Greenpeace UK og Uplift leverte et brev til den britiske statsministeren, signert av over 130 000 mennesker som krever at regjeringen stopper Rosebank. © Angela Christofilou / Uplift

Equinor jobber for å utvikle det største oljefeltet i Storbritannia, Rosebank. Oljefeltet vil bli en katastrofe for klima og natur, og vil føre til at milliarder av kroner ender i lomma til et selskap svarteliste av FN

Rosebank-feltet har møtt sterk motstand, og tusenvis av mennesker har kjempet for å stanse utbyggingen. I dag kom en viktig seier: den britiske regjeringen bekreftet at de ikke vil forsvare utbyggingstillatelsen til Rosebank i retten. Dette kan bety kroken på døra for Equinors planer og er en viktig seier for alle som har kjempet mot utbyggingen av feltet. 

Les mer om hvorfor Rosebank må stoppes her.

Labour-regjeringen vil ikke forsvare Rosebank-tillatelsen 

De britiske miljøorganisasjonene Uplift og Greenpeace UK har begge levert inn søksmål mot Rosebanks utbyggingstillatelse. Tillatelsen ble gitt av Storbritannias forrige, konservative-regjering. Organisasjonene mener myndighetenes godkjenning er lovstridig fordi Rosebank-prosjektet ikke er forenelig med den britiske regjeringens planer om å kutte utslipp og sikre et trygt klima. Nå har den nye Labour-regjeringen, som ble valgt i juni, sagt seg enige med miljøorganisasjonene og bekreftet at de ikke vil forsvare tillatelsen i retten. 

Labour-regjeringen legger til grunn en dom fra britisk Høyesteretti i den såkalte Finch-saken, hvor retten slo fast at staten plikter å vurdere globale klimagassutslipp før den kan godkjenne nye oljeprosjekter. Uplift og Greenpeace UK argumenterer for at Rosebank-tillatelsen er ugyldig da en slik konsekvensutredning manglet da Rosebank ble godkjent. 

Les mer om dommen i Finch-saken her

Equinor kan ende på tiltalebenken 

Det er nå opp til Equinor og North Sea Transition Authority (NSTA), som regulerer den britiske sokkelen, å vurdere om de vil forsvare tillatelsen i retten, uten støtte fra Labour-regjeringen. En slik beslutning vil være ytterligere bevis på hvordan Equinor igjen ignorer klimavitenskapen og Norges globale klimaforpliktelser.

Hvis Equinor og NSTA velger å forsvare tillatelsen vil søksmålet gå som planlagt gjennom det skotske rettssystemet. Uten regjeringens forsvar er det stor sjanse for at tillatelsen blir funnet ugyldig. Uansett hva som skjer de neste ukene er en ting soleklart: framtiden til Rosebank, og alle nye olje- og gassprosjekter på britisk sokkel, er svært usikker. 

Betydning for vårt klimasøksmål

Neste uke møter vi i Greenpeace Norge den norske staten i lagmannsretten i en lignende sak. I januar i år fikk vi en historisk seier. Oslo tingrett bekreftet at staten plikter å konsekvensutrede klimaeffektene av olje- og gassfelts forbrenningsutslipp før de godkjennes for utbyggning. Dette slår både norske og europeiske lover, samt Høyesterettsdommen i Klimasøksmål Arktis, fast. Tingretten konkluderte dermed at godkjennelsene for oljefeltene Breidablikk, Tyrving og Yggdrasil er ugyldige, da utredningene av globale klimavirkninger var svært mangelfulle eller ikke-eksisterende. 

I Finch-saken, nevnt over, viste de Britiske høyesterettsdommerne til dommen fra Oslo tingrett, og konstaterte at de er enige i tingrettens tolking. I likhet med Storbritannia har vi en høyesterettsdom som slår fast at staten plikter å konsekvensutrede klimaeffektene av forbrenningsutslipp før de godkjennes for utbyggning. Men i motsetning til i Storbritannia, nekter den norske regjeringen å forholde seg til dommen. 

Den britiske regjeringens beslutning om å ikke forsvare Rosebank legitimerer våre argumenter om statens plikt til å konsekvensutrede forbrenningsutslipp betraktelig. Dagens nyhet må bli begynnelsen på slutten for Rosebank-prosjektet. Det må også Equinor nå innse.

Les mer om det nye klimasøksmålet her.