Greenpeace-aktivister holder plakater med beskjeden 'Stop Fossil Crimes Now'. © David Visnjic / Greenpeace
Greenpeace protesterer mot fossile selskaper under Global Gas Conference i Wien. Aktivister holder plakater med beskjeden ‘Stop Fossil Crimes Now’. © David Visnjic / Greenpeace

Fra miljøkriminalitet, korrupsjon og bestikkelser til menneskerettighetsbrudd – listen over lovbrudd begått av fossilindustrien er lang. En ny oversikt lansert av Greenpeace Nederland viser den skammelige merittlisten til ti av verdens mektigste oljeselskaper, inkludert norske Equinor.

Det er allmenn kjent at fossilindustrien visste om klimakrisen i flere tiår, men valgte å skjule sannheten så de kunne fortsette å tjene på klimaødeleggende olje og gass. Selv i dag, når millioner av mennesker allerede bærer konsekvensene av klimaendringene, pøser fossilindustrien bensin på klimabålet ved å åpne nye olje- og gassprosjekter. Men dette er bare toppen av isfjellet.

Ulovlig aktivitet og lovbrudd del av fossilindustriens DNA

The Fossil Fuel Crime File er en oversikt over påståtte og bekreftete brudd på lovverk og retningslinjer begått av europeiske fossilselskaper fra 1989 frm til i dag. Dette er første gang denne informasjonen er samlet på ett sted. 

Oversikten viser tydelig hvordan ulovlig aktivitet og lovbrudd er del av fossilindustriens DNA og legger grunnlag for at man kan kalle industrien kriminell. Fra miljøkriminalitet, korrupsjon og bestikkelser til menneskerettighetsbrudd og brudd på markedsføringsloven – listen er lang. 

Greenpeace Nederland lanserte oversikten under den årlige Global Gas Conference i Wien i forrige uke. Klatrere fra Greenpeace klatret opp på konferanselokalet og slapp et banner med beskjeden “end fossil crimes” (stans fossil kriminalitet). 

Greenpeace-banner med beskjeden 'Stop Fossil Crimes'. © Mitja  Kobal / Greenpeace
Klatrere fra Greenpeace slipper et banner med beskjeden ‘Stop Fossil Crimes’ under Global Gas Conference i Wien. © Mitja Kobal / Greenpeace

Oversikten inneholder eksempler på påståtte og bekreftede lovbrudd innenfor en rekke kategorier, inkludert:

  • Arbeidslovbrudd og brudd på sikkerhetsforskrifter 
  • Bedrageri og underslag av offentlige midler 
  • Brudd på menneskerettighetene 
  • Brudd på antitrust (prissamarbeid)  
  • Drap (uaktsomt) 
  • Grønnvasking og villedende markedsføring 
  • Hvitvasking 
  • Korrupsjon og bestikkelser 
  • Krigsforbrytelser (medvirkning til) 
  • Miljøkriminalitet og miljøødeleggelser, inkludert luft- og vannforurensning

Equinor i dårlig selskap 

Oversikten avslører den skammelige merittlisten til ti av verdens mektigste oljeselskaper, inkludert Shell, TotalEnergies, Aker BP inkludert oppkjøpte Lundin Energy, samt Equinor.

Vårt statseide oljeselskap Equinor er nevnt i forbindelse med rapporterte overtredelser innenfor korrupsjon, prismanipulasjon, miljøkriminalitet, brudd på markedsføringsloven og brudd på arbeidsmiljøloven. Dette går stikk i strid med det bildet Equinor maler av seg selv som et etisk energiselskap. 

LES OGSÅ: 11 ting Equinor ikke vil du skal vite om grønnvasking

Fossilindustrien må holdes ansvarlig 

Hvis vi skal oppnå klimarettferdighet, må de som har bidratt mest til å forårsake klimaendringene støtte opp om de som bidratt minst, men som allerede opplever de verste konsekvensene. Dette innebærer at fossilselskaper må holdes ansvarlig for all ødeleggelse de forårsaker, og slutte å fyre opp under klimabålet ved å bore etter mer olje og gass. 

Både FNs klimapanel og Det internasjonale energibyrået (IEA) advarer om at vi allerede har funnet mer fossile brensler enn vi kan brenne om vi skal nå 1,5-gradersmålet vi har forpliktet oss til gjennom Parisavtalen. Det betyr at det ikke er plass til ett eneste nytt olje- eller gassfelt, og at de som eksisterer, må fases ut så raskt som mulig.

LES OGSÅ: FNs siste klimarapport fra 2023, enkelt forklart 

Oversikten, lansert av Greenpeace Nederland, viser tydelig hvordan fossilindustrien tilsynelatende har ansett seg som hevet over loven i flere tiår. Derfor må industrien holdes til ansvar og deres sanne ansikt trekkes fram i lyset.