Takket være alle dere som støtter Greenpeace, bød 2020 på annet enn koronarelaterte utfordringer. Sammen oppnådde vi viktige seire for verdens hav, klima og biologisk mangfold. Scroll ned og gled deg over de grønne framskrittene i 2020.

Takk for deres utrettelige engasjement og omtanke for planeten!


En seier for delfiner og hvaler

Dyrelivet i Australbukta kan sannsynligvis få fred etter at Equinor droppet sine planer om å bore etter olje i det unike og sårbare naturområdet. Dette skjer etter at Greenpeace, sammen med urfolk, lokalbefolkning, fiskere, turistnæring og andre miljøorganisasjoner, i flere år har drevet kampanjer og protester mot oljegiganter som Equinor. Det viser at motstand nytter!


Danmark satte en sluttdato for oljen

Danmark stanser tildelingen av nye oljelisenser, og setter en sluttdato for oljeproduksjon til 2050. Danmarks klimaminister sa i etterkant av beslutningen at han håper dette vil inspirere andre land til å følge etter. I fjor aksjonerte Greenpeace på en oljeplattform i Nordsjøen (bildet), de demonstrerte foran Folketinget og samlet inn tusenvis av underskrifter. Det virket!


Historisk klimarettssak og hemmelighold i oljebyråkratiet

I november ble klimasøksmålet, omtalt som århundrets rettssak, hørt i Høyesterett. Sammen med Natur og Ungdom, Besteforeldrenes klimaaksjon og Naturvernforbundet har vi tatt nye oljelisenser til retten, og dette er første gang Grunnlovens miljøparagraf blir testet i Høyesterett. Vi vant ikke, men vi har likevel oppnådd mye positivt gjennom klimasøksmålet.


Slagkraftig forskning

Vitenskapelig forskning er et av Greenpeace sine kjerneområder, og i 2020 var vi på steder hvor få andre har tilgang; vi målte iskanten i Arktis, avslørte store metanlekkasjer fra oljebrønner på bunnen av Nordsjøen og dokumenterte ulovlig avskoging i Amazonas. Bevisene ble spredt for hele verden og benyttes til å presse myndigheter og bedrifter til å ta ansvar for å beskytte planeten.


Avskoging halvert i karipunafolkets land 

Greenpeace har samarbeidet med karipunafolket i over tre år for å stanse avskoging og jordtyveri av urfolkets land i Amazonas. Området, som også er hjemmet til de fantastiske gulvingerødaraene, er ett av de mest truede i regionen, men i 2020 ble avskogingen redusert med 49 prosent! Ved å kartlegge, dokumentere og anmelde ulovlighetene kan vi beskytte skogen.


Kampen mot overfiske

Senegal har avvist 52 søknader fra land som Kina og Tyrkia om tillatelse til å drive industrielt fiske. Dette er et viktig framskritt etter 15 års samarbeid med lokale fagforeninger, fiskere og spesielt kvinnelige forhandlere om å få stanset overfiske som truer både hav og mennesker. 


Et viktig skritt for skogen

12 000 personer har signert på oppropet vårt der vi krever at en kontroversiell handelsavtale mellom Norge og Brasil stoppes inntil avskogingen er under kontroll og urfolks rettigheter kan garanteres. Før jul leverte vi signaturene til politikerne på Stortinget. Halve Stortinget er imot avtalen, og vi fortsetter å legge press på regjeringen i 2021.


Svarte planer skrotes

Svenske Preem trakk søknaden sin om å utvide oljeraffineriet i Lysekil, som kunne ført til utslipp av en million tonn CO2 årlig! Det er åpenbart at demonstrasjoner og sivil ulydighet fungerer ettersom det var massivt press fra Greenpeace og andre organisasjoner før beslutningen. Greenpeace-aktivister blokkerte blant annet en oljetanker slik at den ikke kunne losse av. 


Fiskeindustrien stanser fiske nær viktige pingvinkolonier

Et samarbeid mellom miljøorganisasjoner og fiskeselskaper kunngjorde i desember et viktig skritt for å beskytte Antarktis. Et 4500 km2 stort havområde i Hope Bay ved den nordlige Antarktishalvøya stenges for fiske. Fiskestansen vil sikre helårsbeskyttelse av den største Adélie-pingvinkolonien i regionen og sender samtidig et sterkt signal til støtte for at området formelt vernes av den antarktiske havkommisjonen. Les mer her.


Kommende plastforbud 

I flere år har Greenpeace kjempet for et forbud mot unødvendig engangsplast. Nå ser forbudet ut til å endelig komme på plass. I september kom Miljødirektoratet med et forslag som vil  redusere unødvendig og skadelige plast som bestikk, tallerkener, sugerør med hele 1,9 milliarder plastartikler i året. Les mer her


Oljefondet kaster ut kull- og klimaverstinger 

Siden vi fikk etablert kullkriteriet og kastet ut en rekke kullselskaper i 2015 har vi fortsatt kampen for å trekke Oljefondet ut av flere kullselskaper og andre klimaverstinger. I år fikk vi en viktig seier: I mai kastet Oljefondet for første gang ut selskaper for brudd på klimakriteriet. I tillegg ble flere kullselskaper kastet ut fra fondet også, blant annet RWE som alene slipper ut med enn dobbelt så mye klimagasser som hele Norge til sammen. Les mer her

Sammen kan vi oppnå flere seire for verdens hav, skoger og klima i 2021. Bli månedlig giver i dag.

Flyfoto av en øy formet som et hjerte
Støtt arbeidet vårt for klima og miljø

Sammen utgjør vi en forskjell for den sårbare planeten vår.

Vær med