Siden 2015, da verdens land ble enige om Parisavtalen, har Norge delt ut svimlende 483 nye oljelisenser.

SV skal ha honnør for å ha kjempet fram en symbolsk viktig klimaseier i et ellers oljesvart statsbudsjett for 2023, men skal kampen mot ny olje vinnes, må også TFO-lisensrundene stoppes.

SVs oljeseier i statsbudsjettet, hvor de har fått stanset tildelingen av nye oljelisenser gjennom 26. konsesjonsrunde til etter stortingsvalget i 2025, har blitt møtt med reaksjoner fra både miljøvernere og oljetilhengere. 

Oljeletingen fortsetter

I enkelte medier kan det se ut som at all ny oljeleting er stanset. Det er dessverre langt unna realiteten. I Norge har vi to måter å dele ut oljelisenser på: De nummererte konsesjonsrundene som nå utsettes, og den såkalte TFO-ordningen, eller “tildeling i forhåndsdefinerte områder”. 

De nummererte rundene har blitt brukt for å dele ut lisenser i nye områder, mens TFO-lisensene var ment for å dele ut lisenser i såkalte modne områder med mye petroleumsaktivitet. Men ettersom nesten hele norsk sokkel nå er åpnet for oljeutvinning, har TFO-ordningen i praksis blitt misbrukt til å dele ut nye lisenser overalt, inkludert i sårbare områder i Barentshavet.

Siden 2015, da verdens land ble enige om Parisavtalen, har Norge delt ut svimlende 483 nye oljelisenser. 460 av disse har kommet gjennom TFO-ordningen, mens bare 23 har kommet i de nummererte konsesjonsrundene. Oljeselskapenes interesse for de nummererte rundene har også vært laber, siden de mest attraktive delene av sokkelen er inkludert i TFO-rundene. 

Vi må stanse TFO-rundene

Å stanse 26. konsesjonsrunde var selvfølgelig en viktig symbolsk seier. Seieren betyr at både SV og miljøbevegelsen nå kan fokusere på å stanse nye oljelisenser gjennom TFO i budsjettforhandlingene til neste år. Men så lenge TFO-ordningen består, vil oljenæringa fortsette å få nye oljelisenser. Et ras av nye oljelisenser ventes allerede i januar. 

Som med nye oljefelt som nå godkjennes, vil mer oljeleting svekke sjansen for å nå klimamålene og mulighetene til å lykkes med en rettferdig, grønn omstilling hvor vi skaper grønne jobber. Skal Norge være en grønn foregangsnasjon, må det bli slutt på tildeling av alle nye oljelisenser.

LES OGSÅ: Klimakrisen: Fire ting du kan gjøre