פעילי גרינפיס במחאה במפעל קוקה קולה: קחו אחריות על זיהום בקבוקי הפלסטיק

הטענות כלפי חברת המשקאות הן שהיא מייצר בקבוקים חד פעמיים העשויים ‏מנפט גולמי במקום פלסטיק ממוחזר ושהחברה מסכלת את הרחבת חוקי הפיקדון

פעילי גרינפיס חדרו למפעל קוקה-קולה בבני ברק בדרישה מהחברה לקחת אחריות ולצמצם בצורה דרסטית את פסולת הפלסטיק אותה היא יוצרת. המחאה נערכה במסגרת קמפיין בין-לאומי מתמשך של הארגון הסביבתי כנגד חברת המשקאות הגדולה בעולם.

הפעילים גם  עיצבו מחדש את חלון הראווה הפונה אל חדר הייצור בעזרת מדבקות ענק עם סיסמת הקמפיין: “קולה בקבוקים לים” וביקשו להציג את טענותיהם בפני הנהלת החברה. זאת לאחר שקוקה קולה לא נענתה למספר פניות שנעשו אליה בנוגע לצמצום הזיהום הסביבתי הנגרם מייצור בקבוקי הפלסטיק. לאחר מחאת הפעילים נעתרה הנהלת קוקה קולה לבקשתם והקשיבה לטענותיהם והתחייבה להיפגש עימם לפגישה פעם נוספת באופן פורמאלי.

זיהום מפלסטיק הוא אחד האיומים החמורים על האוקיינוסים בכדור הארץ. קרוב ל-12 מיליון טון פלסטיק מושלכים לאוקיינוסים(בעולם) מדי שנה – קצב של משאית שלמה בכל דקה. מעבר לכיעור, זיהום זה מהווה איום על מערכות החיים בים ואף חוזר אל בני האדם דרך שרשרת המזון. לתאגיד קוקה קולה, בתור חברת המשקאות  הגדולה בעולם, המייצרת  110 מיליארד בקבוקים בכל שנה, אחריות מיוחדת לזיהום האוקיינוסים בפלסטיק.

הטענות העיקריות כלפי יצרנית המשקאות הן שהיא מייצרת בקבוקי פלסטיק חד פעמיים העשויים מנפט גולמי במקום פלסטיק ממוחזר, ושהחברה מסכלת כל ניסון להפעיל או להרחיב את חוקי הפיקדון אשר נחשבים  למנגנון יעיל מאוד להעלאת אחוזי המיחזור מתוך מניעים כלכליים. כפי שנשף מסמך פנימי של תאגיד המשקאות שהודלף ב”ויקיליקס”.

 גם בישראל, מאשימים פעילי גרינפיס את החברה המרכזית לייצור משקאות קלים, זכיינית “קוקה קולה”, על כך ‏שבמשך תקופה ארוכה החברה פועלת על מנת למנוע את הרחבת חוק הפיקדון למיכלים גדולים. אל רקע זה  ‏הוגש בג”צ בנושא על ידי תאגיד המיחזור “אסופתא” כנגד המשרד להגנת הסביבה על כך שמעכב את החלטתו ‏בנוגע להרחבת חוק הפקדון, בניגוד לקבוע בחוק. כל זאת על רקע החלטה שהתקבלה לאחרונה פה אחד ‏באו”ם, גם בתמיכת ישראל, הקוראת לקדם חוקי פיקדון בכדי להגדיל את מיחזור בקבוקי הפלסטיק המזהמים. ‏

חוק הפיקדון חל בישראל על 900 מיליון מְכָלי משקה קטנים בלבד ומאפשר להגיע ל-77% מִיחזור. לעומתם, 800 מיליון מכלי פלסטיק שגודלם ליטר וחצי לפחות נכללים במודל וולונטרי (חוק האריזות).מודל זה מופעל על ידי תאגיד המִיחזור אל”ה השייך לתאגידי המשקאות הקלים בישראל וביניהם גם החברה המרכזית לייצור משקאות קלים, זכיינית “קוקה קולה” בישראל. בשנת 2010 קבע חוק כי על תאגיד המיחזור לעמוד ביעד של 55% מיחזור לבקבוקים גדולים עד לשנת 2014, אחרת חוק הפקדון יחול באופן אוטומטי גם על בקבוקים אלה.

נתוני דו”ח פנימי שהזמין המשרד להגנת הסביבה, חשפו לאחרונה שתאגיד אל”ה אינו עומד ביעד האיסוף של 55% אלא אוסף רק 37% מהמיכלים הגדולים (23% באמצעות הכלובים, השאר מתחנות המעבר של הזבל) מהם רק 10.4% ממוחזרים בפועל.

ד״ר יונתן אייקנבאום, מנהל הקמפיינים של גרינפיס ישראל:‏

חייבים לשים קץ לעידן הפלסטיק החד פעמי. כל שניה, 400 קילו פלסטיק, תכולה של עשרה כלובי מיחזור, ‏מושלכים לים. לפלסטיק הזה לוקח מאות שנים להתכלות, הוא נבלע על ידי דגים וציפורים, מתפרק לחתיכות ‏שבסופו של דבר גם מגיעות לצלחות שלנו‎.

בקבוק מפלסטיק צריך להגיע לשימוש חוזר ולא לפגוע בטבע. חברת קוקה קולה, יצרנית הבקבוקים הגדול ‏בעולם מכשילה את המיחזור בכל דרך אפשרית. היא מובילה את הבעיה ואנו קוראים לה להוביל בפתרון ‏הבעיה: להגיע תוך עשור ל-100% בקבוקים מיוצרים מפלסטיק ממוחזר ולהפסיק להתנגד לחוקי פקדון. כרגע ‏הפקדון הוא האמצעי היחיד שמונע מהבקבוקים להיזרק לטבע ומבטיח שימוש חוזר‎.

אנחנו גם פונים לשר להגנת הסביבה זאב אלקין: מלא את חובתך ותרחיב את חוק הפקדון לבקבוקים גדולים ‏כפי שקובע החוק. לציבור נמאס ממדיניות מיחזור קלוקלת שמגיעה לאחוזי מיחזור זעומים. הציבור ירוויח ‏מהפקדון והיחידים שישאו בעלותו, הם תאגידי המשקאות כמו קוקה קולה ש צריכים לקחת אחריות על מה ‏שהם מייצרים.”‏