Energi
Norsk olje og gass slipper hvert år ut over 500 millioner tonn CO2 i utlandet – ti ganger mer enn alle andre norske utslipp til sammen. Vi krever stans i forurensende oljeboring i sårbar og verdifull natur, og en grønn og rettferdig omstilling.


500 mill.
tonn CO2 slippes ut årlig når norsk olje og gass forbrennes i utlandet

75 %
av alle klimagassutslipp stammer fra fossil energi.

>7 mill.
mennesker dør en tidlig død på grunn av forbrenning av fossilt brennstoff

Problemet med fossil energi
Fossil energi er en samlebetegnelse på energiproduksjon basert på olje, kull og gass. Fossile brensler regnes som en ikke-fornybar energikilde. Bruk og produksjon av fossil energi er hovedgrunnen til at verden står i en klimakrise. I tillegg forurenser oljeboring sårbar natur, blant annet gjennom utslipp av store mengder giftige kjemikalier. FN har flere ganger påpekt at Norge er det landet i verden som er best egnet til å fase ut sin oljeproduksjon på en rettferdig måte, og omstille arbeidskraften til å bli ledende innen fornybar energi. Skal vi satse fornybart eller tviholde på forurensende oljeboring i Arktis?
Lær mer om sakene

Olje og gass

Fornybar energi

Vindkraft

Kjernekraft

Grønnvasking

Klimafinans og Oljefondet
Hva vi gjør for å begrense klimaendringene
Klimaforskerne har slått fast at verden allerede har funnet mer olje, kull og gass enn vi kan bruke om vi skal unngå de mest alvorlige klimaendringene. Vi jobber for mer fornybar energi som tar hensyn til naturen og menneskerettighetene. Her i Norge jobber Greenpeace for å stoppe planene om oljeboring i sårbare Arktis – den viktigste klima- og miljøsaken i Norge.

Fakta om energi
Les faktaartikler relatert til energi her.
-
Plast er laget av olje og gass og fører til store klimagassutslipp
99 prosent av all plast er laget av olje og gass. Plast ødelegger ikke bare natur og hav, men også klima. Derfor må vi redusere produksjonen av plast.
-
Oljefondet: Åtte ting du bør vite
Oljefondet, eller Statens pensjonsfond utland (SPU), er et av verdens største fond. Lær om det norske Oljefondet og klima, miljø og menneskerettigheter.
-
Fakling av gass og Equinors skjulte fakling utenlands
Fakling av gass er en stor bidragsyter til utslipp av klimagasser. Lær mer om fakling og hvordan Equinor forsøker å skjule sine egne tall over fakling.
-
Fordeler og ulemper med fornybar energi
Vi helt nødt til å satse på fornybar energi. Men hvilke former for fornybar energi gjør egentlig minst skade på natur, klima og miljø?
-
Fracking: en omstridt form for olje- og gassutvinning
Fracking er en svært kontroversiell metode for utvinning av olje og gass. Mange europeiske land har forbudt fracking fordi det har utallige negative konsekvenser for miljø, klima, dyr og mennesker.
-
Hva er fossil energi, og hvorfor jobber vi mot det?
Fossil energi, eller fossile brensler, er en samlebetegnelse på kull, olje og gass. Lær mer om fossil energi og hvorfor verden må fase ut fossile brensler.
-
Hva er sportsvasking? Vi forklarer, med eksempler
Hva er sportsvasking, hvem driver med det, og hva er eksempler på sportsvasking? Her får du svar på noen vanlige spørsmål om det mye omtalte begrepet.
-
Grønnvasking: 11 ting Equinor ikke vil du skal vite
Visste du at norske Equinor er eksperter på grønnvasking? Vi gir deg 11 ting Equinor ikke vil at du skal vite om grønnvasking og sportsvasking.
Utforsk andre temaer

Klimaendringer

Natur

Hav

Skog og landbruk
