Illustrasjon av en person som sliter med menstruasjonssmerter ved en kontorpult.
Mange av oss går på jobb mens de lider av menssmerter, endometriose, hetetokter som følge av overgangsalder, psykiske påkjenninger relatert til mensen eller overgangsalder. Greenpeace Norden har laget retningslinjer for menstruasjon og overgangsalder. Illustrasjon: Ada Liverød

Menstruasjon og overgangsalder er en vanlig del av mange menneskers liv. Likevel skjules det ofte i arbeidslivet og på fritiden. Hvordan kan det å normalisere mensen og overgangsalder hjelpe oss å bygge bedre bevegelser og skape et bedre arbeidsmiljø?

Mange av oss går på jobb mens vi lider av menssmerter, endometriose, hetetokter som følge av overgangsalder, psykiske påkjenninger relatert til mensen eller overgangsalder, eller andre symptomer knyttet til de to. Selv om symptomene er veldig vanlige, er det mindre vanlig å snakke om dem eller å ta hensyn til dem på jobben. 

“Jeg ble lettet og følte meg sett. Det var som om masse ubevisst stress ble løftet av skuldrene mine”, beskrev en kollega etter at vi begynte å snakke om disse emnene.

“Vi snakker sjeldent om overgangsalderen, det kan til og med være flaut. Hvorfor skammer vi oss egentlig over noe så normalt?”, spurte en annen.

Vi er fortsatt langt unna målet om å bygge et arbeidsliv som tar hensyn til ansattes behov gjennom hele det aktive arbeidslivet. Men for å komme oss et steg videre er det viktig å dele kunnskap og lærdom med hverandre. Du kan lese og laste ned Greenpeace Nordens nye retningslinjer for menstruasjon og overgangsalder her: 

Her er tre måter man kan støtte de som menstruerer eller går gjennom overgangsalderen:

1. Normalisere symptomer ved å øke bevisstheten om mensen og overgangsalder

Menstruasjon og overgangsalder er helt vanlig, og burde ikke være tabu å snakke om på arbeidsplassen. Det burde heller møtes med toleranse, aksept og et åpent sinn. Man bør ikke anta at kun kvinner påvirkes, ettersom mennesker som identifiserer seg som ikke-binære, transkjønnede og intersex også kan oppleve symptomer. Vi vil gjøre både ledere og ansatte på arbeidsplassen i stand til å støtte kollegaene sine best mulig, ved å gi tips og informasjon om symptomer og hvordan man kan hjelpe.   

2. Støtte ansatte og behovene deres gjennom fleksibilitet i arbeidshverdagen

Menstruasjon og overgangsalder påvirker mennesker forskjellig, og én menssyklus kan se helt forskjellig ut fra den neste. Arbeidsplassen trenger forskjellige typer og nivåer av støtte og tilpasning.

  • Tilpasninger kan være fysiske, som å sørge for en vifte om man opplever hetetokter.
  • De kan også innebære å gjøre mer strukturelle endringer som å tilby fleksibilitet i arbeidshverdagen, eller støtte til å håndtere mer psykologiske utfordringer.
  • Vi vil også sørge for at alle toaletter og bad alltid har nok av forskjellige sanitetsprodukter, og alle kontorene våre har smertestillende og varmeflasker tilgjengelig.
  • Vi oppfordrer også våre ansatte til å sette av tid i kalenderen til perioder uten møter, dersom dette hjelper dem med symptomer knyttet til menstruasjon eller overgangsalder.  

3. Støtte ansatte som opplever symptomer gjennom sykemelding

Menstruasjon og overgangsalder er ikke sykdommer i seg selv, men symptomer knyttet til dem kan være vel så fysisk og mentalt utfordrende som en sykdom, eller faktisk også føre til forskjellige relaterte sykdommer.

  • En menstruasjon med sterk blødning, mye kramper, muskel- eller leddsmerter er en legitim grunn til å sykemelde seg.
  • Vi oppfordrer alle til å føle seg komfortable med å oppgi symptomer på menstruasjon eller overgangsalder som årsak når man rapporterer sykemeldingsfravær.
  • Om man føler seg uggen på grunn av slike symptomer, er det også rom for å være åpen om redusert kapasitet, og tilpasse arbeidet deretter.

I 1983 ble Sally Ride den første amerikanske kvinnen i verdensrommet etter årevis med ignorering, sexisme og diskriminering på bakgrunn av kjønn hos NASA. Ingeniørene lurte på hvor mange tamponger hun trengte på turen, som skulle ta én uke. Rakettforskernes beste gjetning var ett hundre(!) tamponger. Forhåpentligvis har NASA lært en ting eller to i løpet av de siste 40 årene. Eksempelet viser at for å lage gode retningslinjer, er du helt nødt til å inkludere dem det handler om i prosessen. 

Du er velkommen til å tilpasse Greenpeace Nordens retningslinjer etter din arbeidsplass eller organisasjons behov!