Humpback Whale, Great Barrier Reef. © Paul Hilton / Greenpeace
En knølhval bryter havoverflaten utenfor Great Barrier reef i Australia. Knølhvaler er lette å kjenne igjen på de lange sveivene (forlemmene), en tydelig pukkelrygg og en mengde med små knoller på hodet. © Paul Hilton / Greenpeace

Hvaler er enestående skapninger med mange skjulte egenskaper og talenter. Her er 11 fantastiske fakta om hvaler som viser hvor avgjørende de er for verdenshavene.

1. Spermhvaler har dyrerikets største hjerne

Ikke bare er spermhvalen det største dyret med tenner, det har også «the brains». Verdens største ekte rovdyr har en hjerne som veier 7-9 kilo, over fem ganger så mye som vår.

2. Det største dyret som noen gang har levd er en blåhvalhunn

Det er nesten umulig å forestille seg hvor stor en blåhval er, men de er større enn noen dinosaurer som noen gang er oppdaget, og kan være nesten like lang som en Oslo-trikk – rundt 30 meter. Blåhvalhunner er større enn hanner, så det største dyret som noen gang har levd er en blåhvalhunn. Hvalhunnen kalles også hvalku, og ungene hennes kalles kalver. 

3. Knølhvalhaler er like unike som fingeravtrykkene våre

Humpback Whales off Elephant Island. © Abbie Trayler-Smith / Greenpeace
En knølhval viser fram det unike halefinnemønsteret sitt utenfor Elefantøya i Antarktis. Bildet ble tatt på en Greenpeace-ekspedisjon fra pol til pol i 2020. © Abbie Trayler-Smith / Greenpeace

Forskere kan identifisere individuelle knølhvaler ved å se på markeringene på undersiden av halefinnen. Hver knølhval har er et unikt mønster under halen, og det er spesielt nyttig at hvalene liker å vise frem de fantastiske halefinnene når de dykker etter mat – det gir perfekte fotomuligheter for både forskere og hvalinteresserte!

4. Spermhvaler sover stående

Det er litt vanskelig å fatte, og høres ikke spesielt behagelig ut, men spermhvaler sover vertikalt, dinglende med hodet oppover og halen nedover. Faktisk “sover” hvaler ved å slå av halvparten av hjernen om gangen (ikke prøv dette hjemme), og denne posisjonen gjør det lettest for en døsende hval å puste ut av blåsehullet.

LES OGSÅ: Fakta om ulv: 9 ting du bør vite

5. Grønlandshvaler er naturens isbrytere

Grønlandshval med kalv i Arktis.

Grønlandshvaler har store, store hoder og tykk, tykk spekk. Disse arktiske spesialistene er så robuste at de noen ganger kan brekke opp sjøis på inntil en meters tykkelse nedenfra, slik at de kan dukke opp for å ta seg en pust.

6. Spermhvaler har undersjøiske kamper med kjempeblekksprut

Det har aldri blitt observert, men vi vet at massive spermhvaler har slåsskamper på liv og død med kjempeblekkspruter langt nede i dypet. Spermhvaler elsker å spise blekksprut, mens kjempeblekkspruter foretrekker å ikke bli spist, og det er grunnen til at mange spermhvaler bærer kamparr i et avslørende sugekoppmønster etter kjempeblekksprutens tentakler.

7. Hvaler foretar den lengste migrasjonen av noe pattedyr

Grey Whale in the San Ignacio Lagoon. © Greenpeace / Daniel Beltrá
Gråhvaler parer seg, føder og ammer kun i tre helt spesifikke laguner i hele verden. Disse tre lagunene befinner seg rundt Californiahalvøya i Mexico, og gir gråhvalen lunt og næringsrikt vann, helt fritt for rovdyr. © Greenpeace / Daniel Beltrá

Noen hvalarter er veldig bereiste. Mange vandrer mellom varmt vann for å pare seg, og kaldt vann for å spise. De mest imponerende migrasjonene er det knølhvalene og gråhvalene som står for. Hvert år reiser de tusenvis av mil mellom tropiske farvann og polarhavet og tilbake igjen. Verdensrekorden for den lengste migrasjonen man har dokumentert ble satt i 2021 av en gråhvalhann som svømte fra Nord-Stillehavet til Namibia. Hvalen har altså svømt halve jorda rundt! Forskere tror hvalen bare streifet rundt uten noe spesielt mål for svømmeturen.

LES OGSÅ: 9 fascinerende fakta om pingviner

8. Narhvalens tann er et superfølsomt sanseorgan

Narwhals Breach in US. © Glenn Williams / National Institute of Standards and Technology
Narhvaler titter opp fra isete hav i USA. © Glenn Williams / National Institute of Standards and Technology

Narhvalenes tilsynelatende latterlige støttenner ser ut som de er til for fektekamp med andre narhvaler. Men nylig har forskere oppdaget at de åtte fot lange støttennene er et ekstra sanseorgan, som kan «smake» kjemikaliene i vannet, litt som en slangetunge smaker på lufta.

9. Blåhvalen er et av de mest høylytte dyrene på jorda

Med sine 190 desibel under vann, som tilsvarer 130 desibel over vann, kan blåhvalen produsere en av de høyeste lydene blant noe dyr på jorda. Det er like høyt som lyden av et jetfly som tar av 100 meter unna deg. Under vann kan lyden høres hundrevis av kilometer unna, noen ganger over hele havbassenger. Blåhvalens sang er dyp og vibrerende. Sangen har en frekvens på 20 Hz. Det tilsvarer en ekstremt dyp bass du kan føle i hele kroppen, og er helt i ytterpunktet for hva det er mulig for mennesker med god hørsel å oppfatte.

10. Knølhval følger og skaper musikalske trender

Knølhvaler elsker å synge. Men de synger ikke bare den samme gamle melodien på repeat. Over tid forandrer og utvikler sangene seg, og hvis en knølhval liker noe den hører en annen hval synge, vil den inkludere sangen i sitt eget repertoar. Det betyr at hvis en hvalsang er fengende nok, vil den spre seg til nabohvaler og deretter bestander lenger og lenger over havet – litt som våre egne musikktrender!

LES OGSÅ: 8 flotte dyr i Amazonas

11. Hvaler gjødsler havet

Hvithvaler, også kjent som beluga, spiser og koser seg ved iskantsonen i Arktis. I iskantsonen foregår det store algeoppblomstringer året rundt, noe som gjør at de lokale økosystemer yrer av liv.

Hvalbæsj inneholder masse ammonium, og er prima havgjødsel. Ved å bevege seg mellom overflaten for å puste og dypet for å spise, hjelper hvaler til med å røre i havet og flytte næringsstoffer rundt, noe som bidrar til fotosyntese og gjør havene sunnere og mer produktive. Denne prosessen kalles “hvalpumpen”. Forskere tror at de store mengdene med hval som historisk ble drept i kommersiell hvalfangst har hatt en enormt negativ effekt på annet havliv.

LES OGSÅ: Norsk hvalfangst er unødvendig og i strid med internasjonale avtaler

Til tross for alle disse fantastiske hvalfaktaene er det mye vi rett og slett ikke vet om hvaler ennå.

Det vi vet er at menneskelig aktivitet skader hvaler og forurenser hjemmet deres i havet, og at disse problemene har blitt verre de siste tiårene. Etter ødeleggelsen forårsaket av kommersiell hvalfangst står verdens gjenværende hvalbestander overfor en rekke trusler: Klimaendringer fører til økte havtemperaturer, overfiske fører til matmangel, plastforurensning ender opp i hvalens mage, og giftige kjemikalier og havstøy setter hvalens organer og navigasjon ut av spill.

Greenpeace jobber hardt over hele verden for å redde dyrebare steder som Arktis og Great Barrier reef, og for å takle globale trusler som klimaendringer, destruktivt fiske og plastforurensning. Vi kan bare forsvare havene og hvalene våre med din hjelp.