Isbjørnunge leker med en plastflaske på Svalbard. © Roie Galitz / Greenpeace
Isbjørnunge leker med en plastflaske på Svalbard. © Roie Galitz / Greenpeace

Mange er opptatt av å bruke mindre plast, men det kan være vanskelig å vite hvor man skal starte. Vi har sett nærmere på hvorfor plast er et miljøproblem, hvor mye plast det er i havet, og åtte enkle måter vi alle kan bidra til å redusere plastforsøpling.

Hvorfor er plast et problem? 

Plastforsøpling er et gigantisk miljøproblem som det haster å løse. Visste du for eksempel at:

Video: Problemet med plastforurensning og plastforsøpling

Vi kan alle gjøre små grep i hverdagen for å bruke mindre plast. Her er 8 måter du kan bruke mindre plast og bidra til å redusere plastforsøpling.

1. Velg gjenbrukbart

En enkel måte å redusere vårt daglige plastforbruk på er ved å velge gjenbrukbart. Gjør en liten investering i en gjenbrukbar flaske, kopp, handlenett, reisebestikk, og andre ting du bruker ofte, som du liker og trives med. Skap en rutine så du husker å ta med koppen eller flasken din hver dag – det tar mye ressurser å lage en gjenbrukbar kopp, så den er bare bedre for miljøet hvis du bruker den regelmessig. 

Mange kafeer gir rabatt hvis du tar med din egen kopp, så dette er en vinn-vinn for miljøet og lommeboka.

2. Spar penger og miljøet med refill 

Flere og flere merker tilbyr nå refill, og mange butikker har til og med refillstasjoner. Refill er en flott måte å spare både plast og penger siden mange refill-alternativer koster mindre. 

Hvis refill ikke er tilgjengelig, velg produkter laget med resirkulert emballasje som er resirkulerbare.

3. Fra engangsplast til gjenbruksplast 

Det finnes situasjoner der vi ikke kan unngå engangsplast, men det er også mulig å gjøre engang til flergang. En plastflaske er perfekt for gjenbruk. Gi dagens plastbestikk en vask, og du er klar til morgendagens lunsjpause. En handlepose kan brukes igjen, eller bli til en søppelpose. Før du resirkulerer eller kaster en vare, tenk etter om det er mulig å bruke varen igjen. I mange tilfeller er svaret et rungende ja.

4. Forsikre deg mot forsøpling 

De aller fleste av oss unngår å forsøple, med vilje. Men noen ganger kan vi føle at vi gjør det riktige, selv om resultatet blir feil. Mange av oss har møtt på en full søppelkasse etterlatt med emballasje på «ryddige» steder som stablet pent på en vegg eller ved siden av en søppelkasse. Dette kan fort bli tatt av vinden og ende opp som forsøpling, så det er bedre å holde tak i potensielt søppel til du finner en søppelkasse med plass.

En annen vanlig misforståelse er at sigarettsneiper, snus eller tyggis ikke teller som søppel. Alle disse inneholder plast og kan ta mange år å bryte ned. Sigaretter og snus inneholder også kjemikalier som er skadelige for miljøet. Så husk å kaste sneiper, snus og tyggis i søppelkassen, og ikke på bakken eller i avløp.

5. Toalettet er ingen søppelbøtte 

Det er ikke særlig hyggelig å tenke på, men tingene vi skyller ned i toalettet kan faktisk ende opp i havet eller i elver. Sanitærprodukter, våtservietter – selv de som selges som «skyllbare» – og bomullspinner kan inneholde plast og ta lang tid å bryte ned i naturen. Disse kan også føre til blokkeringer som kan bety dyre rørlegger-regninger. Så husk å alltid kaste alt annet enn toalettpapir i søppelkassen og ikke i toalettet.

LES MER: Plast i havet: Fakta og konsekvenser

6. Plukk med deg plast hjem fra tur

Vi har alle opplevd det: Vi er på tur i parken, ved havet eller i skogen, og ser søppel eller plast. Plast i naturen er et stort problem. Det kan være svært skadelig for dyr som spiser det, og det tar utrolig lang tid for naturen å bryte ned plast.

Vi kan alle gjøre det lille ekstra for naturen – og for den neste turgåeren som går forbi – ved å plukke med oss søppel. Et godt tips er å alltid ha en plastpose i sekken slik at du kan få med deg mer. Husk å være forsiktig så du ikke plukker opp noe skarpt som glass eller sprøytespisser.

7. Plast fra topp til tå 

Visste du at mange klær inneholder store mengder plast? Klær som er laget av for eksempel polyester, nylon eller akryl, er laget av plast. Når disse materialene vaskes, fører friksjon til at små plasttråder brytes av i form av mikrofiber.

Hvis du skal handle nytt (eller helst brukt), se etter naturlige stofftyper som ull, bomull eller lin. Klær som er laget av en stofftype i stedet for en blanding, kan også være et bedre valg for å redusere utslipp av mikroplast når klærne vaskes.

Det er noen enkle ting du kan gjøre for å redusere utslipp av mikrofiber fra klærne dine: Prøv å vaske klær bare når det trengs, vask på lavere temperatur og gi tørketrommelen en pause. Sørg for å alltid fylle vaskemaskinen helt full før du setter på en vask – dette er også en god måte å spare både strøm og vann på. 

9. Del tips med venner og kjente

En av de mest virkningsfulle måtene å påvirke vaner på er ved å vise venner og kjente nye måter å gjøre ting på. Snakk med venner og kolleger om plastproblemet, og bli enige om å prøve nye hverdagsvaner sammen. Start smått og se hvordan det går – mestringsfølelsen av å lære noe nytt er en gratis bonus.

MELD DEG PÅ: Greenpeace sin grønne guide og få enkle tips rett i innboksen

BLI MED: Signer oppropet og krev en global plastavtale 

Plast i havet: Signer mot plastforurensning

Plast i havet er et stort problem. Stå sammen med oss i Greenpeace for å stoppe problemet med plastforurensning og be selskaper om å fase ut engangsplast.

Vær med