Greenpeace aktivister protesterer mot oljeriggen Songa Enabler i TromsøBoreriggen Songa Enabler skal først til Snøhvitfeltet og videre til de svært omstridte letebrønnene Korpfjell og Koigen nær iskanten og Bjørnøya.

Greenpeace og andre miljøvernere protesterte i dag mot at Statoils oljerigg Songa Enabler forlot Tromsø for å bore etter olje i Barentshavet. Protesten ble gjennomført med kajakker i det boreriggen passerte den trange Rystraumen utenfor Tromsø.

– Denne oljeriggen er på vei for å lete etter olje i et smeltende Arktis. Ethvert nytt oljefelt er en direkte trussel mot klodens klima, og vi krever at Statoil og Norge tar klimamålene på alvor og avslutter alle nye leteoperasjoner i Arktis, sier Truls Gulowsen, leder for Greenpeace Norge.

Greenpeace og Natur og Ungdom har saksøkt staten for tildeling av nye oljelisenser i Barentshavet. Rettssaken er berammet til opptil to uker fra 13. november, men Statoil viser ingen tegn til å ville vente på rettens avgjørelse. Organisasjonene mener nye oljefelt i Arktis bryter med Grunnlovens miljøbestemmelse om framtidige generasjoners rett til et godt miljø.

– Klimakrisen er her, men Olje-Norge fortsetter på autopilot som om ingenting har skjedd. Derfor er vi nødt til å gjøre det vi kan for å stoppe råkjøret, sier Truls Gulowsen i Greenpeace.

Oljeriggen Songa Enabler har ligget ved Olavsvern i Tromsø siden januar. På vei ut fra den nedlagte marinebasen må den passere den trange Rystraumen. Dette er en komplisert operasjon, og riggen kan kun passere gjennom straumen når tidevannsstrømmen snur.

Riggen skulle egentlig ligge ved Olavsvern til slutten av mars, men fikk nylig et nytt oppdrag ved Snøhvitfeltet. Flere offentlige protester var planlagt mot riggen i mars, inkludert en kajakkprotest onsdag.

– Det er bemerkelsesverdig hvor stort hastverk Statoil fikk med å få denne riggen ut av Tromsø etter at facebook-protestene mot oljeboring i Barentshavet begynte å bygge seg opp, men jeg er likevel glad for at riggen ikke klarte å snike seg ut helt ubemerket, sier Gulowsen.