סוחרת שמן הדקלים הגדולה בעולם, וילמאר אינטרנשיונל, פרסמה תכנית פעולה מפורטת למיפוי ומעקב אחר כל הספקים שלה.

. במידה ותכנית זו תצא לפועל, הדבר יקדם את ענקית שמן הדקלים – אשר מספקת 40% משמן הדקלים העולמי – לעבר צעד משמעותי לחיסול תופעת בירוא היערותuבעל השפעה חשובה על שאר תעשיית שמן הדקלים.

סוחרת שמן הדקלים הגדולה בעולם, וילמאר אינטרנשיונל, פרסמה תכנית פעולה מפורטת למיפוי ומעקב אחר כל הספקים שלה. במידה ותכנית זו תצא לפועל, הדבר יקדם את ענקית שמן הדקלים – אשר מספקת 40% משמן הדקלים העולמי – לעבר צעד משמעותי לחיסול תופעת בירוא היערותuבעל השפעה חשובה על שאר תעשיית שמן הדקלים.

וילמאר מספקת שמן דקלים למותגי המזון והקוסמטיקה הגדולים בעולם, אז מדובר בהודעה שמהווה פריצת דרך פוטנציאלית. אם וילמאר תעמוד במילה שלה, עד שנת 2019 היא תשתמש בלוויינים בכדי לעקוב אחר כל ספקי שמן הדקלים שלה. הדבר יהפוך את התחמקותם מהשמדת יערות לכמעט בלתי אפשרית. גרינפיס תעקוב על הנושא מקרוב בשביל לוודא שוילמאר תעמוד בהבטחתה”. מסר קיקי ת’אופיק, מנהל קמפיין היערות של גרינפיס מזרח-אסיה.

צעד זה הוא תוצאה של הקמפיין הגלובלי של גרינפיסשנועד לעצור את תופעת בירוא היערות עבור הפקת שמן דקלים למותגי הקמעונאות הגדולים בעולם. יותר מ-1.3 מיליון אנשים ברחבי העולם

חתמו על העצומה של גרינפיס וקראו לסיום התופעה.

 

October 2nd, 2018.Flight from Porto Velho to Rio Branco (Brazil)

בשלושת החודשים האחרונים, פעילי גרינפיס ערכו פעילות אקטיביסטית ענפה על מנת לעצור את הפעילות הבלתי חוקית של וילמאר ונגד אחד הלקוחות המרכזיים של וילמאר, חברת מונדלז, שבבעלותה מותגים כמו אוריאו, קדברי וריץ’.

גרינפיס משהה כרגע את הקמפיין שלה בכדי לתת לוילמאר מרחב להוציא את התכנית שלה לפעולה.

השמדת יערות עבור ייצור מוצרים שונים מתדלקת את משבר האקלים. מדענים מזהירים כי אם ברצוננו להגביל את ההתחממות הגלובלית מתחת לעלייה של 1.5 מעלות, עלינו לסיים את תופעת בירוא היערות ולהתחיל לשקמם.

מותגים וחברות קמעונואות כבר הבטיחו בעבר להיפטר משימוש בשמן דקלים ממקורות בלתי חוקיים בשרשרת האספקה שלהם עד לשנת 2020 [1]. עם זאת, כאשר נותרו פחות מ400 ימים למימוש ההבטחה, החברות נכשלות עד כה בלעמוד במילתן.  

תכנית הפעולה החדשה של וילמאר עוצבה בכדי לתת מענה לפער הזה: התכנית מחייבת את וילמאר למפות את מאגר הקרקעות של הספקים שלה עד לסוף שנת 2019, כולל מיפוי זיכיונות אדמה שהיא עדיין לא השיגה.כמו כן, התכנית מחייבת אותה להשתמש בלווייני מעקב ברזולוצייה גבוההבשביל לבדוק היכן מתרחשת תופעת בירוא היערות הבלתי חוקית. חברות שייתפסו כשהן הורסות יערות גשם – יושהו מידית מעבודה.

ההודעה של וילמאר מפעילה לחץ חיובי על שאר הסקטור. “כשהעולם מתעורר למשבר האקלים והכחדת היערות, חוסר מעש זו אינה אפשרות. וילמאר לקחה צעד חשוב וצריכה להוציא לפועל את התכנית שלה באופן מידי. בכדי שנפסיק את בירוא היערות, יש צורך בפעולות רחבות, בתעשייה כולה. מותגים נוספים צריכים ליצור תכניות מהימנות למעקב אחר הספקים שלהן ולקחת אחריות על הפעילות שלהם. דבר חשוב במידה דומה הוא להפסיק את הניצול ולעצור את הפגיעה בזכויות האדם בסקטור של שמן הדקלים”. מסר ת’אופיק.

גרינפיס מפעילה קמפיינים לסיום בירוא היערות עבור שמן דקלים מאז שנת 2007.

 

השפעות שמן הדקליםעל הסביבה, בני האדם והאקלים

·         חצי מאוכלוסיית האורנגאוטן הבורנאי נמחקה כליל ב16 שנה בלבד, כשהסיבה העיקרית היא השמדת אזורי מחייתם על ידי תעשיית שמן הדקלים. יותר מ75% משטחו של הפארק הלאומי טסו נילו – בית לנמרים, אורנגוטאנים ופילים – הומר למטעי שמן דקלים לא חוקיים. ברמה הגלובלית, 193 המינים שמסווגים כ”נמצאים בסכנת הכחדה חמורה”, “בסכנת הכחדה” ו”פגיעים”, מאוימים, לאמיתו של דבר, על ידי ייצור שמן הדקלים.

·         סקטור המטעים – עיסת עץ ושמן דקלים – הוא הגורם הרחב ביותר לבריאת יערות באינדונזיה. על פי גורמים רשמיים בממשלת אינדונזיה, בסביבות 24 מיליון הקטרים של יערות גשם נהרסו במדינה בין 1990 ל2015.

·         בירוא יערות והשמדת אדמות כיבול הם הגורמים המרכזיים לפליטת גזי חממה, שתורמים לשינוי האקלים. הדבר הוביל את אינדונזיה למקומות הראשונים בדירוג הפליטות הגלובליות, לצד ארצות הברית וסין

·         בירוא יערות טרופיים גורם ליותר פליטות גזי חממה בכל שנה מאשר בכל האיחוד האירופי, וכמות הפליטות גבוהה מכל המדינות מלבד ארצות הברית וסין. באוקטובר 2018, הפאנל הבין-ממשלתי לשינוי אקלים (IPCC) קרא להפסקה מידית של בירוא היערות כתנאי להגבלת עליית הטמפרטורה הגלובלית ל1.5 מעלות.

·         התפתחות המטעים היא גורם המרכזי לשריפות היערות ואדמות הכיבול באינדונזיה. ביולי 2015 להבות הרסניות התפשטו בסומטרה, בורנאו (קאלימאנטאן) ופפואה. שריפות אלו הובילו לאובך שהשפיע על מיליוני אנשים ברחבי מזרח-אסיה. חוקרים באוניברסיטת הארוורד וקולומביה העריכו כי העשן משריפות 2015 שבאינדונזיה גרם ל100,000 מקרי מוות בטרם-עת. הבנק העולמי חישב את עלויות האסון בשיעור של 16 מיליארד דולר.

·         חברות בתעשיית שמן הדקלים מואשמות בקפידות בניצול עובדים, ילדים וקהילות מקומיות. בחודש שעבר, השולחן העגול לשמן דקלים בר קיימא (RSPO) הטיל סנקציות על שני חברות גדולות בתחום שמן הדקלים:FGV Holdings Berhad ואינדופוד (Indofood). סנקציות אלו היו פועל-יוצא של דוחות מקיפים שחשפו את הניצול במטעים של שני החברות.