En global avtale for verdenshavene, en avverget miljøkatastrofe i Rødehavet og medhold  i klimasøksmålet er bare noen av de fantastiske seirene vi oppnådde i 2023, takket være støtten fra engasjerte og gavmilde mennesker i Norden. Tusen takk til alle som valgte å gjøre noe for å beskytte klimaet og naturen!


Her kan du lese om hvordan Greenpeace i Norden brukte bidragene og hvor midlene kom fra i 2023.

Arbeid i 2023 – slik brukte vi støtten

For hver krone vi investerer i innsamling, kan vi sende 3,50 kroner videre til sakene vi jobber med i Norge og internasjonalt. 

Klima og energi

Arbeidet vi brukte mest penger på i 2023, handlet om klima og energi. Jordas klima er i ferd med å kollapse på grunn av menneskeskapte klimaendringer. Med det internasjonale prosjektet Money for Change, som Greenpeace i Norden er med på å finansiere, jobbet vi i 2023 for å bremse klimakrisen ved å få banker og investeringsforetak til å flytte pengene fra fossile brensler til fornybar energi

Her i Norge er for eksempel kampanjer mot Equinors grønnvasking og sportsvasking en del av dette arbeidet. 

Olje

Kampen mot ny olje i Norge er en stor prioritet hos Greenpeace i Norden. Mot slutten av 2023 gikk Greenpeace i Norge til en ny klimarettssak mot den norske stat. Søksmålet var rettet mot tre spesifikke oljefelt der den norske staten ikke hadde vurdert klimakonsekvensene godt nok. Søksmålet ble en stor suksess da vi vant på alle punkter i Oslo tingrett

Greenpeace styrket også arbeidet med å avsløre Equinors skitne utenlandsprosjekter som Rosebank og Bay du Nord. På Equinors generalforsamling oppnådde også Greenpeace en seier da den norske stat, som eier to tredjedeler av selskapet, brukte et forslag skrevet av Greenpeace til å understreke at staten forventer at Equinor tilpasser sine aktiviteter etter Parisavtalen.

Skog

I Sverige og Finland hadde vi i 2023 et spesielt fokus på beskyttelse av skog. Skogbruk er en stor industri i begge landene, og fører til tap av biologisk mangfold og karbonlagring. Sverige hadde formannskapet for Rådet i EU i første halvdel av 2023, og regjeringen brukte dessverre muligheten til å grønnvaske svensk skogbruk – i virkeligheten er det langt fra å være bærekraftig. 

Greenpeace-aktivister protesterte derfor utenfor EU-delegatenes møtested, og satte opp en stand for å informere om hvor ødeleggende svensk skogbruk er. Vi demonstrerte også under gallamiddagen til EUs miljøministeres uformelle møte i Uppsala og forstyrret EUs skogbruksmøte i det nordlige Sverige. 

I tråd med FNs konvensjon om biologisk mangfold og EUs biodiversitetsstrategi krever Greenpeace at 30 prosent av de finske skogene beskyttes. Makten til å omstille til bærekraftig skogbruk ligger hos de tre største skogselskapene i Finland. I 2023 holdt Greenpeace møter med alle tre, og vi offentliggjorde kravet vårt om 30 prosent beskyttelse av de finske skogene med en 24 timer lang blokade av den største papirmassefabrikken på den nordlige halvkule.

Hav 

I 2023 oppnådde vi en historisk seier for verdenshavene da FN ble enige om en global havavtale. Greenpeace har jobbet for dette i nesten ti år, og nå fortsetter vi å jobbe for å sikre at avtalen blir overholdt, slik at vi kan beskytte 30 prosent av verdenshavene innen 2030.

I 2023 ble Greenpeace i Norden for alvor engasjert i den internasjonale kampanjen mot gruvedrift på havbunnen etter at Stortinget her hjemme i Norge stemte for å åpne et enormt område i Arktis for gruvedrift på havbunnen. Greenpeace spiller en nøkkelrolle i å stoppe denne ødeleggende industrien før den får etablert seg, og vi jobber videre mot gruvedrift på havbunnen i 2024. 

Annet arbeid

Under kategorien “Annet arbeid” finnes for eksempel mobiliseringsarbeidet vårt. Greenpeace har gitt opplæring til tusenvis av unge mennesker over hele verden, blant annet i ikke-voldelige aksjoner, sivil ulydighet, kommunikasjonsmetoder og kampanjearbeid. 

Landbruk og industriell kjøttproduksjon

Greenpeace jobber for å begrense den industrielle kjøttproduksjonen og sikre et mer plantebasert landbruk, så vi kan lage plass for naturen. I Danmark er landbrukssektoren den største forurensningskilden, og sammen med Bangladesh er Danmark det mest intensivt dyrkede land i verden. 

En følge av det intensive landbruket er oksygenmangel i danske fjorder og vann, og i 2023 nådde oksygenmangelen nye bunnivåer. Sammen med biologer og organisasjoner vi samarbeider med, har Greenpeace jobbet hardt for å skape oppmerksomhet i Danmark om sammenhengen mellom intensivt landbruk og døende fjorder. 

Høsten 2023 utga Greenpeace i samarbeid med økologiske bønder og syv andre organisasjoner en visionær rapport som beskriver endringene som skal til for at dansk landbruk kan overholde Parisavtalen og EUs regler for beskyttelse av natur, samtidig som det produseres mat til like mange mennesker som i dag.

Inntekter i 2023 – hvor kom bidragene fra?

Bidrag fra privatpersoner

Greenpeace tar av prinsipp ikke imot statsstøtte eller midler fra bedrifter eller EU. Bare slik kan vi jobbe for naturen og klimaets beste, helt uavhengig av myndigheter og næringslivsinteresser. Bidrag fra privatpersoner er derfor helt sentralt for arbeidet vårt.

I 2023 mottok utgjorde gaver fra engasjerte privatpersoner hele 79 prosent av inntektene til Greenpeace. Hvert bidrag er en heltegjerning som utgjør en forskjell for klima og natur, og gjør det mulig for oss å sikre en grønnere framtid. Vi er dypt takknemlige for alle bidrag. Uten givernes omsorg for naturen og klimaet hadde vi ikke vært i stand til å oppnå så mange grønne seire hvert år

Det svenske postkodelotteriet

Greenpeace mottar også uvurderlig støtte fra Det svenske postkodelotteriet (SPL). I 2023 utgjorde bidrag fra fondet åtte prosent av inntektene. I 2023 ble viktige seilas utført takket være støtten fra SPL. Skipene til Greenpeace er uvurderlige for arbeidet vårt, blant annet fordi aktivister og forskere kan reise til fjerntliggende steder som er utilgjengelige for andre. I løpet av 2023 undersøkte vi blant annet hvaler utenfor Australias vestkyst og konsekvensene av fiskeindustrien utenfor Maldivene.  

Bevilgninger fra Greenpeace International 

Greenpeace er en global organisasjon, noe som er en av våre største styrker. Vi samarbeider med andre Greenpeace-kontorer over hele verden. Det betyr både at en del av inntektene våre kan brukes til internasjonale prosjekter, og at vi kan motta bevilgninger fra Greenpeace International til nordisk arbeid, som arbeidet mot gruvedrift på havbunnen. I 2023 utgjorde bidrag fra Greenpeace International seks prosent av inntektene til Greenpeace i Norden.

Andre bevilgninger

Greenpeace tar også imot støtte fra nøye utvalgte uavhengige stiftelser. Et eksempel på dette er KR Foundations bidrag til arbeidet vårt med å avsløre hvordan den danske landbrukslobbyen

misvisende kommuniserer at det danske landbruket er klima- og miljøvennlig. 

Arv og testamentariske gaver

Omtrent tre prosent av inntektene våre i 2023 kom fra arv og testamentariske gaver. Det er en økende tendens til at giverne våre testamenterer en andel av arven sin til arbeidet vårt for en grønnere framtid. Vi mottar testamentariske gaver med stor takknemlighet og ydmykhet. Å testamentere en gave er en fin måte å la noe stå igjen etter en som kan bidra til å gjøre verden til et bedre sted for de som kommer etter oss.