תל-אביב, 26 במאי 2021

10 ארגוני סביבה פנו אתמול (יום שלישי) לחברי הוועדה המחוזית דרום לתכנון ובניה, בבקשה שלא לאפשר את הקמתו של מפעל להפקת דלק מפצלי שמן במישור רותם סמוך לים המלח ובוודאי שלא להתפשר על אף תנאי אשר קבע המשרד להגנת הסביבה להכנת תסקיר השפעה על הסביבה אותו היזם, שותפות רא"ם, נדרש להכין. פנייה זו ופנייה נוספת מטעם תושבי אזור הועברה לקראת דיון נוסף בנושא שהוועדה תערוך בנושא ביום שני הקרוב. 

התנגדותם של ארגוני הסביבה ותושבי האזור להקמת מפעל הדלקים נוספות להתנגדויות לפרויקט מטעם משרד הבריאות והמשרד להגנת הסביבה. גם בתוך דיוני הוועדה הקודמים עלו קולות ביקורתיים מצד חלק מחבריה כנגד הקמת המפעל במתחם כי״ל במישור רותם, ולמרות זאת הוועדה המחוזית ממשיכה לדון ולקדם את המיזם: ״נדהמנו לגלות כי ראשי רשויות וביניהם חברים בוועדה המחוזית ביקשו לקדם את מיזם רא"ם כפתרון למשבר הפלסטיק בישראל. ניסיון זה הוא ניסיון בוטה לעיוות פני הדברים ועלבון לשכל הישר, שכן מיזם המשלב כ-200,000 טון פסולת פלסטיק ובמקומם ייצר כ-1.3 מיליון טון של אפר שריפה רעיל משילוב של 2 מיליון טון של פצלי שמן, הוא מפעל להפקת דלקים מזהמים מפצלי שמן ובוודאי לא מפעל להשבת אנרגיה״. נכתב בפנייה. בדיון הקרוב שותפות רא״ם צפויה לבקש מחברי הוועדה הקלות לביצוע התסקיר הסביבתי של המשרד להגנת הסביבה. 

לטענת ארגוני הסביבה, כריית פצלי שמן היא השיטה ההרסנית ביותר להפקת דלקים: היא מרעילה את הקרקע, מבזבזת מים, מזהמת את האוויר ופולטת גזי חממה המסוכנים לאקלים. כמו כן, הקמת המפעל סותרת את מדיניות האקלים הנוכחית של ישראל וההתחייבות שניתנה על ידי ראש הממשלה נתניהו להשלים מעבר מלא לאנרגיות מתחדשות עד לשנת 2050. במכתב מציינים ״שיהיה זה בלתי מובן בעליל לאשר כריית פצלי שמן, מיזם בעל טביעת פחמן כה משמעותית, בעוד העולם פונה להפסקת השימוש במקורות אנרגיה מאובנים המזיקים הרבה פחות מדלק שמופק מפצלי שמן״.

נוסף על השיקולים הסביבתיים לביטול מיזם הנפט של רא״ם, בארגוני הסביבה סבורים שההסכם שנחתם בין שותפות רא"ם לכי"ל רותם באוגוסט 2019 לא שקוף לציבור ועלול להיות עקיפה של מסקנות ועדת הריכוזיות בנוגע לפעילות של כי״ל רותם ודורשים מהוועדה לחשוף את הסכם בין החברות ואת מידת מעורבותה של כי״ל בקידום הקמת המפעל. 

יוזם המכתב, ד״ר יונתן אייקנבאום מנהל גרינפיס ישראל מסר: אנו מבקשים מהוועדה לדחות אחת ולתמיד את דרישות רא"ם על הסף ולא לאפשר את הקמתו של אחד המפעלים המזהמים ביותר בישראל, הנוגד את האינטרסים הלאומיים בתחומים של סביבה, בריאות הציבור, כלכלה, ביטחון ואקלים. התנהלות הוועדה המחוזית בכל הנוגע לקידום המיזם של רא״ם עד כה תמוהה למדי והובילה לבזבוז משאבים  ציבוריים ומערערת את אמון הציבור במוסדות התכנון״. 

סוף 

לפרטים נוספים,

אודי אבני דובר גרינפיס ישראל

 0544724256