• על רקע עליית מחירי החשמל, גרינפיס ישראל בשיתוף עם גל שופרוני, כלכלן ומייסד חברת Jiya Consulting, מפרסמים מודל המדריך רשויות מקומיות כיצד להקים תאגיד עירוני להספקת חשמל ירוק וזול
  • השינויים מרחיקי הלכת מתאפשרים כעת הודות לאסדרה חדשה שמהווה עליית מדרגה של הרפורמה במשק החשמל, ומאפשרת לראשונה החל מינואר 2024 לשחקנים חדשים למכור לצרכנים חשמל ממתקני אגירה ואנרגיה מתחדשת 
  • דנה כהן ראש תחום אנרגיה ואקלים בגרינפיס ישראלֿ: ״הפיכתן של הרשויות המקומיות לספקיות חשמל יכולה להפוך את המעבר האנרגטי ל"מכרה זהב" עבור הרשויות באמצעות מעבר לאנרגיה מתחדשת והתמודדות מיטיבה עם שינוי האקלים״

יום ד׳, 28 בפברואר, תל-אביב

על רקע עליית מחירי החשמל, הרביעית במהלך השנתיים האחרונות בהיקף כולל של 13.7%, ארגון גרינפיס ישראל, בשיתוף עם גל שופרוני, כלכלן ומייסד חברת Jiya consulting, מפרסמים היום יוזמה המדריכה רשויות מקומיות כיצד להקים תאגיד עירוני להספקת חשמל ירוק וזול. לפי הדו״ח העומד בבסיס היוזמה, הקמתם של תאגידי הספקת חשמל עירוניים תאפשר לספק הנחה דרמטית לצרכן של עד 35% מתעריף החשמל. 

שינויים מרחיקי לכת אלו מתאפשרים עכשיו הודות לרפורמה במשק החשמל, שפתחה לתחרות את שוק החשמל, ובאופן ספציפי אסדרה שנכנסה לתוקף החל מינואר 2024, במסגרתה יוכלו צרכנים פרטיים לרכוש חשמל מספקי אנרגיה ירוקה ולייצר תחרות בשוק. גופים פרטיים שונים יהפכו ל"ספקי חשמל"  ובעצם יחליפו את חברת החשמל במתן שירותי גביית חשבון החשמל לצרכנים שיבקשו בכך. 

בנוסף לכך, חוזר מנכ"ל משרד הפנים שפורסם לקראת סוף שנת 2023, מעודד רשויות מקומיות להקים תאגידי אנרגיה עירוניים כצעד להאצת המעבר לאנרגיה ירוקה וחיזוק הביטחון האנרגטי שלהן. מהלך זה מהווה צעד חיובי אך לטענת גרינפיס עדיין חסר בו ביטוי רחב שמאפשר לרשויות מקומיות להקים תאגידי אנרגיה עירוניים שפועלים כספקי חשמל, לרבות הספקה עבור התושבים והעסקים המקומיים. 

אז מאיפה הכסף אמור להגיע לרשויות? המפתח הוא בכך שרשות מקומית תקים תאגיד אנרגיה באופן עצמאי, דרך החברה הכלכלית שלה, ועל ידי כך תשמור על התועלות והרווחים מהספקת החשמל, לרווחת התושבים והעסקים המקומיים. במסגרת הדו״ח התבצעה בחינת עומק עבור שלוש רשויות מקומיות נבחרות ונמצא כי תתאפשר הנחה בחשבון החשמל בשיעור של עד 33% בפתח תקווה, 27% בעפולה ו-35% באשקלון. מדובר בחיסכון עבור צרכנים ביתיים ועסקים מקומיים בכל עיר של כ-63 מיליון ש"ח, 12.5 מיליון ש"ח ו-35 מיליון ש"ח מדי שנה, בהתאמה. 

מלבד החיסכון הכלכלי שמסוגלת הרשות להציע לתושביה מעצם הפיכתה לספקית חשמל, יתר ההכנסות יגיעו ממקורות נוספים ברשות, כגון ייצור חשמל סולארי על גגות נכסי הרשות בדו-שימוש (גגות, חניונים, מגרשי ספורט ועוד), שם נמצא ששיעור המיצוי עומד כיום הוא נמוך במיוחד ועומד על 5% בפתח תקווה, 16% בעפולה ו-10% באשקלון. ההכרה הממשלתית בכך שמרבית פוטנציאל הייצור נמצא בדו-שימוש מגולמת בהחלטת רשות החשמל מספטמבר 2023 שמציעה "פרמיה אורבנית" של 6 אגורות נוספות לרשויות בעלות 50,000 תושבים ומעלה, ואף מעבר לכך עבור גגות שישלבו אגירת חשמל סולארי ופריקתו בערב. מקור הכנסה נוסף יגיע מהפעלת עמדות טעינה ציבוריות, וכן מבונוס הניתן בגין שילוב מתקני אגירת חשמל בשטחים עירוניים צפופים. 

לטענת מחבר הדו״ח, גל שופרוני, לשעבר ראש תחום אנרגיות מתחדשות ברשות החשמל וסמנכ"ל פיתוח עסקי בחברת טראלייט, כניסתו של תאגיד האנרגיה העירוני כספק חשמל תוכל גם לייצר תמריץ הנחה דיפרנציאלי חסר תקדים לתושבים ולעסקים המקומיים שיהיו מוכנים להתקין מערכות סולאריות על גבי גגות בתים פרטיים ובניינים – ולצמצם את משך החזר ההשקעה שעומד כיום על 6-7 שנים, ל-2-3 שנים בלבד. למהלך חשיבות  בחיזוק החוסן האנרגטי של הרשות על ידי הגדלת כמות החשמל המיוצר והנאגר בשטחה כך שבמקרה חירום בטחוני, אקלימי או תקלה טכנית, תוכל להמשיך לתפקד כ"אי אנרגטי".

מעבר לכל התועלות הללו, הקמת תאגיד אנרגיה עירוני כספק חשמל, בהתאם לעקרונות המודל, תביא לתועלות סביבתיות על ידי הפחתת פליטות גזי חממה מצריכת החשמל ברשויות בשיעור של כ-78%, ולפריצת דרך בעמידה ביעדי המדינה למעבר לאנרגיות מתחדשות. 

דנה כהן, ראש תחום אנרגיה ואקלים בגרינפיס ישראל: ״הפיכתן של הרשויות המקומיות לספקיות חשמל היא בשורה של ממש עבור הציבור הישראלי. בכוחה להפוך את המעבר האנרגטי ל"מכרה זהב" עבור הרשויות,   ולהצליח במקומות שבהם ישראל נכשלת ברמה הלאומית. יש עכשיו הזדמנות היסטורית לפתח מנוע צמיחה ולהציע הפחתה ניכרת בנטל יוקר המחייה לתושבים ולעסקים, כל זאת באמצעות אנרגיה מתחדשת והתמודדות מיטיבה עם שינוי האקלים״. 

מחבר הדו״ח גל שופרוני: "בהיותה רגולציה 'טרייה' שנכנסה לתוקף באופן מלא לפני כחודש בלבד, קיימת חשיבות להצגת פוטנציאל זה בנקודת זמן קריטית לציבור הישראלי ובעיקר עבור הרשויות המקומיות. בעוד הדו"ח חושף את הפוטנציאל של שלוש רשויות מסוימות, ניתן להסיק ממצאיו גם על יתר הרשויות, שבחסות הרפורמה במשק החשמל יוכלו לשנות את מעמדן בשוק החשמל, ולמצב את עצמן מחדש בראש השרשרת, כספקיות חשמל."

סוף


https://joinus.greenpeace.org.il/mishelanu