Fakling på Equinors oljefelt Statfjord i Nordsjøen i 2020.
Fakling på Equinors oljefelt Statfjord C i Nordsjøen i 2020. © Marten van Dijl / Greenpeace

Equinor bruker millioner på å presentere seg selv som et etisk energiselskap som er opptatt av klima og natur. En gravesak fra NRK avslører hvordan Equinor pynter på tall og vrir om på fakta for å skjule natur- og klimaødeleggelsen selskapet forårsaker gjennom fakling av gass. Men hva er fakling, og hvorfor er det noe vi bør bry oss om?

Hva er fakling? 

Når oljeselskaper borer etter olje, kommer det gass med på kjøpet. Når oljeselskapene ikke har noe å bruke gassen til der den utvinnes, og de ikke har bygget egne rør eller terminaler for gassen, brennes den av. Dette kalles også for fakling. 

Fakling av gass er et stort globalt problem. Det årlige CO2-utslippet fra fakling er mer enn åtte ganger så stort som alle utslipp fra Norge i 2023. Verdensbanken har estimert at det globalt er 10.000 gassbluss til enhver tid, og at mengden gass som oljeselskapene brenner opp, kunne dekket halve Afrikas kraftbehov

LES OGSÅ: Fracking: en omstridt form for olje- og gassutvinning

Hvorfor er fakling av gass dårlig for klima? 

Fakling av gass er en stor bidragsyter til utslipp av klimagasser som bidrar til global oppvarming

Fakling frigjør store volumer av potente drivhusgasser, som karbondioksid, metan, svart karbon eller sot, og lystgass (dinitrogenoksid). Ifølge FN er metan 80 ganger kraftigere enn CO2 i et 20-års perspektiv, og en av de største kildene til global oppvarming. 

Utslipp av svart karbon, også kjent som sot, er særlig problematisk for Arktis, siden svarte karbonforekomster antas å øke smeltehastigheten til snø og is. Forskning fra European Geosciences Union indikerer at gassfaklingsutslipp kan bidra med rundt 40 prosent av de årlige svarte karbonforekomstene i Arktis.

I tillegg til å fyre oppunder klimakrisen kan fakling av gass være svært helseskadelig. Fakling bidrar til luftforurensning som kan føre til økt risiko for sykehusinnleggelser, akuttbesøk, forverret astma og til og med for tidlig død. Fakling kan også få store konsekvenser for biodiversitet. Flammen som slippes ut for å brenne av gass under en fakling, kan tiltrekke fugler, spesielt om natten.

LES OGSÅ: Grønnvasking: 11 ting Equinor ikke vil du skal vite

Equinors fakling i Norge og utenlands

Fakling fra produksjon av olje har vært forbudt i Norge siden 1971. På norsk sokkel er gassfakling strengt regulert, og bare lov som sikkerhetsfakling når det er uregelmessigheter i produksjonen. 

Equinor hevder at de er verdensledende i å kutte fakling, men ved kun å rapportere fakling på olje- og gassfelt der de er operatør, gir Equinor et misvisende bilde av hvor mye fakling selskapet egentlig er ansvarlig for.

Graf: Fakling i Norge og utenlands der Equinor er operatør

Graf: Fakling i Norge og utenlands der Equinor er operatør eller partner

Graf: Fakling av gass på felt der Equinor er operatør eller partner

Equinor-fakling tilsvarer forbruket til 900.000 norske husstander

Ved hjelp av satellittdata har NRK avdekket det enorme gapet mellom Equinors egne tall og den faktiske forekomsten av fakling på felt der Equinor er partner eller deleier.

NRKs beregninger viser at det ble faklet hele 1506 millioner kubikkmeter gass på disse feltene og felt der Equinor er operatør i 2023 – noe som fører til store CO2-utslipp og sløsing av energi tilsvarende forbruket til nesten 900.000 norske husstander.

Fakling utført av Equinor og selskapets partnere står for 1 prosent av all fakling som skjer i verden, viser NRKs beregninger. Brorparten av denne faklingen skjer i utlandet, til tross for at Equinors produksjon utenfor Norge er mye lavere enn på norsk kontinentalsokkel. Det meste av faklingen på Equinors felt skjer i Angola, Libya, Aserbajdsjan og Argentina.

Les mer om Equinors utenlandsprosjekter her.  

Video: Equinors fakling i NRK-programmet Desken brenner

Equinor er Norges klimaversting 

Equinor er eksperter i å forvrenge tall og feilpresentere fakta for å fremstille seg som et mer ansvarlig selskap enn de er. Seks år etter at selskapet endret navn fra Statoil til Equinor, forblir 99 prosent av energiproduksjonen fossil. 

Forekomsten av fakling på Equinors utenlandsprosjekter viser tydelig hvordan Equinor følger andre standarder for bærekraft og sikkerhet i utlandet enn de gjør her hjemme. Akkurat nå jobber Equinor for å åpne nye olje- og gassfelt over hele verden som vil fyre oppunder klimakrisa, skade natur og bidra til brudd på menneskrettighetene. 

Det er på høy tid at regjeringen griper inn for å sikre at Equinor blir et selskap vi kan være stolte av og ikke fortsetter å være en skamplett for Norge.

Greenpeace Spania og «Unmute Gaza» viser en illustrasjon laget av den amerikanske billedkunstneren Shepard Fairey «Obey» i Reina Sofía-museet i Madrid for å oppfordre til en umiddelbar våpenhvile i Gaza.
Signer: Equinor må avslutte samarbeidet med Ithaca eid av Israel

Equinors Rosebank-samarbeid med Ithaca vil bidra til brudd på folkeretten i Palestina. Ithaca er eid av et svært problematisk selskap, israelske Delek Group.

Vær med