Greenpeace-aktivister ga oljelobbyen og politikerne en hjelpende hånd med grønnvaskingen som skulle finne sted på Norsk olje og gass’ årskonferanse. Foto: Marthe Haarstad/Greenpeace.

Aktivister fra Greenpeace demonstrerte mot oljelobbyens utspekulerte grønnvasking da bransjefolk og politikere møttes til sin årlige grønnvaskingskonferanse i Oslo i dag.

Anledningen var årskonferansen lobbyorganisasjonen Norsk olje og gass avholdt på Colosseum kino i dag, hvor blant annet statsminister Erna Solberg og olje- og energiminister Tina Bru jattet med til oljelobbyens lovnader om ren, klimavennlig olje og gass fra norsk sokkel. Greenpeace var på plass for å ønske dem god grønnvask.

LES OGSÅ: Hva er grønnvasking? Guide og eksempler

Rene krav til skitten bransje

Konferansen var først og fremst digital, men panelister som Jonas Gahr Støre og Tina Bru deltok fysisk fra Colosseum. Disse ble ønsket velkommen av Greenpeace-aktivister med verneutstyr, koster, oljetønner og spann, som flittig hjalp til med å vaske det oljesvarte åstedet grønt. Gule skilt advarte mot grønnvaskingen, som på grunn av lobbyistenes mange reklamemillioner ikke alltid er lett å få øye på.

Tre Greenpeace-aktivister utenfor Colosseum kino i Oslo. To har på seg røde kjeledresser og holder i hver sin kost mens de "vasker" bakken. En tredje aktivist holder et banner med teksten "bygg et klimavennlig Norge".
Foto: Marthe Haarstad/Greenpeace.

– Vi er her for å demonstrere mot den årlige grønnvaskingskonferansen til oljelobbyen, sa Andreas Randøy, rådgiver i Greenpeace. – Forskerne er klare på at verden har funnet mer olje, kull og gass enn vi kan bruke hvis vi skal unngå katastrofale klimaendringer. Samtidig skal altså oljelobbyen promotere norsk olje og gass som “klimavennlig” og noe som skal redde verden. Vi forventer at politikerne som deltar på konferansen tør å stille krav til næringa, og ikke deltar i grønnvaskinga.

Vi trenger grønn omstilling, ikke grønnvasking

På programmet for konferansen stod blant annet “Veien videre for energi fra Norge”, hvor Olje- og energiminister Tina Bru diskuterte med Toril Bosoni, leder for oljemarkedsdivisjonen i Det internasjonale energibyrået (IEA). Greenpeace håper Bru tok med seg den krystallklare klimaforskningen inn i samtalen: Dersom verden skal nå klimamålene, må fossil energi fases ut raskt. 

– Verden skal være i nullutslipp innen 2050, men oljelobbyen vil ha mer oljeleting flere tiår inn i framtida, i stadig mer sårbare og uberørte havområder. Det er skremmende at regjeringen ikke har en troverdig plan for hva vi skal gjøre med de hundretusenvis av arbeidsplassene som i dag er tilknyttet olje og gass, hvis verden faktisk greier å kutte ut fossil energi. Vi trenger en omfattende grønn omstillingsplan. Hvis vi starter nå, kan Norge gjennomføre en rettferdig omstilling fra olje til fornybare næringer, avsluttet Randøy.

Frivillig arbeid i Greenpeace

Som frivillig i Greenpeace er du med og utgjør en forskjell for klima og miljø. Her kan du lære mer om frivillig arbeid i Greenpeace og hvordan du kan bidra.

Vær med