Greenpeace partilederdebatt 2021, Oslo. Foto: Marthe Haarstad

Skal valget 2021 bli et klimavalg må den neste regjeringen stanse all oljeleting. Greenpeace møtte alle partilederne med det budskapet, i en siste innspurt frem mot valgdagen 13. september.

Valgdagen nærmer seg med stormskritt, og vi holder trykket oppe for at valget 2021 blir et klimavalg. Før TV 2s siste partilederdebatt før valget troppet vi opp utenfor Deichmanske bibliotek i Oslo. Vi møtte lederne for alle partiene med et klart budskap: Stans all leting etter mer olje og gass.

De siste ukene har det vært lett å la seg forvirre av oljedebatten. De foreslåtte endringene i oljeskatten og debatten om klimaeffekten av norsk produksjon har komplisert en egentlig ganske enkel debatt. Skal vi begrense klimakrisen til 1,5 grader global oppvarming må vi stanse letingen etter mer fossil energi, ifølge FNs klimapanel. Sammen med resten av miljøbevegelsen har vi derfor gått sammen om det viktigste klimakravet til den neste regjeringen: Stans all leting etter mer olje og gass. 

Rødt, SV, MDG, Venstre og Ap tok seg tid til å snakke med oss om kravet vårt, mens Høyre, KrF, Frp og Sp hastet forbi. Både Rødt, SV, MDG og Venstre er enige med kravet vårt, mens Ap sa at vi ikke var helt der at vi kan stanse all oljeleting.

Greenpeace partilederdebatt 2021, Oslo. Foto: Marthe Haarstad
Hva kan du gjøre for å påvirke valget?

Det viktigste du kan gjøre for klimaet nå i innspurten av valget er å gi din stemme til et parti som lytter til klimapanelet, og som vil la olja ligge. Husk at fristen for forhåndsstemming går ut 10. september. Selve valgdagen er 13. september.

I etterkant av valget starter det viktige regjeringsforhandlinger. Oljepolitikken er ventet å bli den viktigste kampen, og vi er klare til å stå på kravene for at en ny regjering lytter til klimavitenskapen.

Hvordan skal vi lykkes med en rettferdig, grønn omstilling?

Forskning viser at en videre satsing på olje og gass stjeler nødvendig kompetanse, kapital og tid fra arbeidet med omstillingen. Sier vi nei til ny oljeleting bidrar vi samtidig til å styrke arbeidet med en rettferdig, grønn omstilling. Det kan være havvind, energieffektivisering, batteriproduksjon og en mer sirkulær økonomi. Her kan du lese mer om hva Norge kan leve av etter olja.

Er du interessert i lære mer om hvordan vi skal lykkes med en slik omstilling? Sjekk ut denne podcasten fra Broen til framtiden, et samarbeid mellom oss i miljøbevegelsen, fagbevegelsen og den norske kirken.