Et såkalt «hotspot» i Amazonas-regnskogen, like ved et nylig avskoget område i Mato Grosso-delstaten i Brasil. Greenpeace Brasil flyr over regnskogen hvert år for å dokumentere avskoging og skogbranner.

Greenpeace, Attac Norge og en rekke andre organisasjoner er svært kritiske til at næringsministeren nylig signaliserte et ja til frihandelsavtalen med Brasil.

Utkastet til den kontroversielle avtalen mellom EFTA og Mercosur-landene ble ferdigforhandlet og underskrevet av daværende næringsminister Torbjørn Røe Isaksen i august 2019, da brannene i Amazonas herjet vilt. Brasils president, Jair Bolsonaro, omtalte undertegnelsen som en seier. Her i Norge ble den sterkt kritisert for å belønne Bolsonaro akkurat da det ble tydelig for verden hvilke forferdelige konsekvenser politikken hans har for regnskogen og urfolk.

LES OGSÅ: Derfor er handelsavtalen med Brasil dårlig nytt for Amazonas

I 2020 og 2021 la Greenpeace press på Solberg-regjeringen for å stoppe avtalen. I alt 25 000 personer signerte et opprop som vi overleverte til daværende næringsminister Iselin Nybø. 

En stund så det ut til at et flertall på Stortinget var imot avtalen, men nå er det tydelig at kampen ennå ikke er vunnet. Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) uttalte til Nationen at han ikke vil boikotte biff fra Brasil (betalingsmur). Det vil i praksis bety et ja til frihandelsavtalen.

Vestre forsvarer inngåelse av Mercosur-avtalen med at Norge skal øke eksporten av andre varer enn olje og gass. Greenpeace kommer aldri til å akseptere en slik politisk hestehandel. Norge må være et land som kompromissløst forsvarer urfolk, klima og natur.

Ekspertene er klare på at handelsavtalen vil få dystre konsekvenser for regnskog, urfolk og klima. En forskningsrapport fra 2021 slår fast at handelsavtalen “vil føre til økt avskoging i Mercosur-landene, spesielt Brasil, dersom den ratifiseres”. Organisasjonen GRAIN slapp i fjor en rapport som viste at avtalen vil øke utslippene fra landbrukshandel med 15 prosent dersom den inngås. 

Vestres utspill står i skarp kontrast til regjeringspartner Senterpartiet, som er motstandere av handelsavtalen. I Senterpartiets partiprogram for 2021-2025 står det at Senterpartiet skal “bidra til at Norge sier ‘nei’ til Mercosur-avtalen og andre lignende avtaler som kan utfordre norsk matproduksjon”.

Vi forventer at Senterpartiet umiddelbart gir tydelig beskjed til Ap om at det må være helt uaktuelt å godkjenne avtalen.

Senterpartiets Per Olaf Lundteigen og Sigbjørn Gjelsvik og Greenpeace gikk hardt ut mot avtalen i 2020, i en felles kronikk: “Senterpartiet kunngjør nå at partiet kommer til å stemme mot denne handelsavtalen, og oppfordrer andre stortingspartier om å gjøre det samme”.

Sammen med Attac, Bonde- og Småbrukarlaget, Latin-Amerikagruppene og en rekke andre organisasjoner vil vi fortsette å kjempe for urfolk og natur.