עם פתיחת הכינוס השנתי של המועצה הבינלאומית לציד לווייתנים (IWC) במרוקו, נרשמה סערה מסוימת בכיסוי התקשורתי בגלל שמועות על ‘עסקה’ או ‘פשרה’ אפשרית. במקרים רבים, הפרטים ולפעמים גם נושאים עקרוניים, עלולים ללכת לאיבוד בתרגום, בעריכה, בניסוח מחדש ובעריכה החוזרת לטובת אמצעי התקשורת, לכן רצינו לנצל את ההזדמנות הזאת כדי להבהיר במדויק את עמדת גרינפיס בנושא זה.Share

הסכם שיטיב עם הלווייתנים, לא עם הציידיהם

הכינוס מעורר תגובות משום שיש סיכוי לעסקה כלשהי, שתתייחס לעתידה של ה-IWC. כבר מזמן דרושה רפורמה והכל מסכימים שהמועצה זקוקה בדחיפות לשיפוץ כללי. כרגע העניינים במבוי סתום, ופירוש הדבר שהמועצה למעשה מנועה מביצוע פעולות השימור וההגנה הרציניות שיש בהן צורך דוחק. וכמובן שנותרנו תקועים במצב המביש שבו יפן, נורווגיה ואיסלנד ממשיכות ‘לצפצף’ על האיסור העולמי על ציד לווייתנים מסחרי.

בהחלט אפשר לומר שלמדינות השונות יהיו ציפיות שונות מתפקוד המועצה בעתיד.

ברור באותה מידה שגרינפיס ממשיכה להיאבק בנחישות בציד לווייתנים מסחרי, כפי שהיא עושה כבר שלושים שנה. הפעילים שלנו מסכנים את בטחונם האישי בים הפתוח כדי להגן על לווייתנים ספציפיים ויש לנו כעת קבוצה של פעילים ביפן, העלולה לבלות עד שנה וחצי בכלא על כך שהפעילים העזו לחשוף את השחיתות בתעשיית ציד הלווייתנים.

יתרה מזו, ה סנדיי טיימס חשף כי השחיתות בתעשיית ציד הלווייתנים קיימת בכל העולם. לא פעילי גרינפיס הם אלה שצריכים להתייצב בבית המשפט כדי לתת דין וחשבון על מעשיהם.

התנגדנו ואנו ממשיכים להתנגד לכל סוגי הציד המסחרי של לווייתנים. ציד מסחרי של לווייתנים הוביל מאז ומתמיד לניצול יתר של אוכלוסיות הלווייתנים ודחק מינים רבים אל סף ההכחדה. החרם על ציד מסחרי הביא להצלחה אדירה מבחינת מאמצי השימור וזוהי הצלחה שעלינו להגן עליה בכל מחיר. יחד עם זאת, למרות האיסור, ציד הלווייתנים נמשך – באמצעות הסתייגויות, פרצות והתנגדויות. מצב זה הוא בלתי קביל.

אנו סבורים שכל עסקה פרוגרסיבית שתתגבש במהלך כינוס ה-IWC בתמיכת מדינות כמו גרמניה, בריטניה וארצות אמריקה הלטינית, התומכות בשימור, חייבת לכבד את האיסור על ציד מסחרי של לווייתנים, להוביל לבקרה אפקטיבית של ה-IWC על כל ציד הלווייתנים ולהביא להפסקה מיידית של המרכיבים הנוראים ביותר.

ששת המרכיבים המרכזיים שהגדרנו יחד עם WWF ו-Pew הם:

•    יש לשים קץ לציד הלווייתנים באוקיינוס הדרומי, שבו חיים או ניזונים 80% מכל הלווייתנים הגדולים על כדור הארץ. באזור זה נרשמה לאחרונה הפגיעה החמורה ביותר בלווייתנים בגלל ציד בעזרת ספינות מפעל. האוקיינוס הדרומי אמור להיות שמורת לווייתנים בינלאומית מוכרת ובכל זאת יפן ממשיכה להפעיל שם צי ‘מדעי’ העוסק בציד לווייתנים.

•    יש להפסיק את המסחר בבשר לווייתנים ובמוצרים שמקורם בלווייתנים, שכן לגבי חלק מהציד המתרחש כעת וביחס לכל הרחבה עתידית של ציד הלווייתנים, הסחר הבינלאומי עתיד להיות מרכיב חיוני. כבר עכשיו זהו מרכיב חיוני בכל הנוגע לציד של לווייתני סנפיר על ידי איסלנד. על ידי כיבוד ההסכמים הקיימים, כמו האמנה על סחר בינלאומי במינים בסכנת הכחדה (CITES) והבטחה שלא יתקיים סחר בינלאומי במוצרים הקשורים בלווייתנים, נוכל לנטרל גורם מדרבן חשוב בכל הרחבה עתידית של ציד הלווייתנים המסחרי.

•    יש לבטל את כל המכסות שנקבעו באופן חד צדדי. במצב הנוכחי, יפן, נורווגיה ואיסלנד קובעות בעצמן את המכסה, כרצונן. אף גורם אינו מסכים עמן. מדינות אלה פועלות מבלי להתבסס על אף הערכה מדעית מוסכמת מבחינה בינלאומית והן לא קיבלו על כך את אישור ה-IWC.

•    יש להפסיק את הציד של מינים בסכנת הכחדה ובקרב אוכלוסיות בסכנה או בלשון עממית – לא צריך פה יום לימודים ארוך. פשוט אסור לצוד מינים בסכנה כמו לווייתני סנפיר ואוכלוסיות בסכנה. ובכל זאת, הקהילה הבינלאומית ניצבת כרגע חסרת אונים כשהציד הזה נמשך.

•    יש לשים קץ לכל ה’התנגדויות’ וה’הסתייגויות’. ציד הלווייתנים המסחרי של איסלנד ונורווגיה ממשיך להתרחש משום שמדינות אלה בוחרות שלא להכיר בחרם. ואילו יפן, מצדה, בוחרת שלא להכיר בינתיים בשמורת הלווייתנים של האוקיינוס הדרומי. עלינו לכפוף את כל ציד הלווייתנים לבקרת ה-IWC כדי שגוף זה יוכל לפקח על הציד ולשלוט בו.

•    יש להבטיח שכל מכסות הביניים יתבססו על הערכות מדעיות שתהיה עליהן הסכמה בינלאומית. אם יוענקו מכסות ביניים, יש להגביל אותן למדינות שכבר עוסקות בציד לווייתנים כדי למנוע כל הרחבה עתידית של הציד ולהעניק את המכסות על סמך המלצות מדעיות מוסכמות.

ניתן להוריד את הנוסח המלא של ההצהרה המשותפת באנגלית כאן

מבחינתנו, כל הדברים האמורים לעיל צריכים להיות חלק מתוכנית שתשים קץ לציד המסחרי של לווייתנים – לצמיתות. במילים אחרות, מדובר בהחזרת השליטה על ציד הלווייתנים המתרחש כרגע ולאחר מכן כיבוד ואכיפת החרם על ציד לווייתנים מסחרי.

הבעיה היא, שהשנה לא הונחה על שולחן הוועידה שום עסקה, הצעה או פשרה. הצעת עסקה שהועלתה לפני מספר חודשים הייתה למעשה פשרה בלתי מתקבלת על הדעת, אך לפחות היה בה מהלך פתיחה לדיון בעניין. גם ששת המרכיבים הנזכרים לעיל אינם הצעה מעשית, אלא רק גורמים מרכזיים שיש להציגם לפני שיהיה אפשר לנסח הצעה שתיחשב לפרוגרסיבית.

התהליך המתקיים כרגע הוא הזדמנות למדינות בעלות תודעת שימור ליטול יוזמה ולקדם את הניסיון להגן על הלווייתנים. כל עסקה שתצא אל הפועל צריכה להתקבל על ידי המדינות השותפות ב-IWC ואתם יכולים להיות סמוכים ובטוחים שאנו לוחצים עליהן לנקוט את האמצעים התקיפים ביותר כדי להפסיק לצמיתות את הציד המסחרי של לווייתנים.

הצטרפו לקריאה לממשלת יפן לצדק ללוייתנים ולפעילים שלנו

דרוש/י את תום צייד הלווייתנים באוקיינוס הדרומי ותמוך/י בשני הפעילים שלנו העומדים בפני משפט.

לתרום לגרינפיס

אנחנו לא מקבלים תרומות מממשלות או תאגידים. אנשים כמוך עוזרים לנו להציל לווייתנים. אנא תרום כפי יכולתך.