på havbunnen i Bergen.
Loke hadde planer om å bli verdens største selskap innen gruvedrift på havbunnen. De jaktet lisenser i Stillehavet og ville lete etter havbunnsmineraler i Arktis.
🚨 Samme dag som vi protesterer mot en gruvedriftskonferanse i Bergen, melder det norske selskapet Loke Marine Minerals at de er konkurs. Det lønner seg ikke å gamble med livet i dyphavet. #StopDeepSeaMining
— Greenpeace Norge (@greenpeace.no) April 3, 2025 at 12:33 PM
[image or embed]
Vi har allerede klart å stanse de norske planene om gruvedrift på havbunnen minst ut 2025. Målet om å stoppe denne industrien en gang for alle er definitivt i sikte.

Vi må stoppe gruvedrift på havbunnen. Vi er allerede flere hundre tusen mennesker som står sammen mot den nye skadelige industrien. Bli med, signer oppropet.
Vær med2. Rekordstor andel av elektrisiteten i Europa kommer fra fornybar energi
Politikerne i EU har vedtatt ambisiøse mål for utfasing av olje, kull og gass. Nesten halvparten, 47 prosent, av EUs elektrisitet kommer nå fra solenergi og andre fornybare energikilder, ifølge rapporten “European Electricity Review 2025”.
Her er noen andre høydepunkter fra rapporten:
- Fossile brensler falt til historisk lave 29 prosent i 2024
- 2024 var nok et år med nedgang for kull og gass – for gass var det femte år på rad med nedgang
- Solkraft var den raskest voksende energikilden i EU i 2024, og for første gang gikk solkraft forbi kullkraft
– De siste to årene har vi sett et kraftig fall i både kull og gass i EUs kraftsystem, og fossile brensler er nå på et historisk lavpunkt, uttaler Chris Rosslowe, senioranalytiker og hovedforfatter av rapporten.
LES OGSÅ: Rapport: EU trenger ikke mer norsk gass
3. Equinors Rosebank-felt erklært ulovlig
En britisk domstol erklærte i februar at Equinors planlagte Rosebank-felt utenfor Shetland er ulovlig. Retten slo fast at tillatelsen til å bygge oljefeltet var ugyldig fordi den britiske regjeringen ikke vurderte klimaeffektene godt nok før de ga Equinor og israelsk-eide Ithaca Energy tillatelse til å bygge ut feltet.
Det var Greenpeace og en annen miljøorganisasjon, Uplift, som gikk til sak mot tillatelsen til det omstridte feltet. Vi mente den brøt med den britiske regjeringens klimamål.
Equinor og partneren, israelsk-eide Ithaca Energy, kan søke om godkjennelse på nytt, men må da inkludere en konsekvensutredning av forbrenningsutslipp fra feltet. Så må den britiske regjeringen på nytt ta stilling til om de skal gi tillatelse til feltet. Saken er altså ikke endelig vunnet, men dette stikker kjepper i hjulene for prosjektet og er en veldig viktig delseier.

Equinors Rosebank-samarbeid med israelsk-eide Ithaca vil bidra til okkupasjonen av Palestina. Det kan vi ikke akseptere – send en e-post til Equinor-styret nå.
Vær med4. Finland har stengt sitt siste kullkraftverk
Finlands siste store kullkraftverk i aktiv produksjon ble stengt 1. april. Landet har fortsatt et par små kraftverk som bruker noe kull, og et reservekraftverk for nødsituasjoner, men i praksis er Finlands bruk av kullkraft nå over.
Nå som Helsinki i løpet av de siste to årene har stengt de to kullkraftverkene Hanasaari og Salmisaari, vil byens CO2-utslipp reduseres med 43 prosent, og Finlands utslipp reduseres med opptil 5 prosent.
Kollegaene våre i Greenpeace i Finland skriver dette om seieren: “En gang ble miljøbevegelsens krav om å fase ut kull sett på som utenkelig – inntil kampanjearbeid, utrettelig arbeid i gatene og i forhandlingsrom, og innstramming av klimapolitikken ga reelle resultater.”
LES OGSÅ: Fire viktige klima- og miljøsaker i Norge og verden i 2025
5. Fossilfri reklame på kollektivtrafikken i Vest-Sverige
Västtrafik, som har ansvar for kollektivtrafikken i Vest-Sverige, forbyr reklame for fossile brensler på plattformene sine. Forbudet mot reklame for fossile brensler, luftfart og fossildrevne kjøretøy gjelder på tog, trikker, busser, båter og cirka 650 holdeplasser i Gøteborg. Forbudet omtales som det strengeste fossilreklameforbudet i Sverige.
– CO2-utslippene går ikke raskt nok ned, mens vi er nesten fossilfrie i kollektivtrafikken. Det føles ikke rimelig å vise reklame for sånt som åpenbart bidrar til negativ klimapåvirkning, sier Lars Backström, administrerende direktør i Västtrafik.
Dette er et resultat av flere års hardt arbeid fra Greenpeace og andre organisasjoner og frivillige. En SIFO-undersøkelse viste at over halvparten av svenskene ønsker et reklameforbud mot fossile brensler. Vi heier på søta bror og ønsker oss liknende forbud i Norge.
En undersøkelse i EU viser for øvrig at nesten halvparten av de spurte ønsker et forbud mot fossil reklame, mens kun 25 prosent er imot.
6. Beveren er tilbake etter 400 år
Til sist, en god nyhet fra dyreverdenen: Beveren har vært borte i flere århundre i Storbritannia. Nå er den tilbake, melder NRK. Beveren ble jaktet på fordi folk ville ha pelsen og kjøttet deres. Dette førte til at den ble utryddet.
Flere organisasjoner har jobbet for at den skal komme tilbake i naturen. The National Trust leder beverprosjektet. De forklarer at beverens aktiviteter, som å bygge dammer og gnage trær, også bringer tilbake mange andre arter.
Vil du bidra til flere gode nyheter for klima og miljø? Bli med og skap en grønnere og fredeligere verden sammen med oss i Greenpeace! Vi trenger flere på laget.
Du kan bli støttespiller eller bidra på andre måter, for eksempel som frivillig og aktivist. Les mer om mulighetene her, eller gi et engangsbidrag eller fast bidrag her:

Sammen utgjør vi en forskjell for den sårbare planeten vår.
Vær med