בית עם גג סולרי בסגולה

פנינו השבוע במכתב למנכ"ל משרד הפנים ולנציגי המשרד, בתגובה על פרסום הכרזת משרד האנרגיה ומשרד הפנים לאפשר לרשויות מקומיות להעמיק את מעורבותן בהאצת המעבר לאנרגיה מתחדשת, על ידי הקמת תאגידי אנרגיה עירוניים. הקמת תאגידי אנרגיה מקומיים יכולה להוביל לפריצת דרך בהתמודדות של ישראל עם שינוי האקלים והפחתת פליטות על ידי מעבר נרחב לאנרגיה מתחדשת, אגירה והתייעלות, תוך העצמת הרשויות המקומיות, חיזוק עצמאותן ומעמדן, והאפשרות להפחתת יוקר המחייה עבור תושביהן.

עם זאת, ציינו במכתב כי ההחלטה כפי שפורסמה מוגבלת לנכסי הרשות והשטחים הציבוריים, כמו גם העובדה כי לא ניתנה התייחסות מפורשת לרפורמה במשק החשמל, במסגרתה נפתח לראשונה מקטע הספקת החשמל לתחרות, ומתאפשרת הקמה של תאגידי הספקת חשמל עירוניים. השאיפה שלנו בגרינפיס היא להרחיב את המהלך ככה שתאגידי אנרגיה יוכלו לחלוש על כל שטחי הרשות, מה שיאפשר לרשויות המקומיות לתמרץ תושבים ועסקים להקים מערכות סולאריות על גבי גגות, להתקשר עם מתקני אגירה, וכך לנצל את פוטנציאל המעבר האנרגטי בשטחה בצורה מקסימלית. מהלך זה יוכל לאפשר להפוך את המעבר לאנרגיה מתחדשת מ״נטל״, ל"מכרה זהב" עבור השלטון המקומי. הובלת המעבר האנרגטי מייצרת עבורו הזדמנות משמעותית לביסוס חוסן אנרגטי, כלכלי וחברתי על ידי אפשרות למתן הנחה משמעותית בחשבונות החשמל, שיפור השירות לתושב, הפחתת פליטות גזי חממה, זיהום אוויר, ועוד.

בדומה לאופן בו השלטון המקומי הוכיח את עצמו בעת מלחמה, גם בכל הנוגע להתמודדות עם שינוי האקלים, לרשויות המקומיות יש יכולת לקחת על עצמן את המשימה, לפעול ולהצליח במקומות שבהם ישראל נכשלת ברמה הלאומית.

אני רוצה לעזור