הקרח בקוטב הצפוני שובר שיאים ומגיע לנקודת שפל – בזמן שבו מוחזקים 30 פעילי ארגון גרינפיס במעצר ימי באזור הקוטב הצפוני שבשליטת רוסיה

מדענים אמריקנים הודיעו כי הקרח באוקיינוס הקרח הצפוני הגיע, בפעם השישית השנה, לנקודת השפל הנמוכה ביותר שידע אי פעם. חדשות אלה מגיעות כאשר 30 פעילי גרינפיס מוחזקים במעצר על-ידי כוחות ביטחון רוסיים, שהשתלטו באופן בלתי חוקי על ספינת גרינפיס – הארקטיק סאנרייז, זאת בעקבות המחאה נגד קידוחי הנפט באזור ההקוטב הצפוני.

 

בתגובה מסר קומי נאיידו, מנכ”ל גרינפיס העולמי: 

“אזור הקוטב הצפוני נמס לנגד עיניינו, אבל במקום לשים לב לאזהרות, אנו חוזים בבהלה לקידוחי נפט שהם אלה שגורמים מלכתחילה לשינויים במזג האוויר. זאת הסיבה מדוע הפעילים שלנו, שנטלו סיכון אישי עצום, מחו מחאה שקטה נגד קידוחי הנפט באזור הקוטב הצפוני שבשליטת רוסיה. הפעילים מוחזקים עכשיו במעצר, כששומרים חמושים מאיימים עליהם על סיפון הספינה שלנו – הארקטיק סאנרייז.” 

“זאת השעה למתוח קו על הקרח, כל עוד הוא עדיין קיים, ולומר לחברות הנפט – את הקו הזה לא תחצו!” 

עוד מוסיף נאיידו כי “חומרי דלק מיושנים עושים שמות במזג האוויר ואנו הגענו לנקודת הרתיחה, חייבים לבצע שינויים ולעבור מהר ככל האפשר למערכות אנרגיה חכמות יותר, שניתנות להתחדשות וזאת כדי להתמודד עם האיום ההולך וגדל של שיטפונות, מגה-סערות ובצורת.” 

מרכז המידע הלאומי האמריקני לחקר שלג וקרח (NSIDC) טוען שכמות הקרח ירדה ל-5.10 מיליון קמ”ר ב-13 בספטמבר השנה. הכמות הנוכחית גבוהה אמנם משיא השפל שנמדד בשנת 2012, אך עדיין נותרת אחת מהנמוכות מאז שהחלו במדידות, והיא תומכת במגמת השפל שהולכת ונמשכת באזור הקוטב הצפוני. 

ספינת גרינפיס – הארקטיק סאנרייז נמצאת כעת תחת שליטה של כוחות חמושים וזאת מיום חמישי בשעה 19:00 שעון מוסקבה. משמר החופים עצר ועיכב לחקירה שני פעילים בינלאומיים של ארגון גרינפיס, שעלו ביום רביעי על אסדת הקידוח של חברת “גאזפרום” במטרה לבצע מחאה שקטה.   

שנה קודם לכן, עלה קומי נאיידו על אותה אסדת קידוח – ה”פריראזלומנאיה” בתנאים של קור מקפיא וזאת כדי למחות נגד קידוחי הנפט באזור הארקטי. “במקום למנוע מחאה שקטה על אסדת הקידוח המסוכנת של גאזפרום, עדיף שכוחות הביטחון הרוסיים יתמקדו באיום האמיתי על האזרחים ועל הסביבה שלהם – שינויי מזג אויר וקידוחי נפט. אנו קוראים שוב לשלטונות הרוסיים לשחרר את האונייה שלנו ואת פעילינו”. 

חברת גאזפרום מתכננת להתחיל בהפקת נפט מאסדת הקידוח “פריראזלומנאיה” ברבעון הראשון של 2014, עובדה שתהפוך אותה לראשונה שתשאב נפט באזור הקוטב הצפוני. 

לאחרונה פורסמו מספר מאמרים שעל-פיהם הקרח באוקיינוס הקרח הצפוני “במגמת התאוששות”, וזאת בהתבסס על כמות הקרח שגדלה השנה בהשוואה לזו שבשנת 2012. אולם מאמרים אלה לא מזכירים את המגמה הברורה לירידה הולכת ומתמשכת בכמות הקרח ולכן זכו לביקורת נוקבת מצד מדעני מזג האוויר. “ילדינו לא יסלחו לנו אם נאפשר לטיעונים האבסורדיים והמייגעים של זכויות קניין להמשיך ולעכב את המחאה שלנו” אמר נאיידו. 

מאז יוני 2012 הצטרפו כארבעה מיליון למסע המחאה של גרינפיס “להציל את הקוטב הצפוני”, וביניהם אנשים דוגמת הארכיבישוף דזמונד טוטו, סר פול מקארתני ופנלופה קרוז. אחת מהמטרות העיקריות של מסע זה – הקמת שמורת טבע עולמית באזור הבלתי מיושב מסביב לקוטב הצפוני – זכתה להכרה חשובה לאחר שממשלת פינלנד הכריזה על תמיכתה ברעיון.