I et siste protest klatret aktivister opp plattformens 125 meter høye fakkelbom og slapp ned et banner med teksten «Slutt å bore. Begynn å betale.» Samtidig seilte fem medaktivister ledet av Greenpeace Sørøst-Asias leder, Yeb Saño, om bord på Greenpeace Nordens åtte meters høye seilbåt Tanker Tracker for å konfrontere det 51.000 tonn tunge fartøyet White Marlin, som fraktet plattformen for Shell, idet det nærmet seg havn.

Greenpeace har søndag formiddag protestert mot en olje- og gassplattform i Haugesund. Organisasjonen forlanger at Shell, et av verdens største oljeselskap, betaler for klimaødeleggelsene selskapet har forårsaket rundt om i verden.

Etter 13 dager med protester til havs, har aktivister fra Greenpeace Norden i dag protestert mot Shell-fartøyet White Marlin, som frakter en splitter ny produksjonsplattform inn til Aibel i Haugesund havn. Om bord på plattformen oppholdt det seg allerede seks aktivister tilknyttet Greenpeace International, som klatret om bord på den ved to andre aksjoner til havs – først nord for Kanariøyene, og senere i Den engelske kanal

På vei inn til Haugesund slapp aktivistene på den 34.000 tonn tunge plattformen ned et banner fra plattformens flammebom, med teksten “Stop Drilling. Start Paying.” De ble ønsket velkommen inn til havna av fem andre aktivister om bord på en åtte meter lang seilbåt prydet med samme budskap. Greenpeace krever at oljeselskapet betaler for sitt historiske bidrag til klimakrisen.

Blant aktivistene for Greenpeace Norden på plass i Haugesund, er Yeb Saño, tidligere hovedforhandler for Filippinene ved de globale klimaforhandlingene og generalsekretær for Greenpeace Sørøst-Asia:

– Når Shell utvinner mer olje og gass, forårsaker det en bølge av død og ødeleggelse rundt om i verden, i form av kraftigere tyfoner, flere og dødeligere hetebølger og mer tørke. Derfor må de betale for skaden de forårsaker. Folk i det globale sør opplever de verste konsekvensene av klimakrisen, mens landene med det største ansvaret tjener seg rike på brenslene som forårsaker den, sier Saño.

Den okkuperte plattformen er en flytende plattform Shell skal bruke ved olje- og gassfeltet Penguins, nordøst for Shetland, og selskapets første nye bemannede plattform i Nordsjøen på 30 år. Aktivistene har kritisert Shell for selskapets betydelige bidrag til klimakrisen og for å unnlate å betale for tap og skade. Protesten skjer etter at Shell i forrige uke meldte om den høyeste årlige fortjenesten i selskapets 115 år lange historie – 395 milliarder kroner (39,9 milliarder dollar). 

Å forbrenne all olja og gassen på feltet Shell har siktet seg inn på, vil medføre utslipp av 45 millioner tonn CO2 – mer enn Norges samlede årlige CO2-utslipp.

Med på dagens aksjon i Haugesund er også aktivist Halvard Raavand fra Greenpeace Norden:

– Vi står midt i en klimakrise som rammer folk stadig hardere. Da må vi lytte til vitenskapen, og stoppe investeringene i mer olje. Oljeselskaper som Equinor og Shell rapporterer nå om rekordprofitt i 2022. Vi protesterer for å sende et tydelig signal om at dette ikke må investeres i mer olje, men at de må betale for sitt historiske klimaansvar og heller investere i omstillingen fra fossilt til fornybart. Det er klimarettferdighet i praksis, sier Raavand.

Alle aktivistene har nå frivillig forlatt plattformen. Ingen av aktivistene har blitt pågrepet.

ENDS

Kontakt:

Oda Grønbekk, kommunikasjonsrådgiver
[email protected]
Tlf. 92 42 12 15

For intervjuavtaler med aktivister på stedet:

Daniel Bengtsson, kommunikationsansvarlig på plass i Haugesund,
[email protected]
Tlf. +46 70 300 95 10

Halvard Raavand, aktivist på plass i Haugesund,
Tlf. 94 48 98 74

Mer bakgrunn:

De fire aktivistene som bordet skipet nord for Kanariøyene, er Yakup Çetinkaya (Tyrkia), Carlos Marcelo Bariggi Amara (Argentina), Usnea Granger (USA) og Imogen Michel (Storbritannia). De to aktivistene som bordet skipet i Den engelske kanal, er Pascal Havez (Frankrike) og Silja Zimmermann (Tyskland). Samtlige klatrere er tilknyttet Greenpeace International.

Plattformen, som er av typen FPSO (floating production, storage and offloading), er Shells første nye bemannede plattform i Nordsjøen på 30 år. Ved maksproduksjon forventes den å produsere tilsvarende 45 000 fat olje per dag, og Shell har indikert at plattformen vil kunne åpne opp ytterligere områder i Nordsjøen for boring.

Internasjonal pressemelding fra protesten her.

Tidslinje:

  • 31. januar: Fire aktivister tar seg om bord på plattformen fra gummibåter rett nord for Kanariøyene
  • 6. februar: Ytterligere to aktivister tar seg om bord fra gummibåter i Den engelske kanal
  • 12. februar: Fem aktivister i seilbåt protesterer mot plattformen idet den anløper i Haugesund i Norge.