לבושים בטוגות צעדו פעילי גרינפיס הצהריים מהשוק בירושלים למשרד האנרגיה. הפעילים העבירו לשר חתימות של עשרות אלפי אנשים למעבר לאנרגיה נקייה. · בסוף קיץ 2017 רק 2.5 אחוזים מהחשמל מיוצר מהשמש

פעילי גרינפיס לבושים בטוגות ערכו פעילות מחאה הצהריים מתחת למשרד האנרגיה בירושלים בקריאה לשר: “תפסיק להתפלסף, קדם חשמל חכם מהשמש עכשיו”. 15 הפעילים צעדו ממתחם השוק בירושלים לעבר משרד האנרגיה בעידוד הקהל המקומי, והעבירו לנציגי השר חתימות של עשרות אלפי אנשים מרחבי הארץ בדרישה למעבר לאנרגיה נקייה. כזכור, היום רק 2.5% מהחשמל מיוצרים מאנרגיה סולארית בעוד במדינות מפותחות רבות מפיקים עשרות אחוזים מאנרגיות מתחדשות.

דרשנו ממשרד האנרגיה להפסיק להתפלסף: בסוף קיץ 2017 רק 2.5 אחוזים מאנרגיה סולארית. זאת בזמן ששטייניץ מדבר גבוהה גבוהה על השמש ושם פול גז על הגז.

עברה יותר משנה מאז הוקמה הוועדה להסרת חסמים על מתקנים סולאריים, אך המלצות מנכ”ל המשרד נשארו על השולחן. הבאנו לשר שטייניץ מסר מהציבור שדורש להנגיש חשמל חכם מהשמש לכלל, כאשר את הרווחים נגזור כולנו בחיסכון בהוצאות חשבון החשמל, בצמצום זיהום האוויר  וגזי החממה וברווח נקי למשק.

פעילות המחאה נערכה לאחר שבקשת ארגון הסביבה גרינפיס לפגישה עם השר שנשלחה בתחילת הקיץ לא נענתה. בנובמבר 2015 נפגשו נציגי גרינפיס עם מנכ”ל המשרד שאול מרידור והציגו בפניו את החסמים על התחום הסולארי. מאז הוקמה במאי 2016 ועדה בינמשרדית להסרת חסמים להקמת מתקני ייצור חשמל באנרגיות מתחדשות בהתאם להחלטת הממשלה, אך ההמלצות לא יושמו.

בתמונה: צועדים בשוק בעידוד הקהל המקומי

5 צעדים לחשמל מהשמש

מיפינו 5 צעדים פשוטים הנדרשים ממשרד האנרגיה כדי להביא למהפכה בישראל. ביניהם: קיצור ההליך, הסדרות מתקדמות, ערבויות מדינה, מחקר והסברה. ואולי הנקודה המרכזית, היא דווקא האחרונה. בשעה שמשרד האנרגיה מוציא מיליונים על קמפיין הסברה לגז, מרבית האנשים כלל לא יודעים שהגג שלהם הוא נכס.

נקודה נוספת היא ערבויות מדינה. ישראל עושה זאת עם התייעלות אנרגטית. ערבויות סולאריות יוכלו לספק מימון למאות אלפי משפחות. כמובן שהשקעות מטעם המדינה יפלסו דרך להשקעות מצד גופים פילנתרופיים ולמתן הלוואות בתנאים טובים יותר.

14 שבועות למתקן סולארי בארץ, 3 שבועות באנגליה

כיום, לוקח לא פחות מ- 14 שבועות להתקין מערכת סולארית בישראל, בזמן שבגרמניה 7 שבועות ובאנגליה 3 שבועות. הגיע גם הזמן שההליך יהיה מול חברת החשמל יהיה מקוון ולא ייגרר שבועות. אנחנו גם דורשים לקדם הסדרות שתאפשרנה לחלוק בחשמל מהשמש בבניינים משותפים.

ולבסוף, נדרש לנו מחקר, פיתוח ויישום. היינו מקום 1 בקלינטק, אך אין ספור חידושים בתחום  ייצור חשמל נקי ואגירת אנרגיה נתקעים בעמק המוות ולא עוברים לשלב המסחרי. מדיניות נדיבה יותר של משרד האנרגיה מול סטארטפים בתחום יביאו את ישראל להוביל את מהפכת המאה הנוכחית, מהפכת האנרגיות החכמות.

בתמונה: פעילי גרינפיס מוחים מול משרד האנרגיה בירושלים. 

נתונים:

השוואה מול העולם: דנמרק מייצרת קרוב ל- 60 אחוזים מאנרגיות נקיות, פורטוגל וספרד מעל 40% וגרמניה הגיעה ל- 35%. בישראל מותקנות כ- 12,000 מערכות סולאריות לעומת כמיליון באוסטרליה.[1] לוס אנג’לס, ניו-יורק, ברלין, מדריד, לונדון ועוד בירות מובילות בעולם התחייבו לעבור ל- 100 אחוזים אנרגיות מתחדשות. בסעודיה בוטל משרד הנפט, סין משקיעה מיליארדים בצמצום השימוש בפחם ומעבר למתחדשות, ובאוסטרליה קיימים כבר כמיליון בתים עם מערכות סולאריות.

מתקן סולארי ביתי ממוצע אחד (בגודל 70  מ”ר) מניב תשואה של כ-11 אחוז בשנה. הרווח על פני 25 שנה נאמד על כ- 53,000 ש”ח, חיסכון של 50 קילו במזהמי אוויר (תחמוצות גופרית, תחמוצות חנקן וחלקיקים נשימיים שחודרים למערכת הנשימה) ו- 8.5 טון בגזי חממה.  הנתונים הם בהתאם לדו”ח ועדת קנדל, ראו פרטים נוספים עלהחישוב כאן.

זיהום האוויר גרם למוות מוקדם של כ- של 2,452 ישראלים בשנת 2010 לפי דוח ארגון הבריאות העולמי. מערכת סולארית אחת חוסכת כבר היום כל שנה פליטות של חומרים מסוכנים שגורמים למחלות נשימה, לב וסרטן ולבעיות התפתחותיות.