Samtidig som 2021 har vært preget av dødelige hetebølger, katastrofale skogbranner og flom, mottar verdens ledere mandag første del av FNs klimapanels sjette hovedrapport. Rapporten viser at det fortsatt er mulig å nå det avgjørende målet om å begrense oppvarmingen til 1,5 grader, men det krever umiddelbar og massiv handling, spesielt fra rike land som Norge, mener Greenpeace.

I rapporten har verdens fremste klimaforskere samlet hovedtrekkene i publisert klimavitenskap. Rapporten gir et skremmende bilde av hvordan kloden vil se ut dersom bruken av fossil energi ikke reduseres kraftig, og klimamålene dermed ikke nås. Forskerne trekker fram at for hver halve grad jorda blir varmere, vil ekstremvær og hetebølger bli vanligere og mer ekstreme. 

Feilet i kampen mot klimaendringene

– Den nye klimarapporten viser at verdens ledere til nå har feilet totalt i kampen mot klimaendringene. Det som en gang ble oppfattet som en framtidig trussel, er nå her, og det blir skremmende raskt verre, sier Frode Pleym, leder i Greenpeace Norge.

– Rapporten viser at det fortsatt er mulig å nå målet om å begrense oppvarmingen til 1,5 grader. Dette er avgjørende for naturlivet i Arktis og andre steder, for matproduksjonen vår, og for å unngå de verste menneskelige konsekvensene. Budskapet i rapporten er derfor en marsjordre til fossilpartiene Høyre, Ap, Sp og Frp om å stanse ny oljeleting på dagen, sier Pleym.

LES OGSÅ: Oppsummering av FNs nyeste klimarapport 2022

Må handle for å redde klimaet

Greenpeace håper velgerne bruker stortingsvalget til å bytte ut de fossilvennlige partiene med partier som ønsker klimahandling. Det er viktigere enn noensinne at vi i Norge velger politikere vi med stolthet kan si at representerer unge og kommende generasjoner ved klimaforhandlingene i Glasgow.

– Norge fortjener ledere som tør å handle for å redde klimaet og skape trygge arbeidsplasser. Regjeringens skamløse leting etter ny olje i sårbare arktiske farvann er en hån mot vitenskapen og kommende generasjoner, sier Pleym.

– FNs klimapanel og Det internasjonale energibyrået er samstemte i at det ikke er plass til mer olje og gass om vi skal nå klimamålet. Derfor er det utrolig viktig at land som Grønland, Danmark og Costa Rica er godt i gang med å fase ut oljeproduksjonen, men det er tragisk at Norge henger etter, og sinker en grønn og rettferdig omstilling med fortsatt ny oljeboring, sier Pleym.

LES OGSÅ: FNs klimarapport forklart

Meld deg på Greenpeace sitt nyhetsbrev

Få nyheter, oppdateringer og tips om klima og miljø på e-post. Du kan vente deg oppdateringer fra oss noen ganger i måneden, og kan melde deg av når som helst.

Vær med